Mikor érett a datolyaszilva és hol kapható? A datolyaszilva milyen vitaminokat tartalmaz?

HelloVidék   
  Megosztom
Mikor érett a datolyaszilva és hol kapható? A datolyaszilva milyen vitaminokat tartalmaz?

Datolyaszilva csemete, datolyaszilva fa ár: datolyaszilva hol kapható? Datolyaszilva hogyan együk: a datolyaszilva mikor ehető és miért ajánlott a datolyaszilva fogyasztása?

A világ legegészségesebb gyümölcsei között tartjuk számon a datolyaszilvát, ami az őszi szezon egyik legfinomabb terménye. Datolyaszilva hol kapható és mikor árulják? A datolyaszilva hogyan együk, mikor érett a datolyaszilva (a datolyaszilva mikor ehető)? Tudd meg, hogy a datolyaszilva milyen vitaminokat tartalmaz, miért előnyös a datolyaszilva fogyasztása, és hogy a datolyaszilva milyen betegségek ellen nyújt védelmet! Datolyaszilva fa vásárlás: milyen termék a datolyaszilva fa ár szempontjából, datolyaszilva csemete hol kapható Magyarországon?

Milyen gyümölcs a datolyaszilva?

A japán datolyaszilva (más néven kakiszilva) Délkelet-Ázsiából származik, ahol a szubtrópusi és szubmediterrán éghajlatú területeken ősidők óta termesztik, mint kultúrnövényt. Az ébenfafélék családjába tartozó datolyaszilva őshonos Japánban, Kínában, Koreában és Mianmarban, emellett a Himalája térségének is jellegzetes növénye. Ma már világszerte számos országban termesztik, ugyanis a datolyaszilva bármilyen trópusi hegyvidéken jól érzi magát, 1.000 méter magasság fölött. Mérsékelt éghajlaton is nevelhető, a magyarok közül is sokan tartják egészséges és ízletes gyümölcseiért.

Datolyaszilva hogyan együk?

A datolyaszilva gyümölcsök külleme változatos, de általában lapított/nyújtott gömb formájúak, színük az élénksárga, a narancs és a piros árnyalataiban játszik. A szilvák nagyok, egy datolyaszilva súlya akár fél kilogramm is lehet, a tetején levelek találhatóak. Fogyasztáskor érdemes megpucolni: ha kettévágjuk, a datolyaszilva belseje homogén, élénksárga gyümölcshúsa van, legtöbbször nincsenek nagyobb, eltávolítandó magjai, amelyek rontanák az étkezés élményét. A datolyaszilva íze édes, nem savanykás, leginkább a mangó és a barack lágy keverékére emlékeztet.

A datolyaszilva milyen vitaminokat tartalmaz?

A datolyaszilva csersavat, almasavat és citromsavat tartalmaz, gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma 17-25% között mozog, kalóriatartalma alacsony (100 g datolyaszilva kalória tartalma ~70 kcal). Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-, és P-vitamin tartalma, emellett gazdag magnéziumban, káliumban, vasban, jódban, rézben, mangánban és foszforban is; pektintartalma és rosttartalma magas, éppen ezért mind Ázsiában, mind Magyarországon gyógynövényként is számon tartjuk.

Mikor érett a datolyaszilva? A datolyaszilva mikor ehető?

A datolyaszilva gyümölcse ősszel érik. Amikor a fák lombjai kezdenek elszíneződni, a datolyaszilva termése hamvaszöld és viaszos színét élénksárgára, narancssárgára, vagy pirosasra változtatja. A zöld datolyaszilva magas csersavtartalma miatt fogyasztásra nem alkalmas – meg kell várni, míg puha és érett lesz. Miután a kemény datolyaszilva termések elszíneződtek, október végén, az első fagyok előtt szüreteljük le őket – a korábban lehullott gyümölcsök is hasznosíthatóak, mert a tárolás során utóérés következik be, amitől a datolyaszilva húsa szintén puha lesz.

A datolyaszilva fogyasztása: milyen jótékony hatásai vannak?

A datolyaszilva jótékony hatásai közé tartozik, hogy gyakori fogyasztásával megelőzhetjük a vérszegénységet, mérsékli a magas vérnyomást, pozitívan hat a pajzsmirigy működésére és használható fogínysorvadás ellen, illetve ismert az érösszehúzó, vérzéscsillapító tulajdonsága is (a datolyaszilva aranyér ellen is alkalmazható) – sokan a datolyaszilva fa levelét is hasznosítják gyógyhatása érdekében. A datolyaszilva fogyasztása segít immun- és emésztőrendszerünk normál működésének fenntartásában, illetve szigorúbb fogyókúrása esetén is nyugodtan ehetjük, akár nagyobb mennyiségben.

