Kész katasztrófa a tatai Öreg-tónál: halak ezrei pusztultak el a vízben, ez volt az oka

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Kész katasztrófa a tatai Öreg-tónál: halak ezrei pusztultak el a vízben, ez volt az oka

A tatai Öreg-tónál a decemberi tömeges elhullás után január elején újabb súlyos halpusztulás történt, írja a Pecaverzum.

Nincs irigylésre méltó helyzetben a tatai Öreg-tó vízkezelője - írta a Pecaverzum. Azt követően ugyanis, hogy decemberben 5-6 mázsa, zsilipbe szorult halat kellett megmenteniük, január elején súlyos halpusztulás tetézte a helyzetet.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület közleménye szerint december 27-én az Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, kitűnő prédát adva a vízimadaraknak. Sajnálatos módon a falánk sirályok, kócsagok, gémek és a túlszaporodott kormoránok rengeteg védtelen halat sebeztek meg táplálékszerzés közben.

A zsilipen átáramló víz szívó hatása következtében a halak bekerültek az úgynevezett Büdös-árok medrébe, ahol a téli üzemmódnak megfelelő alacsony vízszint nem biztosított megfelelő életteret számukra, tovább növelve az elhullott állatok mennyiségét. Az egyesület a tapasztalt haváriát azonnal jelentette a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal halászati szakfelügyelője felé, aki engedélyt adott a halmentés és a kármentesítés megkezdésére.

A munka eredményre is vezetett, ugyanis a mederben csordogáló vízben vergődő halakat sikeresen szorították a bukózsiliphez, majd átsegítették azokat az Által-ér élő szakaszába, ahol már megfelelő életteret találtak.

Alig, hogy feldolgozták a traumát az Öreg-tónál, januárban újabb nem várt esemény történt - írta a horgászlap. A vízellátási gondok még a korábbinál is súlyosabb helyzetet alakítottak ki, amelynek következtében január 3-án komoly halpusztulás történt a Büdös-árok Bertók Béla Óvoda előtti szakaszán.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület azt írja, a rendkívül alacsony vízszint által okozott gondokat súlyosbította a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz. Az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait. Az összefolyás mögött lévő zsilip visszafordította a lefolyó vizét a Cziffra-patak medrébe, magával sodorva a 3-5 centiméteres, ezres nagyságrendű keszegféléket, többségükben bodorkákat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tatai öreg-tó

halpusztulás