Újabb invazív faj tört be Magyarországra: veszélyben a hazai borászatok

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb invazív faj tört be Magyarországra: veszélyben a hazai borászatok

A hazai szakember egy új, idegenhonos inváziós kabócafaj megjelenésére figyelmeztet. Az élénkzöld lepkekabóca fő kártétele, hogy a szőlő fiatal hajtásait felhasítva a növényi szövetekbe rakja le tojásait.

Kóbor Péter entomológus a Facebookon hívta fel a figyelmet egy új, idegenhonos inváziós kabócafajra, az élénkzöld lepkekabócára, amely hazánkban is megjelent - írta a Berek.

Az élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica) nagy testű és könnyen felismerhető élénk zöld színéről és széles elülső szárnyairól. Eredeti élőhelyén, Észak-Amerikában az amerikai lepkekabócával alkot közösségeket, amely faj itthon szintén inváziós kabócafajként ismert.

Az élénkzöld lepkekabóca fő kártétele, hogy a szőlő fiatal hajtásait felhasítva a növényi szövetekbe rakja le tojásait. Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések

- írták róla.

Az entomológus kiemeli, hogy Európában és hazánkban az élénkzöld lepkekabóca egyelőre nem okozott problémát, azonban terjedésének nyomon követése a potenciális károkozás miatt fontos.

Idehaza egyébként van ok aggodalomra, egyre több invazív faj lépi át az országhatárokat. Legutóbb Floridában őshonos növényeket találtak egy soroksári dülőn. Nyugat felől támad a jelzőrák, míg két meztelencsiga faj is terjeszkedik idehaza. A poloskainvázió szinte az ország minden szegletét érinti, a frissen elkészült országos poloskatérkép szerint, ezért összeszedtük, hogyan is védekezhetünk ellene. A nyugati dióburok-fúrólégy is hatalmas károkat okoz a diótermésben - de erről korábban itt írt a HelloVidék.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

kabóca

szőlő

kártevők elleni védelem

kártevők