Sokan hibáznak a levendula otthoni termesztésénél: ezt rontják el a legtöbben

Agrárszektor   
  Megosztom
Sokan hibáznak a levendula otthoni termesztésénél: ezt rontják el a legtöbben

Itt a nyár, itt a levendulaszezon. Kétségtelen, hogy az egyik leghíresebb és legkedveltebb növények egyike, persze, nem véletlenül. Egy ajándékboltban nehéz úgy végigmenni, hogy legalább egy lila részleg ne legyen. Ha pedig a Balatonon járunk, levendulamezőkkel és turisták hadaival találkozhatunk, hiszen ilyenkor mi magunk is szüretelhetjük ezt a csodás növényt.

Azt, hogy ki, mit készít belőle, mindenki eldöntheti, az Agrárszektor most egy csokorba gyűjtötte, hogy mit érdemes kezdeni a levendulákkal. Sőt, néhány hasznos tippet is adunk ahhoz, hogy hogyan termeszthetjük saját otthonunkban is - így még Tihanyig sem kell elmennünk érte, de azért, ha tehetjük, semmi esetre se hagyjuk ki!

  • Minél hosszabb szárral próbáljuk meg levágni a növényeket, így könnyebb lesz az anyanövénynek és nekünk is, hiszen egyszerűbben össze lehet kötni őket.
  • Soha ne tegyük műanyag zacskóba a levendulákat, hiszen könnyen befüllednek rövid időn belül, és már a száradás alatt lehullajtja a virágait!
  • Lehetőleg a vágástól számított 5 órán belül már lógjon a csokor, különben szintén lehullik a virág!
  • 11-16 óráig ne vágjuk le a növényeket, aminek egyszerű az oka: szinte lehetetlen, mert ebben az időszakban számos rovar, bogár és más állatok is lehetnek rajta, amik csípnek, marnak - így hát saját magunkat kíméljük meg a kellemetlenségektől.
  • Esős időben semmiképpen se arassunk, várjunk legalább egy napot.
  • Érdemes bakancsot, pólót, hosszú nadrágot és valamilyen kalapot viselni közben, illetve a metszőollót és a sarlót se felejtsük otthon - a kés viszont nem megfelelő erre a célra, mivel tönkre tudja tenni a bokrot vagy akár a kezünket is!

Ami pedig kiemelten fontos, hogy ha ismeretlen helyre megyünk szüretelni, hiába gyommentes és tiszta a terület, feltétlenül kérdezzük meg, hogy használtak-e bármilyen gyomirtót. Ha igen, akkor bármennyire is csábító, de felejtsük el azt, hogy szörpöt, fagyit vagy bármilyen süteményt készítünk belőle, és en bloc azt is, hogy megesszük a levendulákat. Illatozó dekorként viszont ennek ellenére is nagyszerűen lehet majd használni! Plusz érdekesség, hogy 2020-ban mintegy - 206,3 hektáron termesztettek levendulát, ebből is látszik, hogy van rá igény és kereslet.

A cikk folytatása itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

levendula

termesztése

levendulaszezon

lila növény