Fényes nappal is megmutatta magát a Börzsönyben: már neve is van a rejtélyes hiúznak

24.hu   
  Megosztom
Fényes nappal is megmutatta magát a Börzsönyben: már neve is van a rejtélyes hiúznak

A Börzsöny csaknem 30 ezer hektáros védett területén jelenleg egyetlen példány él, egy hím, akit a szakemberek Szilveszter Botondnak kereszteltek el. Azt is tudni a rejtőzködő börzsönyi vadmacskáról, hogy hány éves, és ki a fő ellensége.

Ismét megmutatta magát a Börzsöny egyetlen hiúza, aki hajlott kora ellenére is erősnek és agilisnek tűnik. Félnivalója továbbra sincs, még a hegység magányos farkasától sem. A hiúz annyira óvatos és rejtőzködő életet él, hogy élőben megpillantani párját ritkító szerencse még a szakemberek számára is, de a kihelyezett kameracsapdák elé is csak a véletlennek köszönhetően kerül. A Börzsöny Alapítvány viszont idén már két alkalommal osztott meg önműködő kamerával készült felvételt hiúzról – februárban éjszaka, március végén pedig fényes nappal:

A videón látható állatról a 24.hu Ferenczi Balázst, a Börzsöny Alapítvány munkatársát kérdezte, aki elmesélte, hogy az Északi-középhegység háborítatlan erdőségeiben több egyed is előfordul, ezek mind magányos állatok, kölykök születéséről hazánk területén nincs hír. A Börzsöny csaknem 30 ezer hektáros védett területén jelenleg egyetlen példány él, egy hím, amelyet az első sikeres vadkamerás felvételek készítői Szilveszter Botondnak kereszteltek el két sikeres észlelés névnapjai alapján.

Bundájának egyedi mintázata alapján biztosak vagyunk benne, hogy a 2007 utáni videókon ő látható, és több felvétel elemzése alapján megállapítható, hogy 17-18 éves kora ellenére még mindig erős és agilis

– mondja a 24.hu-nak Ferenczi Balázs, aki azt is hozzátette, hogy a hiúz sajnos mindig egyedül él.

A Botond névre keresztelt hiúz hasonlóan magányos lehet mint a börzsönyi farkas is, aki szintén egyedül van. Ugyanis ebből a nagyragadozóból is csupán egy magányos nőstény jelenléte igazolt a hegységben. Ahogy a cikkben is olvasható, négy éve decemberben tűnt fel, azóta állandóan jelen van, egy-két havonta tiszteli meg jelenlétével valamelyik kihelyezett vadkamerát, illetve a tartósabb havas időszakokban szinte mindig rábukkanni a nyomaira, és néha egy-egy zsákmányállatra lehet rábukkanni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

börzsöny

börzsönyi természetvédők

hiúz

farkas