Itt a megoldás: ennyi mindenre ajánlja a bükki füvesember a körömvirágot

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a megoldás: ennyi mindenre ajánlja a bükki füvesember a körömvirágot

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket. De hogy készül a hámosító, sebgyógyító kenőcs? Tehetünk-e a körömvirág mellé más gyógynövényt is? Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, a bükki füvesember lánya most minden kérdésre választ ad.

Drogja a virágzata, amelyet a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv is említ. Belsőleg a virág forrázatát élénkítő és görcsoldó teaként alkalmazza a fitoterápia, valamint asztma, köhögés, álmatlanság, szívdobogás és szorongásos állapot kezelésére is ajánlja.

A narancssárga virágzatból olajos kivonással kinyert bőséges flavonoidoknak és szaponinoknak köszönhetően kiváló hámosító, sebgyógyító, hegesítő hatású. Szabó Gyuri bácsi „híres körömvirág kenőcsét” bőrbajokra, visszérre, ekcémára és még aranyérre is készítette, ajánlotta. A régi receptúrából most lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa varázsolt igazi natúrkozmetikumot.

Az eredeti recept Maria Treben könyvében szerepelt, apám ezt vette alapul, és egészítette ki saját tudása szerint. A családunk apraja-nagyja tartott a hűtőben pár tégellyel, mert mindenféle sebre, kiütésre, csípésre, visszérre és égési sebre ezt használtuk

- méltatja a házi kenőcs jótékony hatásait Lopes-Szabó Zsuzsa, aki elhatározta, hogy közkinccsé teszi a sokaknál bevált kenőcsöt. Ehhez azonban némi modernizációra volt szükség, hogy a kenőcs a mai kor követelményeinek is megfeleljen.

Apám még disznózsírban főzte-áztatta a gyógynövényeket, amely ugyan remek alapanyag, ha otthoni felhasználásra készítünk kozmetikumot, azonban nagyobb mennyiségben szállítani és eltartani már problémás, ezért a disznózsírt kézműves, hidegen sajtolt extra szűz olívaolajra cseréltük. Az olívaolaj jobban eltartható, melegben sem avasodik, de éppolyan jó gyógyhatása van, mint a zsírnak

- nyilatkozza a termékfejlesztésben is jeleskedő Zsuzsa az új Körömvirág kenőcs bevezetése kapcsán.

Ez a négy gyógynövény így együtt verhetetlen a nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek, fekély, égések és fagyások kezelésére, valamint ekcéma, visszér, vénagyulladás, rosacea, aranyér esetén.

Nyáron a napégés okozta bőrpírt a hámosító, gyulladáscsökkentő hatású körömvirág krémmel akár már néhány használat után is megnyugtathatjuk. Mivel kizárólag természetes alapanyagokat választottunk, így kisgyerekek és érzékeny bőrűek számára is biztonságos a használata. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, akinek a fentiekben leírt problémája van

- adja tudtunkra a kozmetikai termékek fejlesztésében is jártas ügyvezető asszony.

Címlapkép: Györgytea

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

körömvirág

körömvirág-kenőcs

szabó gyuri bácsi

lopes-szabó zsuzsa

bükki füvesember