Indul a tavaszi poloska-invázió: ezek a filléres trükkök tényleg működnek

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Indul a tavaszi poloska-invázió: ezek a filléres trükkök tényleg működnek

Nem kell kétségbeesni, hiszen a poloskák ellen is lehet védekezni, és még csak nem is kell vegyszerek és egyéb rovarirtókhoz nyúlnunk, ennél sokkal egyszerűbb módon is távol tarthatjuk őket. Kérdés, hogy hogyan? Cikkünkből kiderül!

Bár már hivatalosan is beköszöntött a tavasz Magyarországra (papíron), a kedvelt évszak eddig nem igazán mutatta meg a „mosolygós arcát”. A sokkal kevésbé kedvelt rovar, a poloska azonban már annál inkább mutogatja magát, és ez egyre csak fokozódni fog. Vélhetőleg senkinek sem kell bemutatni a büdösbogárnak is emlegetett állatot, ami nem egy kellemetlen pillanatot okozhatott már az életünkben - írta az Agrárszektor.

Ha meglátunk egy példányt a szobában, a legkézenfekvőbb megoldás lehet a lecsapás, de nem feltétlenül a legpraktikusabb, hiszen elkenődhet, még büdösebb lehet, illetve nem is túl kíméletes módszerről van szó. Egyébként csakúgy, mint sok minden másnak, az idegenhonos poloskák elterjedésének is a megszokottnál enyhébb időjárás az oka – ez pedig a világ minden táján komoly problémákat okozhat.

Hogyan vehetjük fel a harcot ellenük?

  • Csalinövénnyel - Vannak, akik a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekeznek: a lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát az év bármely szakában el lehet vetni, de az augusztusban vetett növényeknek már nem igazán lesz kalászuk. A mezőgazdaságban egyébként leginkább a széles hatásspektrumú növényvédő szereket vetik be ellenük. Specifikus védelem egyelőre nem létezik még a faj ellen, azonban több irányba is vannak már kutatások, hogy mivel is lehetne őket megfogni. Nem meglepő módon, ezt a trükköt az udvarunkon tudjuk alkalmazni, lakásunkban vagy házunkban nem.
  • A szúnyogháló hatalma - Otthonunkban jó védekezési mód lehet, ha részint akadályozzuk a bejutásukat a lakásba - ezt azonban csak a passzentos, hézagmentesen felhelyezett szúnyoghálókkal lehetséges. Ha erre nincs lehetőség, az esti órákban kerülendő az égő villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a poloskákat is. Tehát kizárólag a fizikai kizárás marad, ismételte meg, ugyanis az elriasztásukra szolgáló anyag vagy eszköz pillanatnyilag még nem ismert. Természetesen a rovarirtó segít, amennyiben már bejutott az állat, de ha lehet, kerüljük ezeket a szereket.
  • Begyűjtéssel - Mint említettük, a poloskák nemcsak bent, hanem bizony a kertünkben is tud problémát okozni. Érdemes lehet a kártevő begyűjtésével is megpróbálkozni, de fárasztó és szélmalomharcnak tűnő gyérítést eredményezhet kis területen, hiszen amint megérzik a kezünk közelségét, eltűnnek a levelek között, ráadásul a szomszéd kertből mindig megjön repülve az utánpótlás, főként, ha érzik, hogy többször locsolunk. Ami viszont hatékonyabb lehet, az az, ha például PET palackokból, elemes lámpából és mosogatóléből álló hagyományos rovarkutató csapdákhoz hasonlóan kis fénycsapdákat kihelyeznünk. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy ez sem egy világot megváltó módszer, de kisebb-nagyobb sikereket el lehet vele érni.
  • Riasztónövényekkel - Ilyen lehet például fokhagyma és a menta. A még erősebb hatás érdekében érdemes lehet kombinálni is őket. Egyesek viszont úgy tartják, hogy a mentával és bazsalikommal körülölelt, fokhagymával kombinált paradicsomágyásból is kerülhetnek elő jóllakott poloskák, egy próbát azonban ez a módszer is megér.
  • Vegyszerrel - Sok kertész inkább vegyszeres megoldást választ a poloskák ellen, fontos viszont hangsúlyozni, hogy ez a kártevő leginkább a terméseket szívogatja, így közvetlenül érett állapotban a betakarítás előtt az ilyen szerek sem használhatók, be kell ugyanis tartani a gyártó által megadott várakozási időket. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos szerekkel szemben a poloskáknál már némi ellenállóképesség is kezd kialakulni. Éppen ezért sem kell feltétlenül vegyszerhez nyúlni, a természetes út általában mindig jobb megoldás!

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

poloska

poloska-invázió