Kiszáradt az Alföld egykori partitava: alig maradt víz Debrecenben + Fotók

HelloVidék   
  Megosztom
Kiszáradt az Alföld egykori partitava: alig maradt víz Debrecenben + Fotók

Az elhúzódó aszály miatt ijesztő képet fest Debrecen egyik közkedvelt kirándulóhelye, egykor népszerű partihelyszíne, ami a híres-hírhedt, zenei Vekeri-tó Fesztiválnak adott otthont évtizedekig. De nem jobb a helyzet a városi patakkal és Debrecen többi halastavával sem.

Nem kímélte a csapadékmentes időszak Debrecen egyik népszerű kirándulóhelyét, a Vekeri-tavat sem. A fotókon ijesztően fest az egykor zöldellő környezet. A csillogó, nagy felületű víztükör eltűnt, már csak a tómeder közepén látható egy apró tócsa.

De Debrecen egyéb természetes vízfelületei is eltűnőben vannak, kiszáradóban a városon átfolyó Tócó-patak, aminek a medrében már csak iszapos vagy teljesen kiszáradt sár szürkéllik.

Debrecen környékén mintegy 40-55 milliméterrel kevesebb csapadék hullott le az elmúlt 30 napban a sokévi átlaghoz viszonyítva. A térségbe az előrejelzések szerint kedd éjszaka érkezhet számottevőbb csapadék, de ennek javát záporok, zivatarok szolgáltatják majd, így kis területen is jelentős eltérések adódhatnak a lehullott csapadék mennyiségét illetően az Időkép szerint.

Nem most először sújtja aszály a tavat, legutóbb 2014-ben készültek hasonló fotók a helyszínen, azonban később sikeresen visszatért az élet a tóba. A Civaqua-program a jövőben erre a problémára is megoldást jelenthetne, hiszen a Keleti-Főcsatorna vize biztosítaná a Tócó-patak és a környező tavak rehabilitációját, írja a hajdupress.hu.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aszály

debrecen

vekeri-tó

aszály

kiszáradt

tócó-patak