Gyilkos kór támadja idén tavasszal a kutyákat: sokan nem hallottak róla, erre jobb, ha felkészülsz

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Gyilkos kór támadja idén tavasszal a kutyákat: sokan nem hallottak róla, erre jobb, ha felkészülsz

Ha eddig nem tettük volna, legfőbb ideje, hogy alaposan felkészüljünk a kullancsok elleni védekezésre. Saját magunkat és a házi kedvencünket is "kullancsállóvá" kell tennünk, hiszen Európában a kullancs által terjesztett betegségek, fertőzések tekintetében Magyarország közepesen fertőzött országnak számít mind az emberre, mind az állatra veszélyes kórokozók tekintetében. Most azt járjuk körbe, milyen veszélyeket rejtenek a kullancsok kutyáinkra nézve, és mennyibe kerül a kezelés.

A kullancsok előfordulását tekintve hazánkban Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák, de az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság, hiszen mára már kertjeinkbe, városi parkjainkba is beköltöztek a kullancsok Az elmúlt évek enyhe téli időjárása kimondottan kedvezett a kullancsok áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk ezekkel a kellemetlen kis vérszívókkal, de a szezonjuk ilyenkor jön el igazán, ugyanis a jó idő hatására elszaporodnak.

A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent, többféle betegséget, például Lyme-kórt, vagy FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) okozhat az embereknek, a kutyákban pedig a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis, egyszerűbb nevén a babézia.

Életveszélyes kór a babézia

Átrendeződött a kullancsszezon. Nem túlzás azt állítani, hogy tizenkét hónapos lett a védekezés időszaka. A globális felmelegedéssel egyidőben ráadásul a kullancs által terjesztett betegségek is veszélyesebbé váltak. Itt van például a babézia, amit egy vérben élősködő egysejtű parazita okoz a kutyáknál. A tudomány jelenleg több mint száz fajtáját különbözteti meg, de hazánkban eddig csak néhányat ismertünk. Most azonban újabb babézia fajták jelentek meg; olyanok, amelyek eddig csak Dél-Európában fordultak elő. Sajnos úgy tűnik, hogy az eddig ismert gyógykészítmények ezekre nem hatnak, mert a vérszívók rezisztensebbek, ellenállóbbak lettek

- hangsúlyozta korábban Dr. Szinesi András, ajkai állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara szervezeti elnöke a HelloVidéknek.

Legyünk naprakészek a kullancsokból

A kullancsoknak több faja van, támadás-áldozatkeresési stratégia tekintetében két csoportra oszthatóak:

  • A szemmel rendelkező, látó kullancsfajok a gyepi növényzetben a fűszál árnyékos fonákának hegyéről lesik szó szerint az arra bóklászó áldozatukat, akire alulról másznak fel.
  • A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok azonban, amelyek biológiai radarja az elülső pár csápjukon található, a bokrok árnyékot adó levélfonákáról „radarozzák be” az arra bóklászó kirándulót, és egy-másfél méter magasságból vetik – felülről – rá magukat.

A két kullancsfaj egyedei fertőzött házi vagy vadállatok vérét szívva veszik magukhoz a kórokozót. Ilyenkor a fertőzött kullancsok petéiből kikelő utódaik továbbadják a fertőzést a gazdaállatoknak, amelyeken élősködnek. Illetve a fertőzött kullancs peterakás nélkül maga is továbbadhatja a babézia kórokozóját.

A kórokozó a barna vagy kutyakullancs nyálmirigyében tartózkodik, de nem azonnal kerül át a kutya testébe. A vérszívás kezdetétől számított 1-3 nap után jut csak be a kutya szervezetébe.

A babézia-fertőzés megjelenése kutyáknál:

A babézia lappangási ideje általában 2 naptól 1 hétig terjed, de az is előfordul, hogy csak a fertőzést követő 2-3 hét után jelentkeznek a betegség jelei. A babéziás kutya láza magas, 41-42 fok. Sokszor számolnak be a gazdik arról, hogy megváltozik a babéziás kutya viselkedése, például az amúgy jó étvágyú kutya étvágytalan lesz, vagy egyszerűen nem olyan, mint amilyen szokott lenni. Ha az állat vizelete véressé, vagy csokoládébarnává színeződik, azonnal állatorvoshoz kell vele fordulni különben a betegség az állat elhullását eredményezheti.

A konkrét tünetek:

  • bágyadtság, levertség, kimerültség,
  • étvágytalanság, fogyás,
  • láz,
  • szapora légzés és pulzus,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • véres, sötét, barnás vizelet,
  • a nyálkahártyák színe elhalványul,
  • súlyosabb esetben hányás, hasmenés,
  • gyulladások a nyálkahártyákon,
  • bőr alatti bevérzések,
  • a nyelv besárgul,
  • valamint idegrendszeri problémák és ennek következtében mozgászavarok, remegés is előfordulhat.

