Drága mulatság a kertészkedés ebben a hőségben? Mutatjuk, hogyan spórolj a költségeken

HelloVidék   
  Megosztom
Drága mulatság a kertészkedés ebben a hőségben? Mutatjuk, hogyan spórolj a költségeken

Ha azt hisszük, hogy a zöldségek saját termesztése rengeteg munkával jár, míg keveset ad környezetvédelmi szempontból, ideje átértékelni ezt a gondolatot: a fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorolhat! Az elmúlt hetekben tapasztalt forróság sokak kedvét elvette attól, hogy veteményezésbe, ültetésbe fogjanak, mondván ebben a rekkenő hőségben semmi nem marad életben. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan kezeljük kertünket is, tudjuk, hogy mit és hogyan érdemes ültetni. Ez pedig nem csak a termés szempontjából fontos, de azért is, mert rengeteg pénzt spórolhatunk, már néhány apró trükk alkalmazásával is.

Egy házikerttel rengeteg pénzt spórolhatunk

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ShopAlike.hu készített erről egy tanulmányt, a fenntartható kertészkedés pozitívumaira öszpontosítva. Kiszámolták a becsült betakarítási mennyiséget, amire egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a Co2-kibocsátás csökkentésének előnyeire összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk.

Pár fontos adat:

  • Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat.
  • Egy háromtagú család évente akár 150 kg CO2-t is megtakaríthat, ha saját maguknak termelnek ételt. Ez akkora mennyiségű CO2, mint amennyit egy repülőgép 3 órás repülés során generál.
  • Egy háromtagú család átlagosan 1200 kg ételt fogyaszt évente, ami 1 könnyű teherautó rakományának felel meg. Mikor egy ilyen teherautó teljesen tele van, minden megtett km után 150 g szén-dioxidot bocsát ki. Egy 1000 km-es úton ez 150 kg szén-dioxid kibocsátást jelent. Ez ugyanannyi szén-dioxid, mint amennyit egy repülő egy 3 órás repülőút során kibocsát.
  • A közúti szállítás felelős az EU CO2 kibocsátásának 72%-áért.

Nem is kell sok hely ahhoz, hogy nagy mennyiségű élelmiszert termesszünk. Egy 252 m2-es kert elég 1200 kg zöldség és fűszernövény termesztéséhez. Ha csak egy erkélyünk van, a 252 m2 túlzásnak tűnhet, de rengeteg zöldség és főleg fűszernövény ennél jóval kevesebb hellyel is megelégszik.

Kiválogattunk 10 különböző fajta zöldséget és fűszert: koktélparadicsomot, hokkaido tököt, répát, zöldsalátát, hagymát, fokhagymát, zellert, bazsalikomot, kaprot és kelkáposztát. Egy háromfős család, ezeket a növényeket termesztve a tavasz kezdetétől az ősz végéig, akár 351 046 forintot is megtakaríthathat.

Spórolós trükkökkel a bőséges hozamért

Ha nem szánunk rá elég időt és odafigyelést, a kertészkedés drága hobbi lehet. Viszont, ha tervezük, szervezünk és előre gondolkodunk, akkor sok pénzt megtakaríthatunk néhány egyszerű kertészeti trükk alkalmazásával is.

Milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  • Használjunk magokat. Először költségesnek tűnhet megvásárolni az ültető felszerelést, de gondoljunk csak bele, hogy egy-egy csomag tele van magokkal, így nem csak egy növényünk lehet, hanem sokkal több.
  • Vásároljunk kisebb növényeket. Érdemes kicsiben kezdeni, hiszen a kisebb, gyorsabban növő zöldégekkel hamarabb érhetünk el sikereket, ezzel megjöhet a kedvünk a további munkákhoz. Csírák, hagymafélék, tökfélék egészen gyorsan és látványosan fejlődnek, de már egy egyszerű paprika-paradicsom páros is szép kis termést hozhat kertünk egy külön szegletében.
  • Készítsünk saját komposztot. Több időt vesz igénybe, de sok pénzt takaríthatunk meg vele. A komposztálás során keletkező jó minőségű komposzt talajba juttatása a legősibb talajjavító módszer. Olcsó és hatékony kerti és háztartási hulladék újrahasznosítás, és nem utolsósorban, tápanyagokban gazdag szervesanyag-forrás a növényeink számára. Belevágnál? Számos cikket írtunk a témában, itt találod őket.
  • Egyre népszerűbbek az úgynevezett ültetőládák, vagy más néven magaságyások, amik megkönnyítik a hobbi kertészek dolgát, főleg az olyan területeken, ahol a talaj nem igazán termékeny. Vagy a nagy meleg miatt, könnyebb így locsolni és nedvesen tartani az elvetett, elültetett növényeket. A magaságyás többek között azért is praktikus találmány, mert a palántázás és egyéb munkák közben nem kell a földön térdelni, az ide ültetett növények gondozása egyszerűen kényelmesebb, továbbá mi magunk tudjuk összeállítani a növényeinknek leginkább megfelelő talajszerkezetet. És persze az sem utolsó szempont, hogy akár mi magunk is könnyen megépíthetjük.
  • Mentsük meg a magokat. A vetőmagok begyűjtésének a szezon végén van értelme, ha pénzt szeretnénk megtakarítani, akkor ezt ne hagyjuk ki.
  • Egy gyönyörű kert kialakításához és megőrzéséhez jó állapotú és minőségi szerszámokra van szükség. Minden eszköz hozzájárul a kertész sikeréhez és a növények egészségének megőrzéséhez, ám ha nem fordítunk kellő figyelmet karbantartásukra, akkor nem csak növényeinkben tehetünk kárt, de könnyen dobhatunk ki feleslegesen hatalmas összegeket az ablakon. A megfelelően tisztított és karbantartott eszközök sok éves közös munkával hálálják meg a gondoskodást, így megkímélve a pénztárcánkat is. Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket és néhány tippet a profiktól itt.
  • Készítsünk saját, házi rovarirtószert. Az ellenőrizhető minőség mellett számos pozitívuma van annak, ha növényeinket nem mesterségesen előállított szerekkel, hanem organikusan kezeljük, ápoljuk: amellett, hogy a természetes szerek jótékony hatással vannak a fejlődésükre, a környezetre és nem utolsósorban ránk sem ártalmasak. Nem meglepő ugyanakkor, hogy a lelkes kertészek a boltok polcain sorakozó biotermékek árát látva elbizonytalanodnak, és inkább az olcsóbb, kevésbé környezetbarát, mesterségesen előállított növényvédő szerek felé nyúlnak. Van azonban egy jó hírünk: szerencsére több olyan bio kártevőirtó is létezik, amit otthon, viszonylag kevés hozzávalóból, és ami a lényeg, olcsón is el lehet készíteni. Itt korábban összegyűjtöttük, hogy miket érdemes elkészíteni, kipróbálni.
  • A gyomok, a kórokozók és a kártevők elleni védekezéshez sokszor növényvédő szereket használunk, ezek azonban nemcsak a termés növekedéséhez vezetnek, de a hasznos rovarpopulációkat is kipusztítják a kertünkből, megölik a beporzó rovarokat, és a termett zöldségeink, gyümölcseink sem nevezhetőek éppen vegyszermentesnek a használatuk után. Itt összegyűjtöttünk néhány egyszerű trükköt, aminek a segítségével valódi ökokertet alakíthatunk ki magunknak.
  • Használjunk talajtakarót. Függetlenül attól, hogy virágágyásokat vagy zöldséges kertet akarunk felturbózni, hogy megnöveljük a terméshozamot jó, ha tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel. A profi kertészek egyik apró kis trükkje a mulcs. Nem is hinnénk, hogy a jól kiválasztott talajtakaró mennyire hasznos lehet a növényeink számára sőt, nagyban hozzájárulhatnak a terménynövekedéshez is. Miből választhatunk illetve, mikor, mit érdemes használni? Erről itt írtunk korábban.
  • Talán még soha ennyire nem éreztük a saját bőrünkön a klímaváltozás nyári időjárásra gyakorolt hatását, mint idén. A napokig, hetekig tartó forróság nemcsak embert próbáló, de felveti a víztakarékosság, a tudatos vízhasználat kérdését is. Természetesen vannak egyszerű módszerek, amellyel a szürkevíz (az a szennyvíz, ami csak némi tisztítószert tartalmaz, például a mosásból, kézmosásból és fürdésből származó víz) hasznosítható. Vécéöblítésre akár tisztítás nélkül is megfelel, de némi szűrést követően a kertben is nyugodtan felhasználhatjuk. Ha nincs ásott kerti kutunk – ami egyébként szintén óriási érték, úgyhogy tartsuk karban! – a legjobb és leglogikusabb módszer az esővíz összegyűjtése. Hogyan és miként érdemes elkezdeni? Erről itt írtunk korábban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kertrendezés

kertészkedés

kertgondozás

spórolás

spórolási tippek

kertészeti spórolási tippek