Hatalmas pusztítást végeznek a magyar kertekben: így szabadulhatsz meg a bosszantó kártevőktől

Agrárszektor   
  Megosztom
Hatalmas pusztítást végeznek a magyar kertekben: így szabadulhatsz meg a bosszantó kártevőktől

Nincs is annál szebb, mint mikor a saját kertünkbe betérve megcsodáljuk a növényeinket, esetleg egy kellemes reggelen kisétálunk, és leszakítunk néhány darab friss gyümölcsöt, zöldséget. Ezek az álomszerű napkezdések azonban egy pillanat alatt elszállhatnak, ha szeretett, gondosan ápolt növényeinket ellepték a meztelencsigák, vagy már éppen el is kezdték csemegézgetni őket. Ezek az állatok a kertészetek és a házi kiskertek nagy ellenségei, ám nem kell aggódni, ha hozzánk is betérnek. Mint mindenre, erre is van megoldás, alábbi cikkünkből pedig kiderül, hogy hogyan vehetjük fel a „harcot” ellenük.

Ahogy az Agrárszektor írja, a meztelencsigák szinte minden évben borsot törnek a kertészek orra alá, hiszen rövid idő alatt akár az egész veteményest képesek elpusztítani. Megyeri Szabolcs kertészmérnök néhány jó tanáccsal és praktikákkal látott el minket, melyekkel távol tarthatjuk a csúszómászókat a növényeinktől, ráadásul ezekkel a trükkökkel költséghatékonyan megúszhatjuk a védekezést. Még mielőtt belekezdenénk, lássuk, hogy

Milyen kárt tudnak okozni ezek az állatok a kertben?

Ahogy a portál írja, a szárazföldi csigák - legyen szó házas vagy házatlan csigáról - rágásukkal tesznek kárt növényeinkben, mely drasztikus esetben a teljes lomb tarrágásával is járhat. Bizonyos növényeket előszeretettel fogyasztanak, így a veteményes kertben például a saláta és káposztafélék eshetnek áldozatukul, míg a díszkertben a dáliák és árnyékliliomok kedvelt csemegéik.

Mit tehetünk, ha megjelentek?

Ha már nagy számban jelentek meg a kertben már nem lesz egyszerű dolgunk, vagy a manuálisan összeszedjük őket vagy úgynevezett csigariasztó szereket használunk, melyek tulajdonságaikat tekintve erősen nedvszívó anyagok, így a csigák kiszáradását okozzák, azok kerülik őket

- mondta Megyeri Szabolcs.

A szakember kitért a megelőzésre is, ami ebben az esetben is kulcsfontosságú, hiszen ez lehet a leghatékonyabb módszer ellenük. A legjobb, amit tehetünk, ha a kertben felszámoljuk a rejtőzésre, nappali pihenésre alkalmas gyomsávokat. Ha pedig tartunk a csigainváziótól, akkor az öntözést inkább reggelre időzítsük, valamint kerti eszközöket, tárolóedényeket tároljuk beltéren, mert ezek alatt is tanyát verhetnek, menedéket találhatnak. Meg kell említeni, hogy úgynevezett inváziós csigafajok is tartoznak a meztelencsigák közé, melyekre a gyors szaporodásbiológia jellemző.

Ezek az igazi Kánaánok számukra

A meztelencsigáknak a nedves, párás kertrészek ideálisak, hiszen napközben védett menedéket találnak, így akár növények alá is behúzódnak, de vízgyűjtő hordók és virágcserepek alatt is találkozhatunk kisebb példányokkal. Egyébként számos módszerrel lehet és szoktak is próbálkozni, csak, hogy néhány említsünk: a sörcsapda talán az egyik leggyakrabban használt módszer, mikor edénybe öntünk egy kis sört, amelyet kicsit beásunk a földbe, és a csigák vonulási útjába rakjuk. Ez odacsalogatja őket, belemásznak, és elpusztulnak, de egyesek szerint ugyanez a módszer cukros élesztővel is jól működik. Mások szerint, ha vasport szórunk a csigák vonulási útjára, és abból a nedvesség miatt rozsda lesz, akkor a csigák szintén elkerülik majd növényeinket. Sokan a tojáshéj mellett teszik le a voksukat, érdemes ugyanis összeaprított tojáshéjat szórni a csigák vonulás útjára, illetve a növények köré, ez ugyanis megsebzi az állatokat, amelyek így távol maradnak majd a veteményesünktől. Próbálkozni tehát lehet, de igyekezzünk minél környezetbarát módszert választani, és, mint említettük, a hangsúly a megelőzésen van!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

meztelen csiga

csiga

kártevő

kártevő irtás

kertgondozás

kertrendezés