Érik a patkányinvázió: ez a védekezési módszer működik igazán a rágcsálók ellen

Agrárszektor   
  Megosztom
Érik a patkányinvázió: ez a védekezési módszer működik igazán a rágcsálók ellen

Az éghajlatváltozás, azon belül is az egyre enyhébb telek kedveznek a patkányok elszaporodásának Magyarországon, és a rágcsálók ellen való védekezés mind a nagyobb városokban, mind a kisebb településeken, valamint a mezőgazdaságban is komoly kihívást és feladatot jelent - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a NovaTox ügyvezető igazgatója.

A mezőgazdaságban hatalmas szerepe van a rágcsálóirtásnak, ugyanakkor egyre több az olyan állattartó telep, ahol maguk próbálják a patkányirtást elvégezni, ami azért is káros, mert ez a „módszer” általában oda vezet, hogy óriási patkány kolóniák alakulnak ki az egyes telepeken, írja az Agrárszektor.

A patkányok országos előfordulási aránya nem változott az évek során, a nagyobb városokban átfogó és rendszeres deratizáció folyik, a kisebb településeken azonban a háztáji/lokális védekezés az elterjedtebb

- mondta az Agrárszektornak Kovács Tamás.

Kiemelte, az éghajlatváltozás, és azon belül az egyre enyhébb telek kedveznek a patkányok elszaporodásának Magyarországon, jellemzően azonban olyan körülmények mellett bukkannak fel, ahol minimális táplálék és folyadék szabadon hozzáférhető számukra, és a szaporodásukhoz szükséges zavartalan környezet is adott. Ugyanakkor egy rendezett családi házas környezetben is biztosítottak a feltételek a patkányok megtelepedéséhez, ilyenek a farakások, fészerek, illetve a kisebb, akár betonozott aljzattal rendelkező tárolók. Ideális „patkánycsalogató” lehet a madarak számára kitett eleség, vagy a házi kedvencek élelemmel teli tálja, de ha van valamilyen, dió, mandula, mogyoró fa/bokor a területen az is elegendő lehet ahhoz, hogy a patkányokat a porta közelében tartsa. tápláléknak és hogy a patkányokat helyben tartsa. A szakember azt is elárulta lapunknak, hogy nincs különbség a megrendeléseik arányában városok, kisebb települések tekintetében, illetve az állattartás és mezőgazdasági tevékenységet folytatók körében.

A mezőgazdasági területeken és az állattartók körében a rágcsálók elleni védekezés egy állandó feladat, melyre elég változatos, hogy ki milyen hangsúlyt és költségkeretet biztosít

- közölte Kovács Tamás. A mezőgazdaságban hatalmas szerepe van a rágcsálóirtásnak, hiszen a rágcsálók komoly károkat tudnak tenni a környezetben, az épületekben, a gépekben, valamint az egyéb berendezésekben. Jól látszik azonban, hogy az elmúlt évek során az egyre nehezebb helyzetben lévő hazai mezőgazdaság jelentősen elkezdte visszaszorítani a költségeit, és egyre kevesebb alkalommal igényelnek profi segítséget, vagy szakember által biztosított koordinációt a rágcsálók elleni védekezés kialakításához.

Egyre több az olyan állattartó telep, ahol maguk próbálják a patkányirtást elvégezni, ami azért is aggályos, mert a hatósági megfelelést csak szakember bevonásával lehet elérni. Az ilyen magatartás és szemlélet oda vezet a valóságban, hogy hatalmas mértékű patkány kolóniák alakulnak ki az egyes telepeken - figyelmeztetett a szakember.

Azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e azonnal szakembert hívni, ha patkányt találunk a portánkon, Kovács Tamás elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek többségében a problémát akkor is szakember oldja meg, ha előtte mindenféle próbálkozás és vagyonok elköltése mellett maga a tulajdonos próbálja megoldani a rágcsálógondot. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb ember nem rendelkezik kellő tapasztalattal és biológiai ismerettel a patkányokkal kapcsolatban, emellett sokan a szabad forgalmú irtószerekkel próbálkoznak, ami a legtöbb esetben nem válik be, mert a többségükben nagyon alacsony a hatóanyag tartalom. A különböző mechanikai eszközök is csak egy-egy példányt tudnak összegyűjteni, de a kisebb populációt már nem tudják felszámolni.

Összességében, mivel a lakosság kezében nincs és nem is hozzáférhető olyan eszköz, készítmény melyre a hatékonyság lenne a jellemző, ezért célszerű azonnal szakember segítségét igényelni.

A patkányok elleni védekezés nem egy egyszerű folyamat, melyet bárki el tud végezni, olyan átfogó komplex módszerek együttes alkalmazását igényli, melyek egymásra épülnek. A patkányirtás a legtöbb esetben, úgy valósul meg, hogy a kártevőirtó kimegy a területre, szemrevételezi azt, és a tulajdonos tapasztalatai alapján kihelyez valamilyen rágcsálóirtószert. Ezeknek a hagyományos irtószereknek nincs kifejezetten csalogató hatása, tehát fontos, hogy kellő mennyiségben, a megfelelő helyre kerüljenek. Mivel ezek szubjektív elbírálás alapján történnek, elég komoly kockázata van annak, hogy nem jó helyre kerül a rágcsálóirtó szer, vagy nem megfelelő a mennyiség, ezért is fontos a patkányok tényleges útvonalának feltérképezése, amelyhez ideális lehet a vadászgörényes és kutyás irtással történő kiegészítés.

Kovács Tamás elmondta, egy patkányirtás díja függ az utazási távolságoktól, hogy mekkora élő munkaerőt igényel (hány szakembert), milyen környezetben, illetve mekkora területen kell végezni az irtást, valamint, hogy mennyi időt vesz igénybe és mennyi anyagot (irtószer, patkányláda, egyéb eszközök) igényel.

Mindezek ismeretében kijelenthető, hogy nagyságrendileg 20-150 ezer forint közötti összegbe kerül egy patkányirtás ma Magyarországon

- közölte a szakember.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

patkányirtás

rágcsálóirtás

novatox

kovács tamás

patkányok