Ezt a legtöbb kertes ház tulajdonos elrontja: rengeteg pénzt buknak rajta tavasszal

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb kertes ház tulajdonos elrontja: rengeteg pénzt buknak rajta tavasszal

Az évelő növények talajtakarása számos előnnyel jár. A talajtakaróként kihelyezett, jól lebomló komposzt biztosítja a szükséges tápanyagokat, így nincs szükség a növények külön táplálására. A mulcsot a talaj hőmérsékletének mérséklésére, a talaj nedvességtartalmának megőrzésére és a gyomok elnyomására használjuk. Az évelő növények talajtakarása így kulcsfontosságú része az őszi-téli kertrendezésnek is. Persze eljön az a pont, hogy a téli talajtakarás több kárt okozhat az évelő növényekben, mint amennyi előnyt jelent. Éppen ezért fontos tudni, mikor kell eltávolítani vagy kicserélni a téli mulcsot az egészséges tavaszi és nyári növekedés érdekében. Cikkünkben ennek jártunk most utána.

A talajtakarást a kert téliesítési rituáléjának részeként végezzük, hogy megvédjük a növények gyökereit, és segítsük őket túlélni a telet. A vastag talajtakaró réteg célja, hogy megakadályozza a fagyás-olvadási ciklusokat az átmeneti időszakokban, amelyek elpusztíthatják a növényi sejteket és elpusztíthatják a növényt is. Sok növény egész jól viseli, ha decemberben keményen fagyok vannak és simán túlélik tavaszig. Viszont a hőmérsékletingadozás már más. Ha a hőmérséklet ide-oda ingadozik a hideg és a meleg időjárás között, ahhoz nem tudnak túl gyorsan alkalmazkodni a növények. A talajtakarás viszont segíthet megelőzni ezeket a hőmérsékleti ingadozásokat, és az ebből eredő növényi gyökerek károsodását.

Nem minden növénynek van szüksége téli talajtakarásra

Általánosságban elmondható, hogy az őshonos fajok gyakran jól érzik magukat téli védelem nélkül. Sok hibrid vagy speciális kultúrfajta ezzel szemben kevésbé szívós, és szükség lehet a talajtakaró réteg által nyújtott extra védelemre. Egyes növényfajok sokkal jobban elviselik a fagyás-olvadási ciklusokat, ha már megszokták a környezetet. Éppen ezért, gyakran célszerű az első egy-két télen talajtakarni az új növényeket, majd elhagyni ezt a szokást, ha már jól megtelepedtek.

Persze vannak olyan fajták is, melyek rothadásra hajlamos évelők, ezek gyakran nem a szélsőséges hidegtől, hanem a túlzott nedvességtől pusztulnak el. Így számukra, amire leginkább szükségük van a tél túléléséhez, az nem a szigetelés, hanem a jó vízelvezetés. Valójában, mivel a talajtakaró segít a talajnak megőrizni a nedvességet, az ilyen növények számára káros lehet, ha felhalmozzák köréjük a mulcsot.

Mikor kell eltávolítani a téli mulcsot?

Arra, hogy tavasszal mikor kell eltávolítani a mulcsot az évelő növényekről, nincs általános jó vagy rossz válasz. Általában, ha durva, vastag levelekkel, kéreggel, szalmával vagy más száraz anyaggal mulcsoztunk, akkor a talajtakarót azonnal el kell távolítani, amint meggyőződtünk arról, hogy a kemény fagyok véget értek és jön a felmelegedés.

Egyes évelőknél, lágy szárú virágoknál megvárhatjuk, amíg a növények magabiztosan elkezdenek növekedni és átnyomják a talajtakarót új hajtásokkal. Viszont érdemes inkább az eltávolítást választani, gondolva arra, hogy vannak olyan fajok, amik nem képesek erre és egyáltalán nem hajlandók kihajtani, hacsak nem távolítják el róluk a talajtakarót, hogy levegőt és fényt kaphassanak.

