Óriási a baj az aszály miatt: érkezhet lassan a segítség a hazai folyóknak?

MTI   
  Megosztom
Óriási a baj az aszály miatt: érkezhet lassan a segítség a hazai folyóknak?

A következő három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberektől is, de az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

A hétvégére jelzett csapadék "stabilizálhatja a vízrendszereket" - írták. A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

A rendkívüli szárazság miatt viszont a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren továbbra is jelentkeznek még vízigények: az idény végéig csaknem 20 millió köbméternyi öntözésre, 17 millió köbméter vízigény pedig halastavakra várható. Azt írták, hogy a rizstermesztés szempontjából a vízigényeket gyakorlatilag 100 százalékban kiszolgálták, ott további öntözési igény már nem várható.

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ágon a folyamatos szivattyús vízpótlás még mindig szükséges. A folyó alacsony vízállása miatt a Duna-ág vízpótlását tehát már nem csak a Kvassay-zsilipen történő szivattyúzással, hanem a tassi műtárggyal is tudják támogatni - közölték.

A Velencei-tó reggel 56 centiméter volt, alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Ezt jelen pillanatban sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét, ezért elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek, és a "kritikus" hajnal 4-5 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86 és 100 százalék között van, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti - áll az OVF közleményében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

országos vízügyi főigazgatóság

forróság

vízszint

folyók

tavak