Hihetetlen túlélők: még a tűző napon sem pusztul el ez a 15 balkonnövény

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hihetetlen túlélők: még a tűző napon sem pusztul el ez a 15 balkonnövény

Sokan vágyunk arra, hogy dús virágtenger fogadjon minket a balkonunkon. Ennek az a titka, hogy a megfelelő növényt válasszuk a megfelelő helyre. Ehhez először is tudnunk kell a balkonunk paramétereit és a megvásárolni kívánt növény igényeit. Ha olyan növényt választunk ugyanis a teraszunkra, erkélyünkre, amelyiknek nem optimális a környezet, tehetünk bármit, sosem érhetünk el teljes sikert. Tűző napos erkélyre ne válasszunk olyan virágot, amelyik árnyékos helyen érzi jól magát, és fordítva. A mostani napsütéses, aszályos időszakban különösen fontos, hogy jól döntsünk növényvásárláskor. A debreceni Oázis Kertészet üzletvezető-helyettese, Saligáné Tani Ibolya megosztotta velünk, melyek azok a növények, amelyek most a legkelendőbbek, és érdemes még augusztusban is beszerezni őket a napsütötte balkonunkra, mivel jól tűrik a szárazságot.

Már javában tart az augusztus, de ennek ellenére nagyon sok balkonnövény fogy országszerte, nálunk is ez a tapasztalat. Meg is lepődtünk ezen, mert ilyenkorra általában visszaesik irántuk a kereslet a nyár eleji felfutás után, de a szárazság most épp fordítva hatott, sokan jönnek visszapótolni a nyaraláskor kipusztult növényeiket

- mondta el Saligáné Tani Ibolya üzletvezető-helyettes.

A leggyakrabban vásárolt növény a mostani nagy meleg ellenére vagy éppen ezért a futó és az álló muskátli, de sokan viszik a futó és az álló vincát, a begóniát, a szúnyogűzőt és a batátát is az erkélyekre. A batátának, vagyis édesburgonyának ugyanis van dísznövény változata is, amely nagyon dekoratív, és jól mutat a balkonokon a zöldes-lilás futónövény.

Ebben hőségben és aszályos időszakban nagyon fontos, hogy a balkonra helyezett növényeket minden nap locsoljuk meg az esti órákban. Ilyenkor ugyanis a heti egy-két öntözés mellett könnyen kiszárad a növény, mert a tűző napsugarakat ugyan elviselik, de a víz- és tápanyagpótlásra viszont szükségük van. A virágzó dísznövényeket tápoldatozzuk is virágzást segítő folyadékkal, a nem virágzóknak is jót tesz a heti egyszeri, általános tápoldatozás

- tanácsolja a szakértő.

Muskátlit 890 forintttól, a legolcsóbb futó vincát pedig nyár elején 350 forinttól, most pedig 790 forinttól lehet kapni a kertészetünkben. Nagyon mennek a murvafürt, a tölcsérvirág, a leanderfélék, és igazi különlegességként a citrusféléket is sokan vásárolják, ajándékba is viszik a mutatós kis fácskákat. Ez utóbbiaknak, a leandereknek és a citrusoknak, persze jóval magasabb az árkategóriájuk a muskátlifélékhez képest, és több gondoskodást is igényelnek, hiszen teleltetni kell majd őket. Egy mostanában nagyon népszerű, kis citrusféle, a törpenarancs, a kalamondin nagyon fogy. Ebből a 25 centiméteres cserépben lévő, 50 centiméteres fácska 23290 forint nálunk. Viszont meg lehet enni a gyümölcsét, nagyon finom, édeskés, olyan az íze, mint a mandarinnak, ráadásul héjastól fogyasztható.

Íme a tűző napsütést is jól tűrő balkonnövények

1. Muskátli

A muskátli igazi klasszikus, ha balkonnövényekről van szó. Mivel nem különösebben igényes, és jól alkalmazkodik az időjáráshoz, ezért egy napsütéses erkélyen is jól fogja érezni magát. A több mint 250 muskátlifajta között mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet, akár fehéret, akár mélyvöröset, akár illatosat, akár szagtalant, akár balkonládába valót, akár futónövényt keres. Öntözzük bőségesen, de ne álljon alatta a víz. Egy nagyobb cserepes muskátlit már 700-800 Ft-ért megvásárolhatunk.

Egy kis extra segítség

Mint úgynevezett „éhes” növényeknek, a muskátliknak magas a tápanyagigényük. Kiváló minőségű, megfelelő tápanyagmennyiségű tápoldatot használva kielégíthetjük a növények szükségleteit néhány hétre.

