Ezt a legtöbb magyar kutya- és cicatartó rosszul tudja: nagy hiba ezzel etetni kedvencünket

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezt a legtöbb magyar kutya- és cicatartó rosszul tudja: nagy hiba ezzel etetni kedvencünket

Böszörményi Andrea kisállat-dietetikusként végzett, eddig több mint harmincezer kutya és cica étrendi problémáiból adódó betegségét kezelte sikerrel. Férjével labradorokat tenyésztenek, és küldetésüknek tekintik, hogy megmutassák a gazdiknak, hogyan kerülhetőek el négylábú kedvenceik civilizációs megbetegedései a helyes táplálkozásuk által. A kutyák és cicák nyerskosztos és táppal való etetéséről kérdeztük a szakembert.

Böszörményi Andrea eredetileg közgazdász, 2015 óta kisállat-dietetikus, Németországban végezte a tanulmányait a Heilpraktikerschule Isolde Richter-ben, Swanie Simon kisállat természetgyógyász docens szakmai vezetése alatt BARF szakirányon. A szenvedélye lett a szakmája, így rendszeresen vesz részt továbbképzéseken többek között a Helsinki Állatorvostudományi Egyetemen, ahol egy orvos kutatócsoport az étrend (tápok, nyers étrend, házikoszt) kutyák / cicák egészségére gyakorolt hatásait kutatja.

Andrea a férjével együtt vidéken nőtt fel, nyaranta a szünidőket a nagyszükőknél töltötte. Elmondása szerint minden háziállattal szoros barátságot kötött már ott vidéken. Húsz éves koráig pár évig Budapesten élt első labradorukkal Brendával és Tomival, a cicájukkal. A szíve azonban visszahúzott vidékre: hiányzott a tiszta levegő, a csönd, a természet közelsége. Aztán még 2000-es évek legelején, Brenda kutyusuk allergiás lett, emiatt pedig elkezdte élénken foglalkoztatni a dietetika Andreát.

Több mint 20 éve vannak labradorjaik: a kutyázás, a tenyésztés, a versenyek, tréningek, az egészségtudatosság népszerűsítése a kutya és cicatartók között az életük meghatározó részévé, mondhatni a hivatásukká vált, ezért is hozták létre a Farkaskonyhát. 2021-ben 33000 kutyának és cicának segítettek étrendi tanácsokkal egészségesebbé válni, és küldetésüknek érzik, hogy 2022-ben ez a szám 100000-re nőjön.

Melyik táplálási módot javasolja kisállat-dietetikusként, és miért?

Több tudományos álláspont is létezik kedvenceink táplálásáról, amelyek egy ponton megegyeznek: senki nem vitatja, hogy a kutyák és cicák ragadozó gyomrú állatok, ezért a nyers húsból készült menüt tudják a legjobban hasznosítani.

Kedvenceink ma már családtagok - talán soha nem álltak hozzánk annyira közel, mint napjainkban - velünk jönnek nyaralni, étterembe, vásárolni. Attól azonban, hogy felengedtük a kutyát a kanapéra, nem változott meg az emésztőrendszere: ragadozó gyomra van, ezért a húsból készült menük jelentik számára a legegészségesebb táplálékot.

Az egészséges étel friss és változatos hozzávalókból készül, ezt humán élelmezés vonatkozásában senki nem vonja kétségbe. Kedvenceink táplálásában is ez a jövő: törekedjünk rá, hogy a szintetikus, feldolgozott ételek, tápok, konzervek helyett minél több friss, természetes összetevő kerüljön a tálkájukba nap mint nap.

Könnyen belátható, hogy 180 °C hőmérsékleten extrudált kutyatáp, amelybe a vitaminok, ásványi anyagok szintetikus premix formájában kerülnek bele, fényévekre van a természetestől.

A színes, töltelékanyagokkal, gabonával, cukorral és ízfokozókkal készült jutalomfalatok, tápok, konzervek etetésének és az asztalról “leeső” falatoknak megvannak a következményei.

Mára a kutyák mintegy 20%-a küzd az allergia kínzó tüneteivel, ráadásul a kutyapopuláció mintegy fele kisebb-nagyobb mértékben elhízott. Ezek ijesztően magas számok, amelyek sajnos évről évre nőnek.

Kutyabajok

A leggyakoribb kutya civilizációs betegségek napjainkban az allergia, az emésztőrendszeri problémák, az ízületi megbetegedések, az elhízás és annak szövődményei - ezek oka gyakran a helytelen táplálásban és a mozgásszegény életmódban keresendő. Egyre több kutya és cica allergiás, ételre vagy pollenekre, sokszor gyomorsav vagy pocakproblémáik vannak. Mindennaposak a fogkő, a szájszag, a cukorbetegség, a máj, vese, hasnyálmirigy-problémák, a daganatos betegségek a körükben.

Gondoljuk végig: nem létezik olyan élőlény a földön, amely úgy táplálkozik, hogy minden nap pontosan ugyanazon összetevőket, vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztja el, mindig azonos mennyiségben. Az ember maga sem táplálkozik így. A szintetikus vitaminok nem helyettesíthetik a változatos, vitaminokban gazdag táplálkozást sem az ember, sem a kutyák és cicák étrendjében.

Friss, változatos összetevők - ez a kulcsa kedvenceink egészséges táplálásának.

A civilizációs ártalmak megjelenése miatt sok gazdi leváltja a tápot, főzni kezd, vagy átáll nyersre. Persze van olyan is, akinek ez túl nagy lépés és csak az étrend-kiegészítőkből választ természeteset, vagy épp a mozgatásra figyel oda jobban. Minden pici lépés fontos a változáshoz.

