Ökológiai katasztrófa fenyeget a Sajón: egy hetet kapott a szennyező szlovák cég

HelloVidék   
  Megosztom
Ökológiai katasztrófa fenyeget a Sajón: egy hetet kapott a szennyező szlovák cég

A szlovák környezetvédelmi felügyelet elrendelte, hogy a szlovák állami Ércbánya-vállalatnak egy hete van arra, hogy megoldja a Sajóba szivárgó szennyeződés kiszűrését.

Februárban észlelték először, hogy vöröses színe lett a folyónak, majd vizsgálatok során kiderült, hogy egy egykori Siderit-üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából került a szennyeződés a vízbe. Az Ércbánya-vállalatnak egy hete van előállni azzal, hogyan tervezi megoldani a folyó vízének tisztítását.

Az ügyben vizsgálatot indított a szlovák környezetvédelmi felügyelet - írta az MTI, amely miután a héten helyszíni szemlét tartott a folyó érintett szakaszán elrendelte, hogy az állami Ércbánya-vállalat egy héten belül álljon elő a Sajóba folyó bányavíz tisztítására vonatkozó műszaki megoldással, valamint ez alatt az idő alatt folyamatosan biztosítsa a víz összetételének elemzését.

A szennyeződés miatt a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által végzett vízvizsgálat kiderítette, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán a víz vastartalma tizenkétszeresen meghaladta, a felszíni vizekben 2 milligramm per literben meghatározott határértéket, továbbá a vízben más fémek - főként a mangán és a nikkel - értékei is magasabbak a megengedettnél.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdai közlése szerint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyezőanyagok pontos meghatározására a határszelvény térségében, Sajópüspökinél. Vizsgálatuk szerint a magyarországi folyószakaszon a vízből mért toxikus fémek mennyisége mind határérték alatt van.

A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, majd csődbe került. A szlovák állami Ércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság, a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az "elengedhetetlenül szükséges" intézkedéseket maga az Ércbánya-vállalat végezte el még 2012-ben.

Címlapkép: MTI/Komka Péter

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szennyeződés

sajó

szennyezés