Tipp: A kávézacc kiváló olcsó, természetes tápanyagot jelent a muskátli számára, mivel éppen megfelelő kálium-, nitrogén- és foszforelegyet tartalmaz. Hetente egyszer oldj fel kis mennyiségű kávét vízben - egy evőkanál elegendő 10 liter vízhez -, vagy a kávézaccot kiszárítva keverd bele a talajba a növény gyökerei körül.

2. Begónia

A begónia a begóniafélék családjába tartozó növénynemzetség, melybe több mint 1800 begóniafaj és hibrid tartozik. A természetben szinte az egész világ szubtrópusi és trópusi övezetében előfordulnak ezek a változatos külsejű növények. Számos csodaszép fajjal a kertészetek kínálatában is találkozhatunk, ezeket a pompás dísznövényeket kertben, valamint egyes fajokat a lakásban szobanövényként is tarthatjuk, dísznövényekként az erkélyen is jól mutatnak.

3. Petúnia

A petúnia nem véletlenül az egyik legkedveltebb balkonnövény a muskátli után: dúsan csüngő, színes virágai a legszürkébb helyekre is életet varázsolnak. Jól tűri a meleget, de rendszeresen kell öntözni, nehogy kiszáradjon. Ha orkánra vagy viharra van kilátás, vigyük védett helyre, mert a szél könnyen megtépázhatja. Az elszáradt virágokat rendszeresen távolítsuk el a növényről, hogy ne menjen rá feleslegesen a növény energiája. Többszínű csüngő petúniát 4500-5000 Ft körüli áron vásárolhatunk.

4. Vinca, Rózsameténg (Catharanthus Roseus)

Madagaszkárról származó 20-25 cm magas növény. Magyarországon egynyáriként balkonládába vagy virágágyakba szegélyként is ültethetjük. Színei a fehértől a sötét liláig terjednek. Gondozása egyszerű, ültessük laza talajba, védett, meleg helyre. Jól bírja a szárazságot, a túlöntözést viszont kerüljük.

Vinca
Vinca

5. Batáta

A batáta, azaz az édesburgonya (Ipomoea batatas) az utóbbi évek egyik kedvenc zöldségféléje és dísznövénye. Teraszra, erkélyre ültetve üde zöld és sötét bordó levelei jól kiemelik a muskátlik, begóniák és egyéb virágos növények színes virágait. Közép-Amerikában őshonos, de már Dél-Amerika-szerte betelepítették. Európába Kolumbusz Kristóf hozta be, egynyári növényként neveljük.

A batáta nagyon jól tűri a tűző napot is, ezért napos helyre tökéletes választás. Ha a batátagumót egy pohár vízbe tesszük, hamar megjelennek a tetején a hajtások. Amikor elérik a 15 centimétert, akkor vágjuk le a hajtásokat, és gyökereztessük. Hamar gyökeret ereszt, ha megerősödtek a gyökerek, kiültethetjük a cserépbe vagy a kertbe. Innentől nem igényel különösebb pátyolgatást, jól tűri a napot és a szárazságot. Nyáron rendszeresen öntözzük, és kéthetente tápoldatozzuk.

Batáta
Batáta

6. Csupros harangvirág

A színes virágtölcsérekkel díszített növény a romantika korának egyik legnépszerűbb virágja volt, de ma is sokan szeretik, nem véletlenül. A kétnyári növény virágait a második évben hozza, ekkor már a meleg, napsütéses helyeket szereti a legjobban.

Érdemes olyan harangvirágot vásárolni, amelyik már szirmokat hozott, ezeket ugyanis nagyon egyszerű tartani, és az erkélyen is jól fogják érezni magukat. Nagy a kínálat, 800 forinttól egészen 4000 forintig válogathatunk kedvünkre belőle.

7. Hibiszkusz

Az egzotikus külsejű hibiszkusz hatalmas, buja virágokat nyit, és tavasztól őszig színesbe öltözteti az erkélyedet. Kifejezetten imádja a napsütést és a meleget, de a földjét nyirkosan kell tartani.

A hibiszkuszt tavasszal és ősszel érdemes megmetszeni, hogy több virágot hozzon. Így is elég nagyra fog nőni ahhoz, hogy kellemes árnyékot borítson a forró balkonra. Ez az a növény, amit nagyon sok helyen kínálnak, nagyon változó árakon. Kifoghatunk kisebb példányokat már 600 Ft-ért, de 8000 Ft-ot is elkérhetnek egy nagyobb cserepes hibiszkuszért.