A datolyaszilva elkészítése: milyen ételekhez használható?

A datolyaszilva ugyanúgy hasznosítható, mint bármelyik másik gyümölcs. Jótékony hatásainak nagy részét akkor élvezhetjük, ha nyersen, frissen fogyasztjuk a termést, amikor az már puha, azonban főtt, vagy sült állapotban is ízletes csemege. Nyugodtan beletehetjük őszies hangulatú gyümölcslevesekbe, befőzhetjük lekvárnak, csatninak, eltehetjük kompótnak, sőt, aszalógépben meg is aszalhatjuk, hogy egészséges nassolnivalóként sokáig elálljon, vagy, hogy dúsítsuk vele a müzlinket.

A datolyaszilva fa ültetése, gondozása és metszése

A datolyaszilva kedveli a jól trágyázott, szellős talajtípusokat; nagy tápanyagigényű és közepes vízigényű faféle. Télen mínusz 20°-ig sértetlenül elél a szabadban, azonban csemetekorában a tövét takarni kell a fagy ellen. A vad datolyaszilva ellenálló a betegségekkel szemben, de a nemes fajtákat tavasszal, virágzás előtt, alatt és után permetezni kell. A nyári hőségben meghálálja az öntözést.

Ha datolyaszilvát szeretnénk ültetni, azt megtehetjük magról is: a bolti datolyaszilva darabokban elvétve ráakadhatunk néhányra, de célszerű azokat inkább kereskedőtől venni, vagy egyből fiatal datolyaszilva fa csemetét vásárolni. Ha magról ültetjük, akkor is be kell oltani a fát nemes datolyaszilva ágával, különben nem számíthatunk jó termésre. Az új datolyaszilva fa az első 4-5 évében nem terem; amikor néhány év múlva virágozni kezd, érdemes kézi porzással (ecsettel, vagy kesztyűs ujjunkkal) segítenünk a datolyaszilva fa sikerét.

A datolyaszilva csemete nagyon lassan nő, éppen ezért nyugodtan eltarthatjuk egy erkélyen is, dézsában - ebben az esetben viszont teleltessük át hűvös helyiségben. A datolyaszilva fát nem zavarja, ha sötét van, hiszen leveleit ősszel a datolyaszilva fa teljesen elhullajtja. Magról ültetés esetén járjunk el körültekintően: ha véletlenül magot találunk egy bolti datolyaszilva belsejében, csak úgy ültessük el, hogy teljesen tiszta, húsmentes, különben a sarjadó datolyaszilva csemete megbetegedhet!

A datolyaszilva a lassú növésű fák közé tartozik, így nem igényel sok metszést – bőven elég, ha kora tavasszal, a fagyok után, de a virágzás előtt egy kevés koronaalakító metszést végzünk el rajta. Célszerű a fiatal, 2-3 éves datolyaszilva fának eltávolítani a központi sudarát, hogy a datolyaszilva fa koronája szellős, napos maradjon. Idősebb korában végezhetünk rajta ifjító metszést is.

A datolyaszilva mikor virágzik?

A datolyaszilva fa június környékén virágzik. A datolyaszilva virágok színe törtfehér, szirmaik húsosak, körülölelik őket a kakiszilva csészelevelei, akár csak a gallérok. A virágoknak különösebben nincs illata, viszont amíg tartanak, kellemes látványt nyújtanak kertünkben.

Datolyaszilva hol kapható? Mikor árulják?

A datolyaszilva egy szezonális gyümölcs: ősz végén (október, november, esetleg december környékén) szinte bármelyik nagyobb, élelmiszereket forgalmazó áruházban beszerezhetjük.

Datolyaszilva fa hol kapható? Mennyibe kerül?

Datolyaszilva csemete bőséggel fellehető a magyar kertészetekben, ugyanis a növény – mivel szépen fejlődik a szabadban Magyarországon is -, gyakoribb, mint azt gondolnánk. Mielőtt messzebbre elmennénk egy-egy datolyaszilva fáért, mindenképpen kérdezzük meg, hogy datolyaszilva csemete hol kapható és hogy kell-e várni rá.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

datolyaszolva

otthon

kert

gyümölcsfa

egzotikus gyümölcs

egészség