A megbetegedést egy vérélősködő okozza, ami tönkreteszi a vérlemezkéket, a nyálkahártya pedig besárgul. A tünetei közé a nagyon magas láz, a bágyadtság, az étvágytalanság tartozik, és sok vizet iszik a kutya. Nem szabad elbagatellizálni a betegséget, de még jobb megelőzni a bajt. Nagyon jól lehet védekezni a kullancsok ellen tablettával, rácsepegtetős készítményekkel, de van bolha- és kullancsriasztó nyakörv is, a gazditól és a kutyától függ, melyiket választják

- sorolta Dr. Nagy Anna állatorvos a lehetőségeket.

Babézia ellen, ami a kutyákat veszélyezteti leginkább, nincs védőoltás, de Lyme-kór ellen létezik kutyák számára is, érdemes beoltatni őket időnként, különösen tavasszal, de a babézia elleni megelőző gyógyszert vagy cseppes kezelést havonta, háromhavonta ajánlott megismételni, készítménye válogatja. És bár ezek a cseppek és tabletták nem olcsók (havi átlagban 4000-8000 Ft), de inkább a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, mint a betegség gyógyítására, mert amellett, hogy az rendkívül költséges, a gyógyulás sem mindig garantálható.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy sem olajat, sem tejfölt nem szabad az érintett felületre kenni - sajnos még mindig előfordul ilyesmi -, és ne essünk neki szemöldökcsipesszel a kullancsnak. Ami méretesre is megnő, akár egycentisre is megszívhatja magát, így könnyűnek tűnhet az eltávolítása. Viszont ha nyomorgatjuk a testét, a kullancs agóniájában visszaöklendezi a babéziás vért. Kizárólag a bőrhöz közeli szájszervnél szabad megfogni, amire a boltban vásárolt kullancskiszedő tökéletesen alkalmas. Vagy ha valaki nagyon bizonytalan magában, inkább hozza el a rendelőbe a kutyáját

- részletezte Dr. Nagy Anna.

Jól kezelhető újabban a babézia, van rá, de minél hamarabb be kell adni a kutyának, ha megtörtént a baj. Volt már példa a doktornő praxisában arra, hogy napokig infúziózni kellett a kutyát, mert nem vitték időben állatorvoshoz. Ha pedig kiderül, hogy a kutya immunrendszere valami miatt sérült, akkor különösen drága és elhúzódó lehet a kezelés, az immunterápia és a kiegészítő gyógyszerek, vitaminok. Ezért is hangsúlyozzák az állatorvosok, hogy inkább a megelőzésre fókuszáljanak az állattartók, mert az mindig jóval olcsóbb, mint a kezelés maga, ami adott esetben akár több tízezer forintba is kerülhet, sőt időnként százezrekre is rúghat.

A betegség lehetséges szövődményei

Elhúzódó esetben a babézia a vesékben és májban olyan fokú károsodást okoz, amely már visszafordíthatatlan és meghal az állat. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!

A pontos diagnózishoz vért veszünk a kutyustól, mert a vérsejtekben kimutatható a babézia. Létezik egy olyan injekciós készítmény, az Imizol injekció, ami, ha időben beadjuk az állatnak, megmenti az életét. Ez sajnos csak akkor érhető el, ha a kezelést még a betegség kezdeti stádiumában elcsíptük, és még nem károsította a fertőzés a veséket és a májat. Hogy erről meggyőződjünk, laborvizsgálatot is csinálunk a kutyánál. A legfontosabb a megelőzés, de persze megeshet a baj bárkivel. Ha a gazdi felelős állattartó, aki odafigyel a kutyusra, akkor az esetek nagy részében sikerül megelőzni a nagyobb bajt, ha egyébként egészséges és jó kondíciójú a kutya

- mondta el kérdésünkre Dr. Kórik Csilla állatorvos.

A babézia teljes kikezelése beletelik néhány hétbe, és az Imizol injekció,valamint az egyéb gyógyszerek, vitaminok, laborvizsgálatok a kutya súlyától függően 50000-150000 forint körüli összegre rúgnak.

Diagnosztikai és kezelési költségek 2022-ben (jól felszerelt állatkórházban):

  • Vizsgálati díj általános (kutyáknál, macskánál): 13800 Ft
  • Vizsgálati díj általános, ortopédiai, neurológiai: 17400 Ft
  • Vizsgálati díj ügyeleti pótlékkal: 24000 Ft
  • Rutin vérvizsgálat: 14050-17650 Ft
  • Kullancs eltávolítása: 3850 Ft
  • Célzott, szervi ultrahang: 11520 Ft
  • Hasi ultrahang: 17300 Ft
  • Röntgen felvétel és értékelése két irányból: 18400 Ft
  • Kis kombinált oltás kutyáknak: 14800 Ft
  • Nagy kombinált oltás kutyáknak: 23800 Ft
  • Műtéti beavatkozások kutyáknál (betegségtől és a kutya méretétől, súlyától függően: 45000-300000 Ft
  • Kórházi napi tartásdíj: 4300 - 8500 Ft

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

állat

kutya

babézia

betegség

fertőzés

állatbetegségek

kullancsfertőzés