Mi lesz így a tavasz kedvelt vadvirágával? Egyre kevesebb nyílik a magyar erdőkben

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Mi lesz így a tavasz kedvelt vadvirágával? Egyre kevesebb nyílik a magyar erdőkben

Sajnos a klímaváltozással együttjáró aszályosodás és folyószabályozások következtében a kora tavaszi vízborítás évek óta elmarad a területen, ezért egyre kevesebb a tőzike a Csáfordi-erdőben.

Többeknek feltűnt, hogy egyre kevesebb a tőzike a Csáfordi-erdőben. Sajnos a klímaváltozással együttjáró aszályosodás és folyószabályozások következtében a kora tavaszi vízborítás évek óta elmarad a területen, melynek következtében a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) állománya láthatóan csökkent.

Drasztikusan megcsappant a folyók és csatornák vízszintje, ezzel együtt a talajvízszint is, ami kihat a környező területek, így a Csáfordi-erdő és környező mocsárrétek élővilágára is

- olvasható a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán.

A nemzeti park munkatársai kaptak olyan visszajelzést is, hogy bár a tőzikés erdő csodálatos, viszont nem természet- és látogatóbarát. Pár vélemény szerint a tanösvény esztétikai értékét csökkenti a bevezető mezőgazdasági út téglatörmelékes, valamint a tőzikés erdő ösvényének kőzúzalékos borítása. A Csáfordi-erdő és a környező területek a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. tulajdonában vannak. A bevezető utat borító téglatörmelék a területen dolgozó munkajárművek akadálytalan közlekedése érdekében van kihelyezve.

Az erdőn belüli ösvény köves borítására pedig amiatt volt szükség, hogy esőzések után is könnyen látogatható maradjon az erdő. Volt olyan vélemény, miszerint az ösvényt övező kordon ront az erdő összképén. A kordonok kimondottan a tavaszi tőzikék és az erdő aljnövényzetének védelmére lettek installálva. Ez a kialakítás csak jelzésértékű és csak időszakosan, a tőzike virágzás idejére van kihelyezve, mikor kiemelkedően magas a terület terheltsége

olvasható a bejegyzésben.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tőzike

csáfordi erdő