A legtöbb kutya keveset mozog, gyakran széltől, esőtől is óvják, így nincs edzésben az immunrendszere. Az étrendjük gyakran nyomokban sem hasonlít ahhoz, ami egy ragadozó gyomrú kutya és cica számára természetes lenne, osztja meg velünk Andrea.

Mit kell tudni a nyerskosztos etetésről? Milyenek a tapasztalatok?

A gazdik többnyire két okból kerülnek kapcsolatba a nyers étrenddel: az egyik, hogy a gazdi saját táplálkozása kapcsán is tudatos, ezért első pillanattól természetesen szeretné táplálni kedvencét is. Olvasgat, tájékozódik, és a BARF (nyers) étrend mellett dönt.

Másokban azért merül fel a nyers etetés gondolata, mert a kutyájuk allergiás lesz és a sokadik hypoallergén táp sem váltja be a hozzáfűzött reményeket - ekkor, mintegy utolsó szalmaszál kerül szóba a BARF étrend. Tapasztalataink szerint az étrendváltásnak köszönhetően 10-ből 9 esetben megszűnnek az emésztőrendszeri problémák és az allergia tünetei.

A BARF étrend az angol “Biologically Appropriate Raw Food” kifejezés rövidítése, ami Biológiailag Megfelelő Nyers Étel”-t jelent. Fő összetevője a nyers hús és a belsőségek, emellett szükség van némi csontos húsra is. A kutyáknál a zöldségek, gyümölcsök biztosítják a rostbevitelt, amire a megfelelő hasznosulás érdekében van szükség.

Kedvencünk menüjét akár összeállíthatjuk mi magunk is, ha szeretnénk, de persze nem feltétlenül kell mészárszéket berendezni otthon, és órákat tölteni egy vacsora elkészítésével. Léteznek ma már nyers húsból készült, fagyasztott, komplett menük is, amelyek könnyedén porciózhatóak.

A legfontosabb, hogy tájékozódjunk - a honlapunkon számos hasznos, ingyenes tudásanyag érhető el a témában, érdemes kicsit beleásni magunkat kedvenceink helyes táplálásának témakörébe.

Van-e és miben, hogyan mutatkozik meg a kutyák és macskák táplálása, tápanyagigénye közötti különbség annak összetételét tekintve?

A cica obligát ragadozó, a ragadozókra jellemző tarajos fogazattal és rövid béltraktussal, a bélrendszere még a kutyáénál is rövidebb. Egyáltalán nem tudják a szénhidrátot hasznosítani, épp ezért semmi esetre se adjunk cicánknak gabonát, rizst tartalmazó eledelt, száraztápot.

A macskával ellentétben a kutya a szénhidrátokat bár rossz hatékonysággal, de valamennyire tudja hasznosítani, az ő étrendjükben adott esetben lehet helye széndhidrátoknak, körülbelül 10% arányban.

A kutyatápokban a szükségesnél sokkal több, mintegy 40-50% szénhidrát van, ami egy olcsó töltelékanyag. Mivel sajnos nem kötelező ráírni ezt az egyébként fontos adatot a csomagolásra, jó, ha résen vagyunk és megtanuljuk értelmezni a címkéket.

Milyen előnyei és hátrányai lehetnek csak az egyik vagy csak a másik etetési módnak? Kell-e a változatosság, vagy egyféle szokáshoz ragaszkodjanak a kisállattartók?

Kutatások rámutattak, hogy egy kutya étrendjében már 20% nyers hús is jelentősen csökkenti mind az allergia, mind az ízületi problémák későbbi előfordulásának valószínűségét. Ezért törekedjünk rá, hogy minél több legyen az olyan nap, amikor friss húsból készült menü kerül a tálkába. Gondoljuk végig: az, hogy egyszer-egyszer elcsábulunk egy klasszikus hamburger menüre kólával, nem jelenti azt, hogy rendszeresen ezt kellene ennünk. Ugyanez igaz kedvenceink táplálására.

Ha nem is tehetjük meg, hogy minden nap friss összetevőkből álló menüt adjunk neki, az nem jelenti azt, hogy egész életében kutyatápot kell ennie.

A tápok és a nyers étrend mellett megemlíteném még a párolt vagy főtt házi kosztot, amely jó alternatíva lehet azok számára, akik idegenkednek a nyers hús etetésétől, ugyanakkor nem szeretnének tápot adni kedvencüknek.

Milyen negatív vagy pozitív következményei vannak, lehetnek a nyerskosztos vagy a tápos (egyéb) etetésnek?

Ugyanazok, mint a humán élelmiszeriparban: a tápok tulajdonképpen gyorskaják, mondjuk úgy: feldolgozott ételek kutyáknak. Persze mint minden mást, a nyers etetést vagy a házi koszt összeállítását is lehet jól és rosszul csinálni. Amennyiben mi magunk állítanánk össze a menüt, mielőtt belevágnánk, olvassunk utána, hogy milyen összetevőket használhatunk - a helytelenül összeállított étrendnek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek.

A gondosan kiválasztott, ellenőrzött minőségű, friss alapanyagok, a helyes arányok és a változatosság jelentik a kulcsot az egészséges tápláláshoz, döntsünk akár a főzés, akár a nyers etetés mellett. Léteznek ma már egészséges, fagyasztott, professzionálisan összeállított, könnyen porciózható komplett menük is 100%-ban természetes összetevőkből, amelyekkel könnyedén kiválthatod a kutyatápokat.

Következő cikkünkben állatorvosokat szólaltatunk meg a témában.

Címlapkép: Böszörményi Andrea

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyerskoszt

böszörményi andrea

kisállat-dietetikus

kutya

macska

állatartás

gazdik