Ezt egy kerttulajdonos sem úszhatja meg: itt a 10+1 pontos júniusi feladatlista

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezt egy kerttulajdonos sem úszhatja meg: itt a 10+1 pontos júniusi feladatlista

Ilyenkor már burjánzanak a növények a kertben, egyre több időt kell fordítanunk arra, hogy ne keltsen gondozatlan hatást a birtokunk. De az esztétikán túl is számos oka van annak, ami miatt reggelenként és esténként meggyarapszanak kerti teendőink. Mutatjuk a legfontosabbakat, amelyekről egy hobbikertész sem felejtkezhet meg júniusban.

Még nem köszöntött be az igazi nyár, de megérkezett a június, a tavasz utolsó, és a nyár első hónapja. Ez a kettősség az egész időszakot áthatja: van részünk hűvösebb reggelekben, eőkben, de már a kánikulába is beleízlelünk. Ennek megfelelően a kertünk is burjánzik, virágkavalkád fogad, és illatfelhőben úszunk, ha kilépünk a házból az udvarra. De mit is kell ilyenkor tennünk, hogy a virágok a szín- és formabősége megmaradjon, hogy májusi-júniusi gyümölcseink is tovább teremjenek, valamint megalapozzuk a valódi nyár bőségszaruját? Mutatjuk.

1. A legfontosabb és legelső teendő a locsolás

A fű, ha eddig harsányzölden és rendületlenül nőtt, mostanra elkezd sárgulni az esőzések elmaradozása, az aszályos időszakok miatt. Itt az ideje rendszeresíteni a reggeli vagy esti öntözést. A szakemberek szerint érdemes a kora reggeli vagy késő délutáni órákban elvégezni a kerti munkákat, mivel napközben már túl nagy lehet a hőség. Ha virágot vágnánk a vázába, azt is tegyük meg még kora reggel, mert a szárai ilyenkor még tele vannak nedvességgel, és később hervadnak el odabent.

A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk nagyobb esőzésekre is, ezek a nyáreleji melegben kedveznek a növények gombás megbetegedéseinek. Kiválóan védekezhetünk ellenük a kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

2. Ültetés, palántázás

A hónap elején bátran elvethetjük a csemegekukoricát, a babot, a retket vagy a céklát, valamint az előnevelt paprika és paradicsom palántákat is áttelepíthetjük a kert egyik napos zugába. Érdemes arra gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést tud hozni, csak oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. Kiszórhatjuk a spenót, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta vagy saláta magjait, ha ősszel friss, saját nevelésű zöldséget szeretnénk szüretelni.

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk, és ültessük ki még a hónap elején: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

3. Virágágyás gondozása

Gyorsan növő egynyáriakkal még pótolhatjuk az esetlegesen kialakuló hiányzó foltokat a virágoskertben, hiszen a tavaszi hagymások ilyenkorra elvirulnak, a rózsák azonban javában pompáznak, de a kardvirágok, liliomok is virágba borulnak lassan. Vessünk el néhány egynyárit még: estike, porcsinrózsa, vagy a nyári ciprus ilyen. A petúniát vagy a muskátlit is ilyenkor tesszük ki a legtöbben az erkélyre.

4. Gyümölcsös- és zöldséges kert: van mit betakarítani és elvetni

  • Időszerű a szamóca és a cseresznye betakarítása. A szamóca visszavágása a betakarítás után. A málna a virágzása vége táján második trágyázást igényel. A lehullott gyümölcsöt azonnal távolítsuk el, hogy megelőzzük a gombabetegségeket. A fák tányérját levágott fűvel mulcsozzuk, a talaj ezáltal jobban tárolja a nedvességet.
  • Ezzel együtt elkezdhetjük vetni a téli tárolásra szánt zöldségek jó részét. Ilyenek a bimbóskel, fekete retek, karalábé, cékla. Illetve lehet még másodvetésben kiszórni késői borsót, cukkinit, uborkát, bokorbabot, egynyári fűszernövényeket. A rebarbarát még június végéig szedhetjük, de ezután engedni kell a tövet megerősödni, hogy könnyen átvészelje majd a telet.
  • A gyógy- és fűszernövényekkel is törődnünk kell, már bőven lehet gyűjteni a leveles hajtásokat a száraz délelőttökön, amelyeket ezután naptól védett helyen meg is száríthatunk és üvegekben, papírzacskókban tárolhatunk.

