Tragikus a helyzet: 1100 kilogramm élő halat mentettek ki a kiszáradó tóból Sopronnál

HelloVidék   
  Megosztom
Tragikus a helyzet: 1100 kilogramm élő halat mentettek ki a kiszáradó tóból Sopronnál

A kiszáradó Gida-patak vezetett a tó pusztulásához. A közösségi összefogásnak köszönhetően azonban a vízből több mint 1100 kilogramm élő halat mentettek ki.

Nemzetközi szintű tendencia, hogy a természetes vizeink egyre apadnak. Ez a jelenség Sopron környékén elsőként a Gida-patak tározót érintette, olyannyira, hogy a tavalyi haltelepítés már nem valósulhatott meg ezen a helyszínen. Az egyesület azóta folyamatosan figyelte a tó állapotát, ahol ez a hónapok óta elhúzódó folyamat a múlt héten tetőzött, amikor 2 nap alatt több mint 15 centimétert csökkent a vízszint - írta a Sopronmédia.

A Gida-patak tározóval kapcsolatban három fontos problémát lehet kiemelni. Elsősorban a víz utánpótlásának hiánya okoz gondot. Egy komplett évre való csapadékmennyiség hiányzik a régiónkban. A másik probléma a tó kialakítása. Ez nem egy épített meder, hanem a meglévő domborzati viszonyokra duzzasztották fel a tavat, így mindig sekély volt a vize, valamint a gáttal is lehettek problémák. Ez a három együttható eredményezte a tó kiszáradását. A felgyorsult folyamat miatt azonnal cselekednünk kellett, így a múlt héten halmentésre került sor

- mondta el Magyar Szilárd, a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület elnöke.

A kiszáradt tóból mintegy 1100 kilogramm élő halat mentettek ki. Ezeket az állatokat a Kistómalomba, valamint az Ibolya-tóba helyezték át. Ezeknek a halaknak a nagy része amúr volt, a maradék keszegféle, süllő és ponty. A mentés igazi közösségi összefogással valósulhatott meg. A halmentésben hatalmas szerepet töltött be Liedtke Alfonz halász, aki biztosította a mentéshez szükséges hálót és szakértelmével támogatta a munkálatokat.

A mentéshez szükséges szerszámaim még megvoltak, csak ki kellett bogozni és rendbetenni őket. Másnap reggel 5 órakor kezdtük el a munkát, két dobásból sikerült a halak kilencven százalékát befogni és életben tartani. Ehhez biztosítottunk tartályt és oxigént is. Öröm volt látni, hogy ez a hatalmas mennyiségű hal megmenekül

- részletezte Liedtke Alfonz.

A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület feltett szándéka, hogy megmentsék a tavat, de ehhez elsősorban nagy mennyiségű csapadékra lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sopron

aszály

aszálykár

halászat