Hatalmas pusztítást végeznek a magyar kertekben: így szabadulhatsz meg a bosszantó kártevőktől

Agrárszektor   
  Megosztom
Hatalmas pusztítást végeznek a magyar kertekben: így szabadulhatsz meg a bosszantó kártevőktől

Nincs is annál szebb, mint mikor a saját kertünkbe betérve megcsodáljuk a növényeinket, esetleg egy kellemes reggelen kisétálunk, és leszakítunk néhány darab friss gyümölcsöt, zöldséget. Ezek az álomszerű napkezdések azonban egy pillanat alatt elszállhatnak, ha szeretett, gondosan ápolt növényeinket ellepték a meztelencsigák, vagy már éppen el is kezdték csemegézgetni őket. Ezek az állatok a kertészetek és a házi kiskertek nagy ellenségei, ám nem kell aggódni, ha hozzánk is betérnek. Mint mindenre, erre is van megoldás, alábbi cikkünkből pedig kiderül, hogy hogyan vehetjük fel a „harcot” ellenük.

Ahogy az Agrárszektor írja, a meztelencsigák szinte minden évben borsot törnek a kertészek orra alá, hiszen rövid idő alatt akár az egész veteményest képesek elpusztítani. Megyeri Szabolcs kertészmérnök néhány jó tanáccsal és praktikákkal látott el minket, melyekkel távol tarthatjuk a csúszómászókat a növényeinktől, ráadásul ezekkel a trükkökkel költséghatékonyan megúszhatjuk a védekezést. Még mielőtt belekezdenénk, lássuk, hogy

Milyen kárt tudnak okozni ezek az állatok a kertben?

Ahogy a portál írja, a szárazföldi csigák - legyen szó házas vagy házatlan csigáról - rágásukkal tesznek kárt növényeinkben, mely drasztikus esetben a teljes lomb tarrágásával is járhat. Bizonyos növényeket előszeretettel fogyasztanak, így a veteményes kertben például a saláta és káposztafélék eshetnek áldozatukul, míg a díszkertben a dáliák és árnyékliliomok kedvelt csemegéik.

Mit tehetünk, ha megjelentek?

Ha már nagy számban jelentek meg a kertben már nem lesz egyszerű dolgunk, vagy a manuálisan összeszedjük őket vagy úgynevezett csigariasztó szereket használunk, melyek tulajdonságaikat tekintve erősen nedvszívó anyagok, így a csigák kiszáradását okozzák, azok kerülik őket

- mondta Megyeri Szabolcs.

A szakember kitért a megelőzésre is, ami ebben az esetben is kulcsfontosságú, hiszen ez lehet a leghatékonyabb módszer ellenük. A legjobb, amit tehetünk, ha a kertben felszámoljuk a rejtőzésre, nappali pihenésre alkalmas gyomsávokat. Ha pedig tartunk a csigainváziótól, akkor az öntözést inkább reggelre időzítsük, valamint kerti eszközöket, tárolóedényeket tároljuk beltéren, mert ezek alatt is tanyát verhetnek, menedéket találhatnak. Meg kell említeni, hogy úgynevezett inváziós csigafajok is tartoznak a meztelencsigák közé, melyekre a gyors szaporodásbiológia jellemző.

Ezek az igazi Kánaánok számukra

A meztelencsigáknak a nedves, párás kertrészek ideálisak, hiszen napközben védett menedéket találnak, így akár növények alá is behúzódnak, de vízgyűjtő hordók és virágcserepek alatt is találkozhatunk kisebb példányokkal. Egyébként számos módszerrel lehet és szoktak is próbálkozni, csak, hogy néhány említsünk: a sörcsapda talán az egyik leggyakrabban használt módszer, mikor edénybe öntünk egy kis sört, amelyet kicsit beásunk a földbe, és a csigák vonulási útjába rakjuk. Ez odacsalogatja őket, belemásznak, és elpusztulnak, de egyesek szerint ugyanez a módszer cukros élesztővel is jól működik. Mások szerint, ha vasport szórunk a csigák vonulási útjára, és abból a nedvesség miatt rozsda lesz, akkor a csigák szintén elkerülik majd növényeinket. Sokan a tojáshéj mellett teszik le a voksukat, érdemes ugyanis összeaprított tojáshéjat szórni a csigák vonulás útjára, illetve a növények köré, ez ugyanis megsebzi az állatokat, amelyek így távol maradnak majd a veteményesünktől. Próbálkozni tehát lehet, de igyekezzünk minél környezetbarát módszert választani, és, mint említettük, a hangsúly a megelőzésen van!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

meztelen csiga

csiga

kártevő

kártevő irtás

kertgondozás

kertrendezés