Nem mindennapi vendég bukkant fel az országban: itt figyelték meg a különleges állatot

MTI   
  Megosztom
Nem mindennapi vendég bukkant fel az országban: itt figyelték meg a különleges állatot

Magyarországon csak évente egyszer-egyszer előforduló színpompás citrombillegetőt (Motacilla citreola) figyeltek meg a hétvégén madarászok egy Szatymaz környéki bányatavon - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csongrád megyei csoportja hétfőn a közösségi oldalán.

Az apró, a fejét és alsótestét borító élénk citromsárga tollazata alapján elnevezett madár az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgette táplálékát sárga billegetők (Motacilla flava) társaságában. A 17 centiméteres testhosszú, 24-27 centi szárnyfesztávú, 18-25 grammos citrombillegető Közép-Ázsiában, Kínában, valamint Kelet-Európa északi és középső részén fészkel. Hosszútávú vonuló, keleti állományai Indiában, Kína déli részén, a nyugatiak pedig Délnyugat-Ázsiában telelnek.

Az 1970-es évektől a faj azonban erőteljesen nyugat felé terjeszkedik, Ukrajnában, Fehéroroszországban, a Baltikumban, sőt Németországban és Finnországban is költ. Így vonuló példányainak egy-egy egyede évente felbukkan Magyarországon is, vizes élőhelyek környékén szedegető sárga billegető csapatba keveredve. Magyarországon először 1989 májusában figyelték meg a Fertő-tó partján.

A főként ízeltlábúakkal táplálkozó citrombillegető a fészkét sűrű növényzet közé, gyakran partoldalba vagy a talaj egy kisebb mélyedésébe építi. A fészek készítésében mindkét madár részt vesz, azt a hideg ellen szőrrel vagy tollal bélelik ki. A tojó rendszerint öt-hat tojást rak, a fiókák nevelésébe a hím is besegít.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

citrombillegető

madarászok

madármegyfigyelés

szatymaz

magyar madártani és természetvédelmi egyesület

csongrád-csanád megye