Amikor a tavasz beköszönt, kezdjük el ellenőrizni a talajt a talajtakaró alatt. Hagyjuk viszont a talajtakarót mindaddig, amíg még vannak jeges foltok a talajban, vagy nagyobb lehűlések várhatók. Akkor viszont, mikor egyértelmű és tartós felmelegedés várható, megkezdhetjük eltávolítani a talajtakarót, és hagyni, hogy az évelők levegőhöz jussanak. Erre mindenképp fontos figyelni, hiszen, ha túl sokáig hagyjuk meg a talajtakarót, az elősegíti a penészgombák és más kórokozók megjelenését.

Miután az évelők elértek egy kis magasságot, és a talaj hőmérséklete teljesen felmelegedett, ismét vékonyabb talajtakaróréteget alkalmazhatunk körülöttük, hogy elnyomjuk a gyomokat, mérsékeljük a talaj hőmérsékletét és megőrizzük a talaj nedvességét. Az aprított levelek kiváló nyári mulcsot képeznek, mivel könnyűek és gyorsan lebomlanak, ezzel értékes tápanyagokat juttatnak a talajba.

Mihez kezdjünk a régi mulccsal?

A felszedni kívánt mulcs állapotának meghatározásához meg kell vizsgálnunk, tapogatnunk a kihelyezett anyagot. Ha többé-kevésbé finom részecskékre bomlott és már nem lehet egyértelműen megkülönböztetni, akkor ebben az esetben már nem működik túl hatékonyan talajtakaróként; ideje lecserélni. Éppen ezért, ha a régi talajtakaró a tél folyamán észrevehetően lebomlott, szerves anyagként dolgozzuk be a talajba, hogy a komposzttal együtt talajpótlásként szolgálhasson.

Ha azonban többnyire megőrizte eredeti megjelenését és érzetét, akkor újra felhasználható. Így, amikor az ellenőrzés során úgy döntünk, hogy a régi talajtakaró valójában még jó állapotban van, akkor a régi mulcsot félre kell gereblyézni, majd egy jól levegőző zsákba helyezni.

Ha mindenképp újra van szükség?

Az egyetlen fontos kivétel van, amikor mindenképp ki kell dobni a mulcsot, ha a növényeinken a kerti ágyásban olyan betegségek jeleit mutatják, amelyek a talajtakarásra vezethetők vissza, például rothadás, penész stb. Ebben az esetben ajánlott a talajtakarót eltávolítani. Ilyenkor érdemes körbenézni a barkácsáruházak kínálatában, hol, mennyiért kínálják a különböző mulcsokat. Fontos, mindig a növényekhez válasszunk megfelelő talajtakarót, hiszen hiába szép egy borítás, ha a növények alatta nem képesek fejlődni. Akkor csak kidobott pénzről beszélhetünk.

Hogy mennyibe is kerülnek a különböző mulcsok, annak utánanéztünk a nagyobb áruházak kínálatában. Ennek alapján láthatjuk, hogy:

  • a Praktiker kínálatában több fenyőmulcsot 1499-3599 Ft/csomag áron vásárolhatunk, kifejezetten rózsákhoz ajánlott mulcsot 2499 Ft/csomag áron vehetünk. Az áruház online kínálatában találunk még kifejezetten dekor mulcsot, tűlevelű fákból, ezek ára 2499-3099 forint között mozog.
  • Az OBI online webshopjában kéregmulcsot már 799 Ft/csomag áron kaphatunk, fenyőmulcsot pedig 1899-3799 forint között találunk. A kínálatban van még juhar mulcs is, ennek ára 3799 Ft/csomag, illetve több dekormulcsot is, melyek 3799-12990 forint között mozognak.

Ahogy az árakat látjuk, éremdes ellenőrzizni az előző évi mulcsot és megmenteni, amit lehet belőle. Persze figyelembe véve a fentebb említett kritériumokat. Ha mégis újabb adag mulcsot kell vásárolnunk, érdemes körbenézni a kisebb kereskedésekben is, hiszen sosem tudhatjuk, hol futhatunk bele kedvező akciókba.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mulcs

mulcsozás

mulcs csere

fenyőmulcs

kéregmulcs

kertészkedés

kertrendezés