Különös jelenség: tűzgömb szelete át az eget a szerelmesek napján

HelloVidék   
  Megosztom
Különös jelenség: tűzgömb szelete át az eget a szerelmesek napján

Újabb tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT), Magyar Tűzgömbkamera Hálózata (MTH).

A 2 nagyobbat és egy kisebbet robbanó tűzgömböt 2022. február 14.-én este helyi idő szerint 20:38-kor detektálta az MTH győri AMS90 jelű allsky7 állomásának É-Ny-i kamerája. A kb 2 másodpercig feltűnő jelenség viszonylag gyors lefolyású volt és az alfa Ari (azaz Hamal ) nevű csillag alatt indult az Aries csillagképből a Cet csillagkép felé. Ekkor az ország a Balatontól keletre részben vagy teljesen felhős volt, így a fényes meteort most a nyugati határhoz közelebb eső területekről lehetett megfigyelni. Hangjelenségről nem érkezett jelentés.

Jäger Zoltán tájékoztató pályaszámítása szerint a tűzgömb Ausztriában, Bécs és Graz között kb. 100 km magasan tűnt fel és 72 km magasan hunyt ki és anyaga teljesen elégett. A pozíciószámítást megnehezíti, hogy csak két állomás rögzítette az eseményt, ráadásul a tűzgömb szinte pont szembejött a zalegerszegi kameràval így a kicsi kimérhető rálátási szög, növeli a pontatlanságot.

A nagyközönség ismételt megnyugtatása érdekében elmondjuk, hogy ilyenkor január-február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek a modern, egész égboltot éjjel-nappal figyelő, monitorozó kameraállomások, mint amilyen az MTH hálózata is

- közöltél a szakemberek.

Mint írták, az MMT azért építette ki kamerahálózatát, hogy a modern eszközök segítségével, kimérhetők legyen a meteoritot produkáló tűzgömbök. A szakemberek így ki tudják majd számítani, a hulló test pályáját, a fénykihunyás után a szelek által módosított, közel szabadesésben történő testek lehullását, és végül a hullási zónát. Hogy ezután szakszerűen megkereshessék az új magyar meteorit darabjait, amit aztán reményeik szerint magyar kutatók megvizsgálhatnak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzgömb

égi jelenség

meteor