Így száműzheted a hangyákat otthonodból: a hazai sztárkertész elárulta trükkjeit

Agrárszektor   
  Megosztom
Így száműzheted a hangyákat otthonodból: a hazai sztárkertész elárulta trükkjeit

A hangyák a természetben hasznos élőlények, ugyanis részt vesznek a talaj levegőgazdálkodásában. Járataikkal fellazítják és szellőztetik a talajt, segítenek a növények gyökereinek levegőhöz jutni, ezáltal fejlődni, ráadásul bizonyos növényfajok szaporodását is elősegíthetik azzal, hogy táplálékgyűjtés közben széthordják ezek magvait. Ha azonban hirtelen nagy tömegben jelennek meg a kertben, vagy utat találnak a lakásba, az emberek hajlamosak kártevőként tekinteni rájuk, és lépéseket tenni a kiirtásuk érdekében. A hangyák ellen azonban lehet védekezni olyan módszerekkel is, amelyek nem veszélyeztetik más élőlények életét, enyhébb esetekben pedig elegendő lehet a rovarok távoltartásáról is gondoskodni. De melyek is ezek a módszerek? Az Agrárszektor erről Megyeri Szabolcs kertészmérnököt kérdezte.

A hangyákat a legtöbben csak két esetben szokták észrevenni: ha az ember levél- vagy pajzstetűfertőzést észlel a növényein és a kártevők mellett ott szorgoskodnak a hangyák; illetve, amikor már a házon vagy lakáson belül is megjelennek - írta az Agrárszektor. Ezekkel az ízeltlábúakkal a legnagyobb számban a nyári időszakban lehet találkozni, ám az, hogy milyen számban jelennek meg, az függ a kert adottságaitól és növényvilágától is. A hangyák ilyen téren kivételes helyzetben vannak, hiszen előfordulási helytől és létszámtól függően lehetnek hasznos rovarok és megátalkodott kártevők, amelyek esetenként képesek rövid idő alatt, nagy tömegben feltűnni, mellyel komoly problémákat okoznak.

Házikerti körülmények között az ízeltlábúak ellen védekezhetünk változatos növénytársításokkal, így riasztó, ragadozókat csalogató vagy éppen a haszonnövényeinkhez képest az ízeltlábúak számára vonzóbb növények telepítésével is. Használhatunk rovarölő szereket is, azonban ezek nagy része totális rovarölő, ami rossz időpontban kijutattva komoly károkat okoz, így ezek helyett célszerű megismerni az ökológiai gazdálkodásban is használható szereket, továbbá a makroszervezetekkel, tehát élő állatokkal történő védekezést is. Ez utóbbiak lehetnek például fürkészdarazsak, ragadozó atkák, katicabogarak

- mondta el az Agrárszektor kérdésére Megyeri Szabolcs, kertészmérnök.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet a hangyákat távol tartani a lakástól, Megyeri Szabolcs rámutatott, hogy szinte biztosra vehető, hogy mindig lesznek ízeltlábú vendégek a nyár folyamán és az őszi telelés megkezdése környékén, azonban vannak olyanok melyek előszeretettel húzódnak be az emberek otthonaiba. Ilyen szempontból a hangyafélék azok, melyeket ki kell emelni, amelyek gyakran ütnek tábort a konyha és spájz környékén, ahol táplálékot találhatnak maguknak. Ezt a táplálékforrást kell felszámolni, ha pedig számuk nem csökken, akkor érdemes hangyacsapdát is kihelyezni.

A kertészmérnök elmondta, hogy a hangyák esetében a lakásba való bejutás, bekerülés esetén kell érdemben védekezni. A kertben azonban sokszor észrevétlenek maradnak ezek a rovarok, ám ha már levéltetvek is megjelennek, akkor abban az esetben nagyobb számban lehet találni hangyákkal is. Megyeri Szabolcs kiemelte, hogy a lakás a hangyák szempontjából egy ideális helynek számít, hiszen ott élelemhez és vízhez juthatnak. Ahhoz, hogy az ember elkerülje, hogy a hangyák a lakáson belül kolóniát alakítsanak ki, minden olyan forrást meg kell vonni tőlük, ami vonzaná őket: vagyis nem szabad elérhető helyen ételt hagyni, a morzsákat fel kell seperni, a kisállatok tálját távolabb kell helyezni a konyhától, a vizes tálka pedig legyen egyenes falú.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hangyák

tetű

kártevő

kert

kert gondozás