Ezzel az egyszerű trükkel aszályban is nedves maradhat a kertedben a talaj: szinte ingyen van

HelloVidék   
  Megosztom
Ezzel az egyszerű trükkel aszályban is nedves maradhat a kertedben a talaj: szinte ingyen van

Megváltozott az életünk. Egyre melegebb van, a csapadék is egyre kevesebb, és ha végre esik, akkor rövid idő alatt nagy mennyiség hullik, majd utána hetekig, sőt akár hónapokig semmi. A villámárvizek nem tudnak leszivárogni a talajba. Egyre nagyobb érték a talaj nedvessége, amit meg kell őrizni, ameddig csak lehet, mert a dísz- és haszonnövények életéhez nélkülözhetetlen. Mit tehetünk a vízmegtartásért a kertekben? Az alábbiakban a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének tanácsai következnek:

Használjunk mulcsot! A mulcs különböző szerves és szervetlen, azaz ásványi talajtakaró anyagok közös neve, mely a talaj felszínén egyenletesen elterítve lassítja a túlzott párolgást, hatására a víz jobban beszivárog a talajba, kiegyenlíti a talaj hőmérséklet ingadozását, kedvezőbb mikroklíma alakul ki, véd a túlzott gyomosodástól, csökkennek a szél és a víz okozta károsítások. Ha szerves anyagokat használunk mulcsként, azok a fokozatos elbomlásukkal tápanyagot is adnak a növényeknek és élőhelyet biztosítanak megannyi talajlakó élőlény számára. Alatta a talaj laza marad, kevesebbet kell kapálni. A csupasz, fedetlen talajt a nap kiszárítja, a felületén porladó földet pedig a szél elfújja. A természet sosem hagy szabadon talajfelszínt, kövessük ezt a mintát!

Hogyan használjuk a mulcsot?

Mulcsozás előtt lazítsuk fel a talajt, majd feltétlenül öntözzük meg a területet, hogy legyen mit megtartania a talajnak. Számítsunk arra is, hogy a mulcs is felvesz némi nedvességet. A szálas, nagyobb méretű mulcsanyagokat mindig apróra kell vágni a szétterítés előtt. A nedvdús alapanyagokat, mint a fűkaszálék, vagy a magokat még nem hozott gyomok, csak néhány centiméter vastagon javasolt leteríteni.

A mulcsozással a kötött talajoknál vigyázni kell, mert a pangó víztől rothadás alakulhat ki. A túlzottan csapadékos, nedves időben a csigák száma megnőhet, ha nem figyelünk oda.

Milyen mulcsot használhatunk?

Szerves mulcs anyagok:

  • Faapríték és kéregmulcsok - Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyeljünk a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.
  • Kerti komposzt - aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.
  • Fűkaszálék - minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.
  • Magokat még nem hozott gyomok - vágjuk apróra és vékonyan szórjuk a talajra. Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását akadályozzuk meg.
  • Szalma - elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláterítjük.

Ásványi mulcs

Használata a mediterrán, száraz vidékekről terjedt el, ahol kevés nyáron a mulcsként alkalmazható zöldhulladék. Többféle méretben és színben áll rendelkezésre a kőzúzalék és a kavics is. Legalább 4-5 centiméter vastagon terítsük el. Használata minden kertbe elhozza a mediterrán hatást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mulcs

mulcskészítés

kert

aszály

víz

csapadék