Ha májusban elmaradt, még ez a hónap lehet a paradicsom, a karfiol, a karalábé, a brokkoli, édesburgonya vagy batása ültetésének az ideje. A kertészetben vásárolt palántákat most ültessük el. Melegebb időben a növények szebben fejlődnek.

Vethető még: bokorbab, zöldborsó, édeskömény, hónapos retek, retek, cékla, uborka, karalábé, fejes saláta, sütőtök, mángold, karós bab, fűszernövények közül: zsázsa, turbolya, petrezselyem.

5. Gyomlálás, gereblyézés

Szorgos kezekre van szükség júniusban a zöldségágyásokban, de a virágoskertekben is. Megállíthatatlanul támadnak a gyomok, de ezek irtása mellett a legtöbb helybe vetett növényt is ilyenkor kell ritkítani. Ez leginkább a sárgarépára, petrezselyemre, paszternákra, nyári salátára, kaporra, céklára igaz.

6. Egyre több a kártevő

Júniusban, főként, ha csapadékos marad az idő, a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. A vegyszermentes kártevőtlenítésről itt írtunk részletesen. Fontos például, hogy júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, ezzel jelentősen csökkenthetjük a peterakást. Az elbujt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük.

Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. A Kertlap tanácsai alapján néhány dologra kell figyelnünk, hogy jó eséllyel megelőzzük a kártevők elszaporodását.

  • Válasszunk ellenálló fajtákat.
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket.
  • Ültessünk segítő, védő növényeket.
  • Ügyeljünk az öntözésre!

7. Fűnyírás

A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját. (Úgyhogy, ha tehetitek, ne gereblyézzétek össze a levágott füvet, hagyjátok csak ott, ingyen tápanyag a földünknek!) Figyeljünk viszont arra, hogy a fűnyíró pengéi mindig legyenek jól kiélezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

8. Ne feledkezzünk meg a komposztálásról és a mulcsozásról

Fontos a növények tápanyag-utánpótlása is, hiszen ekkorra már sok esetben kezdik felélni a tavaszi trágyázáskor kijuttatott mennyiséget. Legkönnyebben tápoldat formájában pótolhatjuk a hiányzó tápelemeket.

Ilyenkor gyorsabban gyarapodik a komposzthalom is, viszont a lebomlás beindulásához elengedhetetlen a nedvesség. Éppen ezért, ha néhány napig száraz és meleg az idő, a komposztot is locsoljuk meg. A fák tányérját pedig levágott fűvel mulcsozzuk, a talaj ezáltal jobban tárolja a nedvességet.

9. Rendszeresen ápoljuk a növényeket

Bálint gazda szerint a cserepes növényeket és az ablakládák növényzetét kéthetente tápoldattal kell megöntözni ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Érdemes azonban figyelnünk a fejlett növények levelét is, mivel tápanyaghiányukat itt jelzik a legjobban, illetve azért sem árt átvizsgálni őket, mert ilyenkor már javában megjelennek a kártevők. Megmenthetjük növényeinket, ha időben észleljük a problémát. Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték.

Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

10. A kihelyezett növényeknek is kell az UV-védelem!

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a növények fényigényére, és mivel ilyenkor már egyre erősebb la napsugárzás, az ablakban vagy a teraszon, erkélyen tartott növények nem érintkezzenek közvetlenül a déli órákban napfénnyel, lehetőleg félárnyékos helyre tegyük őket. Amire érdemes még figyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserép alá helyezett tálkába.

+1 Magunkat is védjük a napsütéstől

A kertben töltött idő remek hatással van az emberre, ám a nyári erős UV sugárzástól jobb, ha mi is óvjuk magunkat. Fűnyíráshoz húzzunk szalmakalapot, és használjunk naptejet! Állítsunk napernyőt, napvitorlát és árnyékoljuk a kert pihenésre szánt térségeit részeit.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerti munkák

június

hobbikertész

kiskert

konyhakert

zöldségek

gyümölcsök

virágok