Aszály fenyegeti az országot, nagyon hiányzik az csapadék: ebből óriási baj lehet

HelloVidék   
  Megosztom
Aszály fenyegeti az országot, nagyon hiányzik az csapadék: ebből óriási baj lehet

Hetek óta nem esett elég eső, hó pedig szinte egyáltalán nem. Kovács Attila meteorológus szerint a talaj kiszáradt, és bár az őszi vetések most még jól bírják, de ebből később nagy baj lehet.

Egy tartós északnyugati széláramlat miatt egymást érik az időjárási frontok, és idén még alig esett eső

– nyilatkozta az Inforádiónak Kovács Attila meteorológus, aki hozzátette, az ország középső sávjában – nagy területeken – van, ahol az elmúlt harminc napban az egy millimétert is alig-alig éri el a csapadékösszeg, ami nagyon kevés.

Ilyenkor ugyanis az lenne a normális, hogy a nyáron mélyen kiszáradt talaj feltöltődik a téli csapadékkal, miután egyelőre még kevés a párolgás – magyarázta. De a mélyebb talajrétegek feltöltődése, főként az Alföldön, illetve az ország északnyugati tájain még várat magára

- közölte a szakértő, aki arra is rámutatott, hogy az elmúlt időszakban átvonuló frontokat kísérő nagy szelek tovább szárították a talajt. Sőt, miután a talajfagyok a felső rétegeket felaprózták, helyenként az erős szél ezeket el is hordja, porviharokat okozva, illetve csökkentve a termőréteget.

Az őszi vetések és az erdők most még jól viselik a szárazságot, de előbb-utóbb baj lesz belőle

– jelezte a meteorológus.

Az, hogy országszerte még nem töltődött föl a talaj mélyebb rétege, az a nyári helyzetre jelenthet majd gondot. Ha csapadékhiányos marad a tél hátralévő része, valamint a tavasz, akkor az esetleges nyári aszály még fokozottabban jelentkezhet

– figyelmeztetett Kovács Attila.

Az előrejelzések szerint a héten sem várható jelentősebb csapadék, de utána talán átalakul az időjárás, és a nyugati, délnyugati áramlás esőt is hozhat

– tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

időjárás

csapadék

eső