Ez lenne a vidéki kertek luxusa? Brutális összegeket költenek erre a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lenne a vidéki kertek luxusa? Brutális összegeket költenek erre a magyarok

A koronavírus járvány megjelenése óta egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kertek. A családok is gyakrabban ülnek össze otthon, a szabadban sütögetni. Mára ez a főzési forma egészen népszerűvé vált, erre pedig a lezárások is rátettek egy lapáttal. Egyre több lakástulajdonosok szánja rá magát, hogy a hagyományos bogrács vagy szalonnasütő mellett, kisebb kerti konyhát alakítson ki, melyben valamilyen grillsütőt helyez el. Éppen ezért most annak jártunk utána, hogy miért érdemes befektetni egy kültéri sütőbe, illetve azt is megnéztük, mennyibe kerülnek az egyes típusok.

Miért érdemes kültéri sütőt vásárolni és kerti konyhát kialakítani?

Szakértők szerint, nem csak kényelmi szempontból lehet előnyös, ha a teraszon vagy a kert egy sarkában konyhát rendezünk be, hanem azért is, mert bizony megemelheti ingatlanunk értékét. Éppen ezért, akár új házat építtetünk, vásárolunk, akár egyszerűen csak jobban szeretnénk kihasználni a meglévő teret, jó befektetés lehet egy olyan hely kialakítása, ahol a szabadban főzhetünk. Lássuk, mi lehet még a kültéri konyhák előnye, melyeket érdemes figyelembe venni!

1. Otthoni kikapcsolódás

A kültéri konyha legfőbb előnye, hogy tökéletes hely a szórakozáshoz. Amikor az ételeket a teraszon grillezzük, a vendégek összegyűlhetnek a grillsütő körül, és társaloghatnak a vacsora elkészítése közben. A benti konyhában zsúfolt lehet, amikor mindenki a „szakáccsal” lóg, de kint sokkal több a hely. A kényelmet pedig a hidegebb hónapokban fokozhatjuk teraszfűtők készülékekkel, kültéri bútorok, lámpák és hangulatzene hozzáadásával.

2. Növeli otthonunk értékét

Az ilyen kialakítások, átalakítások népszerűek a lakásvásárlók körében, hiszen a kényelem, a luxus, a kikapcsolódás lehetőségét kínálják. A legtöbb ilyen sütő beton- vagy kőgrill, melyek rozsdamentes acél elemekkel egészülnek ki. Ezek az anyagok nem csak időtállónak számítanak, de könnyen is tisztíthatók. Éppen ezért megfelelő karbantartás mellett hosszú évekig használhatjuk ezeket a sütőket.

3. Spórolhatunk vele

Amikor nyáron a szabadban grillezünk, a páraelszívónak nem kell működni. Nem fogyasztunk áramot, nem használjuk a beltéri lámpákat sem. Odakint a szabadban, a tűzön bármit megsüthetünk, ráadásul kültéren használhatunk napelemes lámpákat is, melyekkel szintén sokat spórolhatunk. Emellett pedig, ha van saját kerti konyhánk, miért mennénk egyáltalán étterembe? A grillteraszokon, vendéglőkben való étkezés elég gyorsan kimerítheti a bankszámlánkat, különösen, ha rendszeresen járunk ilyen helyekre. Éppen ezért, minden alkalommal, amikor úgy döntünk, hogy otthon vacsorázunk ahelyett, hogy elmennénk egy éjszakára a városba valahová enni, már azzal is rengeteg forintott spórolhatunk meg magunknak.

4 . Viszlát kellemetlen illatok

A szagok sem rekednek meg a konyhában. Ami már csak azért is fontos, mert egyes ételek finom illatúak főzés közben, míg mások kevésbé kívánatosak. Amikor különösen ízletes ételeket, például halat vagy rántott ételeket készítünk, ezek az aromák napokig belenghetik a lakást. Ha ugyanezeket a menüelemeket a szabadban készítjük el, ezzel sem kell bajlódnunk.

5. Bővíti életterünket

Nem kell hozzá különösebben nagy átalakítás, hogy elhelyezzünk egy kerti sütőt az udvaron. Egyszerűen használjuk a teraszt, a verandát vagy a hátsó udvarunkat. Fontos, hogy a sütő közeléből távolítsunk el minden éghető anyagot, lehetőleg ne álljon útban se növény, se egyéb tárgy, ami problémát jelenthet.

