Drága mulatság a kertészkedés ebben a hőségben? Mutatjuk, hogyan spórolj a költségeken

HelloVidék   
  Megosztom
Drága mulatság a kertészkedés ebben a hőségben? Mutatjuk, hogyan spórolj a költségeken

Ha azt hisszük, hogy a zöldségek saját termesztése rengeteg munkával jár, míg keveset ad környezetvédelmi szempontból, ideje átértékelni ezt a gondolatot: a fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorolhat! Az elmúlt hetekben tapasztalt forróság sokak kedvét elvette attól, hogy veteményezésbe, ültetésbe fogjanak, mondván ebben a rekkenő hőségben semmi nem marad életben. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan kezeljük kertünket is, tudjuk, hogy mit és hogyan érdemes ültetni. Ez pedig nem csak a termés szempontjából fontos, de azért is, mert rengeteg pénzt spórolhatunk, már néhány apró trükk alkalmazásával is.

Egy házikerttel rengeteg pénzt spórolhatunk

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ShopAlike.hu készített erről egy tanulmányt, a fenntartható kertészkedés pozitívumaira öszpontosítva. Kiszámolták a becsült betakarítási mennyiséget, amire egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a Co2-kibocsátás csökkentésének előnyeire összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk.

Pár fontos adat:

 • Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat.
 • Egy háromtagú család évente akár 150 kg CO2-t is megtakaríthat, ha saját maguknak termelnek ételt. Ez akkora mennyiségű CO2, mint amennyit egy repülőgép 3 órás repülés során generál.
 • Egy háromtagú család átlagosan 1200 kg ételt fogyaszt évente, ami 1 könnyű teherautó rakományának felel meg. Mikor egy ilyen teherautó teljesen tele van, minden megtett km után 150 g szén-dioxidot bocsát ki. Egy 1000 km-es úton ez 150 kg szén-dioxid kibocsátást jelent. Ez ugyanannyi szén-dioxid, mint amennyit egy repülő egy 3 órás repülőút során kibocsát.
 • A közúti szállítás felelős az EU CO2 kibocsátásának 72%-áért.

Nem is kell sok hely ahhoz, hogy nagy mennyiségű élelmiszert termesszünk. Egy 252 m2-es kert elég 1200 kg zöldség és fűszernövény termesztéséhez. Ha csak egy erkélyünk van, a 252 m2 túlzásnak tűnhet, de rengeteg zöldség és főleg fűszernövény ennél jóval kevesebb hellyel is megelégszik.

Kiválogattunk 10 különböző fajta zöldséget és fűszert: koktélparadicsomot, hokkaido tököt, répát, zöldsalátát, hagymát, fokhagymát, zellert, bazsalikomot, kaprot és kelkáposztát. Egy háromfős család, ezeket a növényeket termesztve a tavasz kezdetétől az ősz végéig, akár 351 046 forintot is megtakaríthathat.

Spórolós trükkökkel a bőséges hozamért

Ha nem szánunk rá elég időt és odafigyelést, a kertészkedés drága hobbi lehet. Viszont, ha tervezük, szervezünk és előre gondolkodunk, akkor sok pénzt megtakaríthatunk néhány egyszerű kertészeti trükk alkalmazásával is.

Milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

 • Használjunk magokat. Először költségesnek tűnhet megvásárolni az ültető felszerelést, de gondoljunk csak bele, hogy egy-egy csomag tele van magokkal, így nem csak egy növényünk lehet, hanem sokkal több.
 • Vásároljunk kisebb növényeket. Érdemes kicsiben kezdeni, hiszen a kisebb, gyorsabban növő zöldégekkel hamarabb érhetünk el sikereket, ezzel megjöhet a kedvünk a további munkákhoz. Csírák, hagymafélék, tökfélék egészen gyorsan és látványosan fejlődnek, de már egy egyszerű paprika-paradicsom páros is szép kis termést hozhat kertünk egy külön szegletében.
 • Készítsünk saját komposztot. Több időt vesz igénybe, de sok pénzt takaríthatunk meg vele. A komposztálás során keletkező jó minőségű komposzt talajba juttatása a legősibb talajjavító módszer. Olcsó és hatékony kerti és háztartási hulladék újrahasznosítás, és nem utolsósorban, tápanyagokban gazdag szervesanyag-forrás a növényeink számára. Belevágnál? Számos cikket írtunk a témában, itt találod őket.
 • Egyre népszerűbbek az úgynevezett ültetőládák, vagy más néven magaságyások, amik megkönnyítik a hobbi kertészek dolgát, főleg az olyan területeken, ahol a talaj nem igazán termékeny. Vagy a nagy meleg miatt, könnyebb így locsolni és nedvesen tartani az elvetett, elültetett növényeket. A magaságyás többek között azért is praktikus találmány, mert a palántázás és egyéb munkák közben nem kell a földön térdelni, az ide ültetett növények gondozása egyszerűen kényelmesebb, továbbá mi magunk tudjuk összeállítani a növényeinknek leginkább megfelelő talajszerkezetet. És persze az sem utolsó szempont, hogy akár mi magunk is könnyen megépíthetjük.
 • Mentsük meg a magokat. A vetőmagok begyűjtésének a szezon végén van értelme, ha pénzt szeretnénk megtakarítani, akkor ezt ne hagyjuk ki.
 • Egy gyönyörű kert kialakításához és megőrzéséhez jó állapotú és minőségi szerszámokra van szükség. Minden eszköz hozzájárul a kertész sikeréhez és a növények egészségének megőrzéséhez, ám ha nem fordítunk kellő figyelmet karbantartásukra, akkor nem csak növényeinkben tehetünk kárt, de könnyen dobhatunk ki feleslegesen hatalmas összegeket az ablakon. A megfelelően tisztított és karbantartott eszközök sok éves közös munkával hálálják meg a gondoskodást, így megkímélve a pénztárcánkat is. Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket és néhány tippet a profiktól itt.
 • Készítsünk saját, házi rovarirtószert. Az ellenőrizhető minőség mellett számos pozitívuma van annak, ha növényeinket nem mesterségesen előállított szerekkel, hanem organikusan kezeljük, ápoljuk: amellett, hogy a természetes szerek jótékony hatással vannak a fejlődésükre, a környezetre és nem utolsósorban ránk sem ártalmasak. Nem meglepő ugyanakkor, hogy a lelkes kertészek a boltok polcain sorakozó biotermékek árát látva elbizonytalanodnak, és inkább az olcsóbb, kevésbé környezetbarát, mesterségesen előállított növényvédő szerek felé nyúlnak. Van azonban egy jó hírünk: szerencsére több olyan bio kártevőirtó is létezik, amit otthon, viszonylag kevés hozzávalóból, és ami a lényeg, olcsón is el lehet készíteni. Itt korábban összegyűjtöttük, hogy miket érdemes elkészíteni, kipróbálni.
 • A gyomok, a kórokozók és a kártevők elleni védekezéshez sokszor növényvédő szereket használunk, ezek azonban nemcsak a termés növekedéséhez vezetnek, de a hasznos rovarpopulációkat is kipusztítják a kertünkből, megölik a beporzó rovarokat, és a termett zöldségeink, gyümölcseink sem nevezhetőek éppen vegyszermentesnek a használatuk után. Itt összegyűjtöttünk néhány egyszerű trükköt, aminek a segítségével valódi ökokertet alakíthatunk ki magunknak.
 • Használjunk talajtakarót. Függetlenül attól, hogy virágágyásokat vagy zöldséges kertet akarunk felturbózni, hogy megnöveljük a terméshozamot jó, ha tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel. A profi kertészek egyik apró kis trükkje a mulcs. Nem is hinnénk, hogy a jól kiválasztott talajtakaró mennyire hasznos lehet a növényeink számára sőt, nagyban hozzájárulhatnak a terménynövekedéshez is. Miből választhatunk illetve, mikor, mit érdemes használni? Erről itt írtunk korábban.
 • Talán még soha ennyire nem éreztük a saját bőrünkön a klímaváltozás nyári időjárásra gyakorolt hatását, mint idén. A napokig, hetekig tartó forróság nemcsak embert próbáló, de felveti a víztakarékosság, a tudatos vízhasználat kérdését is. Természetesen vannak egyszerű módszerek, amellyel a szürkevíz (az a szennyvíz, ami csak némi tisztítószert tartalmaz, például a mosásból, kézmosásból és fürdésből származó víz) hasznosítható. Vécéöblítésre akár tisztítás nélkül is megfelel, de némi szűrést követően a kertben is nyugodtan felhasználhatjuk. Ha nincs ásott kerti kutunk – ami egyébként szintén óriási érték, úgyhogy tartsuk karban! – a legjobb és leglogikusabb módszer az esővíz összegyűjtése. Hogyan és miként érdemes elkezdeni? Erről itt írtunk korábban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kertrendezés

kertészkedés

kertgondozás

spórolás

spórolási tippek

kertészeti spórolási tippek