Rengeteg kárt okoznak a kertben: mutatjuk, hogy űzd el a levéltetveket

Agrárszektor   
  Megosztom
Rengeteg kárt okoznak a kertben: mutatjuk, hogy űzd el a levéltetveket

A levéltetvek évről évre számos kertész és kertbarát életét megkeserítik. E rovarkártevőknek akár 10-12 nemzedéke is kialakulhat egy év alatt, ezért szinte egész évben oda kell rájuk figyelni. A levéltetvek szívó kártevők, elsősorban a növények fiatalabb részeit szívogatják. Tevékenységük nyomán eltorzulnak a levelek, nem tudnak növekedni a hajtások, ami pedig végül terméskiesést okoz. A levéltetvek mindezek mellett óriási veszélyt jelentenek a növényeinkre azzal is, hogy számos vírust terjesztenek, amelyek ellen nem mind lehet hatékonyan védekezni. Éppen ezért célszerű az első észleléstől számítva minél előbb fellépni ellenük. De mely módszerek működnek a levéltetvek ellen? Mivel érdemes védekezni ellenük, és melyek azok a módszerek, amelyek kevéssé hatékonyak? Az Agrárszektor erről kérdezte Megyeri Szabolcs kertészmérnököt.

A levéltetvek ritka veszedelmes rovarkártevők, amelyek többféle formában és színben jelentkezhetnek a növényeken. Egy dologban azonban mindenki egyet ért: minden körülmények között védekezni kell ellenük. A levéltetvek egyik legismertebb változata a zöld őszibarack-levéltetű, amelynek több mint 400 gazdanövénye van, ráadásul a legtöbb dísznövényt is károsítja. Az almafákon a zöld alma-levéltetű és a levélpirosító alma-levéltetű, a cseresznyén és a meggyen pedig a fekete cseresznye-levéltetű okozhat komoly károkat, de jelentős lehet a levélpirosító ribiszke-levéltetű kártétele is, míg a szilván a nehezen pusztítható sárga szilva-levéltetűvel lehet balszerencsénk összefutni. Ezek a rovarok a virágokat, a hajtáscsúcsokat és a friss leveleket támadják meg, majd szívogatják a növényi nedveket, amitől a levelek foltosodni és torzulni kezdenek. Emellett a levéltetvek mézharmatot választanak ki, ami vonzza a hangyákat, és elősegíti a gombabetegség és a korompenész kialakulását. És ha ez még nem lenne elég, a kártevők több olyan vírust is terjesztenek, amelyek megbetegíthetik a fákat. A levéltetvek terjesztik például a csonthéjasok legelterjedtebb betegségét okozó szilva himlő vírust, vagy a lágyszárú zöldség- és dísznövények legismertebb vírusát, az uborka mozaik vírust. De hogyan lehet védekezni ellenük? Hogyan tarthatjuk távol őket a kertjeinktől a nyári időszakban? Az Agrárszektor ezzel kapcsolatban Megyeri Szabolcs, kertészmérnök segítségét kérte.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet védekezni a kertekben nagyobb számban megjelenő rovarok ellen, a szakember elmondta, hogy a nyári időszakban találkozhatunk a legnagyobb számban ízeltlábúakkal, melyek változatos rendszertani csoportokból kerülnek ki. Az, hogy milyen számban és milyen csoportok jelennek meg függ a kert adottságaitól és növényvilágától is, így bizonyos fajokat szívesen fogadunk, míg másokat nem kívánatos látogatóként kártevőként tartunk számon, így például a levéltetveket, darazsakat, poloskákat és hangyákat is ebbe a csoportba soroljuk. A kártevők esetenként nagy tömegben képesek rövid idő alatt feltűnni, mellyel komoly problémákat tudnak okozni. A szakember szerint házikerti körülmények között az ízeltlábúak ellen védekezhetünk változatos növénytársításokkal, így riasztó, ragadozókat csalogató vagy éppen a haszonnövényeinkhez képest az ízeltlábúak számára vonzóbb növények telepítésével is.

Használhatunk rovarölő szereket is, azonban ezek nagy része totális rovarölő, amely rossz időpontban kijutattva komoly károkat okoz, így e helyett célszerű megismerni az ökológiai gazdálkodásban is használható szereket, továbbá a makroszervezetekkel, tehát élő állatokkal történő védekezést is. Ez utóbbiak lehetnek például fürkészdarazsak, ragadozó atkák, katicabogarak

- emelte ki Megyeri Szabolcs.

És hogy mely nem vegyszeres módszerek hatékonyak a levéltetvek ellen? Ezzel kapcsolatban a kertészmérnök kifejtette, hogy a levéltetvek esetében a fentebb is említett vegyszeres megoldások és biológiai növényvédelem egyaránt szóba jöhetnek, de kis mennyiség esetén a mechanikus, kézzel való ledörzsölés vagy a lemosás is megoldást jelenhet. Vannak azonban olyan illatanyagok, aromás illatok, amelyek működnek a levéltetvek ellen is.

A levéltetvek esetében is megfigyelhető az illatanyagokra való reagálás, ennek kihasználást pedig leginkább a növénytársításoknál érhetjük tetten és használhatjuk ki. Jó eséllyel távol tarthatjuk a levéltetveket bársonyvirággal, macskamentával (Nepeta grandiflora), kaporral is. Ha pedig inkább elcsalogatnánk őket a haszonnövényeinkről például a napraforgó telepítése jó megoldás lehet

- tette hozzá Megyeri Szabolcs.

Természetesen az itt felsoroltakon kívül több növény is hatásos lehet. A levéltetvek ellen bevethető növényekkel kapcsolatban további információk itt találhatóak:

Azt illetően, hogy melyek azok a módszerek, amelyek a leginkább, vagy épp ellenkezőleg, a legkevésbé ajánlatosak, a szakember kifejtette, hogy a megfelelő módszer kiválasztásához mindig fel kell mérni, pontosan mivel állunk szemben, valóban problémát észlelünk-e és kezelést igénylőt. Ha valóban szükségessé válik a kezelés, mindig igyekezzünk a legkevesebb kárral járó megoldást választani, így a biológiai módszerekkel elsősorban a totális rovarölőszerek helyett, persze előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor ez jelent megoldást.

A házi praktikák sok esetben hozhatnak megoldást, hiszen általában valamilyen illatanyaggal való kezelés a cél, a levéltetveknél pedig valamilyen háziszer kijuttatása. Ez esetben sokszor találkozni a szappanos, mosogatószeres permetezéssel, ezek önmagukban azonban kevésbé hatékonyak

- mutatott rá Megyeri Szabolcs.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

levéltetvek

levéltetvek irtása