Hihetetlen mázli: vagyont érő pénzeskorsót találtak a vidéki kert vakondtúrásában

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen mázli: vagyont érő pénzeskorsót találtak a vidéki kert vakondtúrásában

Hihetetlen értékes leletet, régi pénzeket rejtő korsót talált meg Simontornyán két helyi lakos. Gárdonyi Róbert nagyszülei portáján figyelt fel a vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénz volt.

Simontornyán Gárdonyi Róbert még 2020 őszén nagyszülei portáján figyelt fel egy vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénzt talált. Érezte, hogy rejtélyes dologra bukkant, ezért megkérte Bencze Kornélt, a Simontornyai Várnap szervezőjét, a török kor, a 16. század ismerőjét, hogy nézze meg a különleges leletet.

Együtt kezdtünk ásni, és egy korsó végét kezdtük megtalálni. A korsó sérülése miatt ezüstpénzek kerültek a felszínre. Látva a lelet komolyságát, úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább az ásást, ezt inkább rábízzuk a szakemberekre. Megkerestük a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumot, végül a régészeik fejezték be a 16. századi éremlelet feltárását.

- idézte fel a történteket a Teol-nak Bencze Kornél, hozzátéve, múlt év decemberében kaptak jutalmat Gárdonyi Róberttel. Ő úgy érezte, hogy ezzel megyei szinten is elismerték a munkáját.

Az éremlelet értékének becslését Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmata szakértője végezte el.

Hogy előkerült egy ilyen értékes lelet, az olyannyira nem gyakori, hogy húsz­éves pályafutásom alatt nem történt még ilyen, valamint harminc éve nem került be a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba éremlelet. Korábban, a szocializmus éveiben ez rendszeres volt, hiszen akkoriban nem volt olyan nagymértékű az illegális műkincs-kereskedelem

– tette hozzá K. Németh András középkoros és kora újkoros régész, aki azt is elmondta, hogy minden, ami a földben van az a magyar állam tulajdona. A talált leletek becsült értékének tíz százaléka, de legfeljebb kétmillió forint adható a megtalálóknak.

A simontornyai lelet márciusig van kiállítva Simontornyán, utána bekerül a múzeumunk numizmatikai gyűjteményébe.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kics

régészet

simontornya