Különleges építmények lepték el a vasútállomásokat: mutatjuk, milyen célt szolgálnak majd

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges építmények lepték el a vasútállomásokat: mutatjuk, milyen célt szolgálnak majd

A MÁV számára fontos a természeti értékek megőrzése, ennek érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve az elmúlt évben az országban számos vasútállomáson helyezett ki fecskebölcsőket. Most a Zöld Dunakanyar Alapítványtól a Zöld Dunakanyar Program keretében újabb 80 fecskebölcsőt kapott a vasúttársaság, aminek közel a felét már felszerelték a Dunakanyar négy megállójában.

A fecskék szívesen építenek fészket a vasútállomásokon. Az épületek felújítása, korszerűsítése miatt a fecskék máshol keresnek lakhelyet. A vasúttársaság segíteni szeretné a madarak visszatelepítését az arra alkalmas helyek biztosításával, ezért döntöttek a kerámiából készült „műfészkek” felszerelése mellett a szakemberek.

A Zöld Dunakanyar Alapítvány is támogatja a hazai fecskeállomány gyarapodását, a Zöld Dunakanyar Program keretében 80 fecskebölcsőt adományozott a MÁV részére. Ezekből négy helyszínen összesen 38-at szereltek fel a MÁV munkatársai a héten. Nagymaros-Visegrádon 16, Kismaroson és Nagymaroson 6-6, Verőcén pedig 10 új „fecskeotthon” várja a lakhelyet kereső madarakat. Tervezetten a további 42 darabot is hamarosan felszerelik. A fecskebölcsők mellé fecskepelenkaként funkcionáló deszkákat is rögzítenek, hogy az állomás környezete is tisztán tartható legyen.

Tavaly a MÁV munkatársai a Szeged–Békéscsaba vasútvonal mentén kilenc, a dél-dunántúli térségben tíz állomáson helyeztek el 180-180 fecskebölcsőt. Idén újabb 10 dél-dunántúli helyszínre szeretnének kirakni további 160 darabot.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fecske

fecskefészek

fecskeállomány