Milliárdokat költöttek fásításra: idén is több száz településen folytatódik az akció

MTI   
  Megosztom
Milliárdokat költöttek fásításra: idén is több száz településen folytatódik az akció

Elkezdődött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka, amelynek részeként a helyi állami erdőgazdaságok, erdész szakemberek közreműködésével 19 megyében, összesen 364 településen 10 000 fát ültetnek el – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy a Településfásítási Programot az Országfásítási Program részeként 2020-ban hirdette meg az Agrárminisztérium, amelynek célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása mellett, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdősítési támogatásait. Ugyanis a kormányzat célja, hogy 2030-ra 24 százalékról 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. A rendszerváltozás óta meghirdetett legnagyobb belterületi fásítási programban a 10 ezer fő alatti lélekszámú települések vesznek részt és településenként 10-30 fát nyerhettek el.

Az ültetett fák konténeresek vagy földlabdásak, a szakszerű ültetéshez minden fához biztosítanak támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot. Annak jelképeként, hogy ezek a fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő számára madárodúkat is biztosítanak

- tette hozzá.

Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint az Országos Erdészeti Egyesület végzi a fásítás lebonyolítását, amelyet a helyben illetékes erdőgazdaságok munkatársai segítenek.

Emlékeztetett, hogy a program iránt első pillanattól kezdve hatalmas volt az érdeklődés, így 2021-ben már megduplázott keretösszeggel folytatódott a pályázat, így összesen 1,5 milliárd forintot fordítanak a vidéki települések zöldítésére. Kiemelte, 2020-22 között a program keretében 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültetnek el.

Nagy István kitért arra is, hogy az elmúlt két és fél évben, az Országfásítási Program meghirdetése óta a Vidékfejlesztési Program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt, amely minden korábbi időszaknál nagyobb érdeklődést jelent a magyar gazdák részéről. Éppen ezért a támogatásokra az átmeneti időszakban is, 2022. december 31-ig lehet pályázni, és az új Közös Agrárpolitika is minden korábbinál több forrást biztosít a magyar erdőterület megőrzésére és gyarapítására.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

településfásítási program