Fellélegezhet a város: 35 hektár erdő léte volt a tét, megmenekülhet Győr zöld tüdeje

HelloVidék   
  Megosztom
Fellélegezhet a város: 35 hektár erdő léte volt a tét, megmenekülhet Győr zöld tüdeje

A Püspökerdő – napjainkban – körülbelül 250 hektáros ártéri erdő Győr belterületén, amelyet a Mosoni-Duna két részre oszt. A város melletti erdőt a helyiek csak Győr tüdejeként emlegetik. A csodás természeti környezet többször veszélybe került, ennek azonban mostantól vége, ugyanis országos védettség alá került.

A Püspökerdő – napjainkban – körülbelül 250 hektáros ártéri erdő Győr belterületén, amelyet a Mosoni-Duna két részre oszt. Mindig is kedvelt szabadidős és kirándulóhelye volt a győrieknek. Itt nyitották meg a város első állatkertjét és vidámparkját. Az 1966-os árvíz sajnos az állatok nagy részét elpusztította. Akkor hozta a városi tanács azt a döntést, hogy Kiskúton építsenek fel egy szabadidős parkot. Így született meg a mai állatkert, amely mellett helyet kapott a vidámpark is - írta a Kisalföld.

Érdekesség, hogy a területre egyszer már szemet vetettek a városépítészek. 1967-ben született meg Győrnek az a rendezési terve, amelynek középpontjába a lakásépítések kerültek. Kijelölték az új városrészek helyét. Nádorvárosba 7500 lakás építését, a Táncsics utcától délre 11–12 ezer lakás építését tervezték. Ötven évvel később, 2015-ben a Püspökerdő északi részének harmada – a teljes erdő nagyjából nyolcada – került veszélybe. Az akkori győri városvezetés itt alakította volna ki a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) kajak-kenu versenypályáját. A terület egy részét aztán parkosították volna. A környezetvédők – leghangosabban a győri Reflex egyesület – azonnal tiltakozni kezdtek. Fórumokat szerveztek, nyílt levélben fogalmazták meg tiltakozásukat az erdőirtás ellen. 015 szeptemberében az akkori városvezetés aztán bejelentette, hogy nem épül kajak-kenu pálya.

A felméréseken alapuló becslések alapján közel ötvenezer fiatalabb vagy idősebb fa – tölgyek, füzek, nyárfák – és az a sok-sok védett és nem védett faj, amiknek az erdő élőhelyül szolgál.

A Reflex Környezetvédő Egyesület ezek után ismét nyílt levélben fordult Győr polgármesteréhez, amelyben azt kérték tőle, hogy ő és a város legyen a segítségükre a Püspökerdő védetté nyilvánítását célzó erőfeszítéseikben.

Ahogy a Kisalföld írta, a győri önkormányzat 2020-ban született határozata alapján megkezdték a védetté nyilvánítási eljárás szakmai előkészítését és a természetvédelmi kezelési terv szakmai egyeztetését a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal, az ingatlankezelőkkel és az eljárásban érdekelt egyéb hatóságokkal. Ezek alapján született meg a javaslat és került a közgyűlés elé a Püspökerdő és a szentiváni tölgyerdő védetté nyilvánítása. A képviselők március 22-én megszavazták.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

győr

erdő

fakivágás

természetvédelem