Nem fogod elhinni, mire ébredünk hétfőn: teljes holdfogyatkozás lesz a horizonton

HelloVidék   
  Megosztom
Nem fogod elhinni, mire ébredünk hétfőn: teljes holdfogyatkozás lesz a horizonton

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás kezdődik, amit hazánkból is megfigyelhetünk holdnyugta előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.

Hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás kezdődik, a jelenség Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt - adta hírül a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az intézmény közleményében olvasható, hogy május 16-án, egy viszonylag hosszú teljes holdfogyatkozás várható, amit Magyarországon részleges holdfogyatkozásként észlelhetünk a látóhatáron.

A jelenség magyarázata, hogy egy-két évente pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt.

Mit tudunk a mostani Holdfogyatkozásról?

Ahogy a Svábhegyi Csillagvizsgáló írta, egy viszonylag hosszú és teljes holdfogyatkozásban lesz részünk, 1,41-es umbrális magnitúdóval: A földárnyék tengelyének közepe át is döfi a Holdat, 1,17’-re a Hold északi peremétől. Ez azst jelenti, hogy a Hold a földárnyék majdnem legközepébe süllyed. Ezért is lesz hosszú: A félárnyékos fázis 3:32-kor kezdődik, de a gyenge félárnyék miatt csak 2:00 után vehetjük észre a Hold északkeleti oldalán. 4:27-kor elkezdődik a részleges szakasz, a Földárnyék a Holdba harap. 5:29-kor elkezdődik a teljes Holdfogyatkozás, az egész Holdat elnyeli a földárnyék.

a Földárnyék elkezd levonulni róla. Bő egy óra múlva, 7:55-kor ér véget a részleges fogyatkozás, majd a félárnyékos fázis penumbrája 8:50-kor hagyja el a Holdat. 1óra 24 perc teljes fázis, 3 óra 27 perc részleges + teljes fázis és 5 óra 28 perc a teljes jelenség hossza. Nagy öröm lesz Amerikából, sajnos nálunk azonban még a részleges fázis során lenyugszik a Hold.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

teljes holdfogyatkozás

időjárás