8. Leander

A gyönyörű, fürtökben virágzó leander mediterrán hangulatot varázsol az erkélyedre. Nyár elejétől egészen őszig nyílik, és egyik legáldásosabb tulajdonsága az, hogy minél több napfény éri, annál gazdagabban virágzik, feltéve, hogy elég vizet és tápoldatot kap, ráadásul egész évben ültethető az egzotikus illatot árasztó növény.

Bár mind közül az egyik legszebb balkonnövény, fontos tisztában lenni vele, hogy minden része erősen mérgező, így kisgyereket vagy házi állatot inkább ne engedjünk a közelébe! Egy 30-40 cm magas, 1-3 literes kertészeti konténerben kapható növény mintegy 15000 Ft-ért megvásárolható.

9. Murvafürt

A murvafürt egy szárazságtűrő futónövény, gyönyörű, színes virágokkal, amelyek lehetnek lila, rózsaszín, piros, narancssárga vagy sárga színűek. Kerítések, falak, kerti boltívek és virágrácsok mentén jól felfuttathatóak.

10. Illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) vagy szúnyogűző

Az illatos kakassarkantyú vagy szúnyogűző (Plectranthus coleoides) közepes méretű, bokros növekedésű egynyári dísznövény. Ámpolnába és balkonládába ültetve egyaránt jól mutat.

Ültethető önállóan, valamint a színesebb, feltűnőbb virágokkal is jól társítható. Dús levélzetét fehér szegélyű, erősen erezett, kicsi tompa háromszög formájú, fogazott szélű levelek alkotják. Aprócska lila virágokat is hoz, de ezek díszítőértéke eltörpül a leveleké mellett.

Szúnyogűző
Szúnyogűző

11. Citrusfélék, kalamondin

A szobában vagy erkélyen is tartható és illatozó növények közül a trópusi származású kalamondin (calamondin) az egyik legkedveltebb. Bár kissé fanyar, C-vitaminban gazdag gyümölcse a kumkvathoz hasonlóan akár héjastól is fogyasztható. A kalamondin bokor vagy kisebb fa, amely 3–6 méter magasra is megnő. A levélnyél szárnyszerű függelékei, illetve a fehér vagy lilás virágok jellemzőek rá. Gyümölcse kis, kerek mandarinra hasonlít, átmérője általában 25–35 mm, de néha 45 mm is lehet. A gyümölcs vékony, könnyen hámozható héja bőrszerű vagy szivacsos, húsa puha, szaftos gerezdekre osztott. Nem fagytűrő, ezért átteleltetést igényel. Nyáron citrusféléknek való, speciális tápoldattal lehet serkenteni a növekedését. Ára 23000 forintnál kezdődik.

Kalamondin
Kalamondin

12. Tölcsérjázmin

A színpompás tölcsérjázmin a mediterrán hangulat és a trópusi növények rajongóinak nagy kedvence: ezek a színes, vidám virágok, akár a lakásban, akár a teraszon tartjuk őket, egyformán színpompásak és figyelemfelkeltőek.

13. Bársonyvirág

Igazán kedves és könnyen tartható növény, így senki se riasszon el a büdöske elnevezés! Színváltozatai a citromsárgától egészen a sötétebb, bordós árnyalatokig terjednek, és persze számtalan cirmos fajtája is van. Az alacsony fajták kb. 20, a magasak akár 40-60 centiméterre is megnőnek. Szereti a sok napfényt, és a szárazságot is elviseli. Érdemes az elnyílt virágokat lecsípni!

14. Kék lobélia

A lobélia egész nyáron virágzik. Jól viseli a nyári kánikulát, de rendszeres öntözést igényel. A vízhiányra szinte azonnal reagál, fonnyadni kezd, de ha időben vizet kap, gyorsan regenerálódik. Ha jól érzi magát, kisebb bokorrá fejlődik. Néhány ezer forintért szép cserepes növényeket vásárolhatunk, magról is elvethetjük, úgy persze nagyon kedvező az ára.

15. Levendula

A levendula jól viseli a szárazságot és a tűző napfényt is, hiszen mediterrán növény. Nem kell sokat locsolni, de azért ne hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon alatta a talaj. Ültethetjük balkonládába vagy akár nagyobb cserépbe is, hiszen a levendula akár méteres nagyságú bokorrá is nőhet, ha jól érzi magát valahol.

Közismert gyógynövény, illatosításra kiválóan használható, a szekrénybe téve nemcsak felfrissíti a ruháinkat, de a nemkívánatos molyokat is távoltartja. 1000 Ft-tól 3000 Ft-ig is vannak a kínálatban, mérettől és fajtától függően.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balkonnövények

debreceni oázis kertészet

saligáné tani ibolya

növények

balkon

erkély

napsütés