Több százezer is lehet az ára: úri muri, vagy valóban megéri ilyen fűnyírót venni?

HelloVidék   
  Megosztom
Több százezer is lehet az ára: úri muri, vagy valóban megéri ilyen fűnyírót venni?

A kertes ház áldás a család számára, mindemellett az otthon melegéért és egy szép udvarért meg kell dolgozni. A ház és akár az utca dísze is lehet egy esztétikusan gondozott kert, amelynek elengedhetetlen kelléke a fűnyíró. Ha épp vásárolnánk egy gépet, vagy cserélni szeretnénk a régit, nem árt figyelembe venni pár szempontot. Vehetünk elektromos, akkumulátoros vagy benzines típust. Ezek teljesítményük, áruk, használatuk szempontjából különbözők lehetnek. Cikkünkben most annak járunk utána, hogy melyiket, milyen esetben érdemes megvásárolni, illetve megnézzük azt is, milyen áron kaphatók ezek a termékek. 

A Praktiker szakemberei azt tanácsolják, gondoljuk végig: mennyit szeretnénk rászánni erre az eszközre, mekkora kertet szeretnénk gondozni, és milyen gyakran. Vegyük figyelembe a terepviszonyokat, hogy lejtős vagy egyenletes területet fogunk-e nyírni és hogy milyen fűgyűjtési típus megfelelő számunkra (gyűjtős, kidobós, mulcsozós). Ha van igényünk egyéb extrákra, akkor járjunk utána az ezekkel kapcsolatos lehetőségeknek is (kormánymagasság-beállítás, önműködő funkció, speciális zsákméret vagy kerékrögzítési mód)!

Ha ezeket mind sorravettük, akkor nézzük meg milyen lehetőségek állnak előttünk. Milyen típusú készülékek közül választhatunk?

Elektromos fűnyíró

A szakemberek szerint, ha a kertünk nem túl nagy, akkor az elektromos fűnyíró gépeket ajánljuk. Általában 250–800 m2-ig igen könnyen használhatók. Mivel nincs bennük benzinmotor, nem kell üzemanyagot öntögetni, ez egyszerűbbé teszi a fűnyírást és megspóroljuk a benzinvásárlás költségét is. Kisebb emelkedőkön is jól működik és sokkal halkabb, mint a benzines típus.

Az elektromos fűnyírók általában könnyebben karbantarthatók, mint a benzines társaik, de bizonyos ellenőrzési feladataink vannak velük kapcsolatban is. Az elektromosság kikapcsolása után tisztítsuk le a gépet! A motor műanyag burkolatát a csavarok kihajtása után emeljük le, ezután porseprűvel, ronggyal, esetleg porszívóval távolítsuk el a motorból a belekerülő füvet és hulladékot! Figyeljünk arra, hogy a tekercset és az elektromos vezetékeket ne sértsük meg, és összeszereléskor tegyük a helyükre a vezetékeket! Ha ezt elmulasztjuk, a fedél odacsípheti a rossz helyre került kábelt, és a szigetelés idővel lekopik, esetleg elszakad, a vezeték pedig szabaddá válik, ami életveszélyes.

Robot fűnyírók

A gyepápolás igazán egyszerű és fáradságmentes módja még kis városi kertekben is! A robotporszívók pontosan és megbízhatóan vágják a füvet. Akár 250 négyzetméter nagyságú, kis gyepterületekre is alkalmas. Sőt, a 25 százalékos emelkedők sem okoznak nekik gondot, de szűk átjárókon, keskeny helyeken is gond nélkül elférnek. Az elforduló hátsó keréknek köszönhetően a robotfűnyíró még mozgékonyabb és jobban irányítható – tökéletes kicsi, keskeny kertekbe.

Benzines fűnyíró

A benzinmotoros fűnyírók négyütemű motorral működnek, nem szükséges hozzá elektromos áram és vezeték, így megkíméljük magunkat a kábellel való bajlódástól, rángatástól – mivel általában ezekkel a gépekkel a nagyobb területű gyepeket szokták nyírni, így ez fontos szempont lehet a kényelmes használatnál (akár 800–1800 m2 területű kerteket is gondozhatunk vele). Hajtóereje és forgatónyomatéka igen nagy, ez gyorsabb nyírást tesz lehetővé, mint amit az elektromos verziójú fűnyíróval elérhetünk. Hátránya, hogy egy 30 foknál meredekebb emelkedőn már nehezebben dolgozhatunk vele, sokszor kihagy a motor. Ennek oka, hogy a dőlésszög miatt a porlasztó nem tudja megfelelően ellátni a motort a keverékkel, hiszen a karburátorházban a benzin mindig vízszintbe áll és nem követi a porlasztó nagy dőlésszögét.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

elektromos fűnyíró

fűnyíró

fűnyírás

kertápolás

kertrendezés

gyep

pázsit