6. Egészségesebb ételeket készíthetsz

A grillezés nemcsak az ételek ízét javítja, de ez a főzési technika valóban egészséges is. Mivel a zsír lecsöpög a húsokról, zöldségekről grillezéskor, a végeredmény sokkal kedvezőbb lesz számunkra.

Drága mulatság, de megéri!

Persze ahhoz, hogy saját kerti sütödénk legyen, a kínálatot és az árakat nézve mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ugyan ezt csak egyszer kell megtennünk, de éppen ezért érdemes körülnézni a boltokban, áruházakban, hogy mit és mennyiért árulnak. A szakemberek szerint érdemes a kőgrillek vagy betongrillek közül választani, hiszen ezek az anyagok tartósak, időtállóak. Hogy mégis mennyiből jön ki pontosan egy ilyen készülék? Megnéztük a legnagyobb áruházak kínálatát, hogy pontosabb képet kapjunk.

  • A Praktiker online webshopjában betongrilleket találunk, több méretben. Ezeknek az ára 56 290-97 366 forint között mozog.
  • A Bauhaus kínálatában több kőgrillt is találunk, ezek ára 49 990-261 900 forint között mozog.

A határ tehát a csillagos ég. Az, hogy mennyit szánunk egy kerti sütőre csak rajtunk múlik, de érdemes olyan szempontokat is figyelemben venni mint a méret és a teljesítmény. A kisebb méretű gépek olcsóbbak, ráadásul a családi összejövetelekhez, baráti társaságok ellátására tökéletesen megfelelnek ezek is. Nagyobb méretben akkor érdemes gondolkodni, ha valóban befektetésnek tekintünk a kerti konyhára és növelni szeretnénk ingatlanunk értékét.

A hűvösebb hónapokban is használható?

A válasz egyértelműen: igen! A saját kertünk is nyújthat szórakozást, még a hűvösebb hónapokban is. Éppen ezért, nem érdemes csak a nyári hónapokban használni a kerti sütőt.

Tehát a hűvösebb időben is mehet a grillezés, íme 3 tanács hozzá

  • Használj könnyen süthető hozzávalókat

    A grillek rendkívül sokoldalú felszerelések, amelyek egész évben használhatók, különösen ebben az évben, amikor mindannyian többet vagyunk otthon. Ha azonban kültéren grillezünk, hidegebb időben, érdemes tartózkodnia olyan alapanyagoktól, amelyek főzése hosszabb ideig tarthat. Ilyenek a például a vastag steakek. Hűvösebb hőmérséklet miatt a grill nem tartja olyan jól a meleget, mint nagy melegben. Éppen ezért ajánlott halakat, csirkét, zöldségeket, kolbászokat sütni. Ezekkel nem lőhetünk félre.
  • Számítsunk hosszabb sütési időre

    Szabadtéri grillezés esetén valamivel hosszabb sütési időre kell számítani hűvös időjárás esetén. Ha a szabadban hideg van, akkor a szokásosnál több szenet kell használni. Fontos továbbá az is, hogy előmelegítsük a rácsokat, így a húsok is gyorsabban és alaposabban sülhetnek át.
  • Távolságtartás sütés közben is fontos

    Nem csak nyáron kell ügyelni a tűzesetek megelőzésére, hanem a hideg évszakokban is. Csábító lehet a grillt a garázsba vinni, ha hideg van vagy épp esik az eső, de ezt semmiképp ne tegyük - még akkor sem, ha a garázskapu nyitva van. A grill közelében könnyen lágra tud lobbanni bármi, nem beszélve a keletkezett füstről, ami szintén veszélyes lehet zárt térben. Éppen ezért tartsunk bőven távolságot a lakástól, garázstól és ügyeljünk arra is, hogy a sütőt ne tudják megközelíteni kis állatok, gyerekek. Célszerű viszont elérhető közelségben tartani oltókészüléket!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerti sütő

kerti konyha

kerti sütögetés

betongrill

kőgrill

grill

grillezés

sütés

főzés

kerti főzés

kerti grill

árak