Rengeteget spórolhatsz, ha van pincéd, kamrád: ősi módszer, de működik

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteget spórolhatsz, ha van pincéd, kamrád: ősi módszer, de működik

Rengeteget spórolhatunk, ha egy kicsit jobban figyelünk arra, miként tudjuk kihasználni ingatlanunk adta lehetőségeket. Ha rendelkezünk pincével vagy kamrával, egészen biztos, hogy a megfelelő tárolással rengeteg pénzt megtakaríthatunk, hogy az őszi, téli időszakban ne keljen boltban megvásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket. Ehhez viszont ismerni kell, mit és hogyan tárolhatunk, épp úgy, ahogy egykor nagyszüleink is tették. Éppen ezért, mutatjuk, hogy használhatjuk ki okosan a pincét vagy a kamrát!

Most érdemes kitakarítani és rendszerezni a ház körül

Ha szerencsések vagyunk és extra tárhellyel rendelkezünk, mint a padlás, tetőtér vagy pince, akkor fontos, hogy okosan használjuk ki őket. Éppen ezért, jó tudni, hogy pontosan mit és hogyan kell tárolni a különböző helyiségekben. Ezzel nem csak nagyobb teret biztosíthatunk magunkbank a házban, de az elraktározni kívánt tárgyainkat is biztonságban tudhatjuk majd. Persze mielőtt nekiesünk a pakolásnak, mérjük fel, milyen körülmények vannak a padláson, illetve a pincében.

A tárgyak tárolása a tetőtérben sokkal előnyösebb, mint az alagsorban vagy a garázsban, ahol párának, vizesedésnek lehetnek kitéve. A tetőtérben rengeteg dolgot tárolhatunk, amiben nem okoz kárt a meleg, hiszen a hő károsíthatja az olyan tárgyakat, mint a régi fényképek, könyvek, fabútorok. Ne mondjunk le a pincéről sem, de itt érdemes mindent átlátszó műanyag dobozokban tárolni, címkézve és nem túl erősen csomagolva. Amire még érdemes figyelni az az, hogy ne közvetlenül a földre tegyük a raktározni kívánt tárgyakat, hanem emeljük meg őket. Ezzel megvédhetjük őket az esetleges beázástól.

Tárolás, okosan

Mindegy, hogy mit szeretnénk elcsomagolni, tartsunk mindent úgy, hogy bármikor hozzáférjünk bármihez. Kicsit képzeljük el úgy a tér beosztását, mint egy élelmiszerboltban: minden doboz látható legyen, épp úgy, ahogy a címkék is. Ne keljen mindent átmozgatni ahhoz, hogy egy-egy dobozt előszedjünk. Szinte bármit tárolhatunk a tetőterében vagy a pincében, de pakolás előtt gondoljuk át, hogy mit szeretnénk elraktározni pontosan. Elsősorban olyan cuccokat pakoljunk el ezekre a helyekre, amelyeket évente egyszer vagy csak alkalmanként kell használnunk. Így ezek az elemek nincsenek útban, amíg nincs szükségük rájuk.

Íme néhány példa:

  • Ünnepi dekorációk: Ez magában foglalja a karácsonyi díszeket, a farsangi vagy Halloween jelmezeket, a húsvéti dekorációt, a nyári parti kellékeket és lényegében bármilyen szezonális kelléket. Valószínű, hogy évek óta megvannak ezek a dekorációk, és minden évben ugyanazokat használjuk. Ezzel semmi baj nincs, viszont nem szükséges értékes szekrényteret feláldozni arra, hogy a lakásban tároljuk a műfenyőnket. Megfelelő csomagolásban a padláson is képes kivárni a következő ünnepet.
  • Konyhai eszközök: Azok, akik szezonálisan lekvárt főznek, esetleg disznóvágást rendeznek, vagy bármilyen terméket előállítanak bizonyos időnként, számos eszköz, gép, készülék felgyülemlik a konyhájukban. Azonban ezek is tárolhatók pincében vagy padláson, ha jól meg vannak tisztítva és el vannak csomagolva.
  • Kerti szerszámok: Nem kell a lakásban tárolni a metszőollót, a sövényvágót és egyéb kiegészítőket. Ha összeszedjük a barkácsolós eszközöket, a kerti szerszámokat, a pincében egy jól kialakított tárolón felsorakoztathatjuk őket. Itt sokkal jobb helyen vannak, mint a lakás eldugott szekrényeiben vagy kint szétszórtan az udvaron.
  • Utazási kellékek: Ide tartoznak a bőröndök, a táskák és a ruhatáskák. Ezek a terjedelmes tárgyak szintén elférnek egy rendbe tartott padláson, hiszen legtöbbször ezekre csak nyáron van szükség. Így ezzel is rengeteg helyet spórolhatunk, nem kell a szekrényben vagy ágyneműtartóban rejtegetni tovább őket.

Figyelj a részletekre!

A legtöbb pincében nincs klíma és általában nincsenek szigetelve, ami azt jelenti, hogy a hőmérsékletük nyáron melegebb, télen hűvösebb. Ráadásul a legtisztább, legjobban karbantartott otthonokról is tudni lehet, hogy alkalmanként rovar vagy egér látogatja őket. Ezért ne tároljunk az alagsorban semmit, ami az időjárási elemek vagy a rágcsálók áldozatává válhat. Ilyenek például:

  • Fényképek: Ezek apró dobozokban is elférnek, akár az ágy alatt vagy a szekrényekben. Sem padláson, sem pincében nem érdemes őket tárolni. Ne ez legyen az első, amit száműzünk egy „raktárba”.
  • Tűzveszélyes anyagok: Legyen szó festékhígítóról, halom tűzifáról vagy öngyújtó folyadékról a grill számára, az alagsorban nincs hely ezeknek az elemeknek. Ha bármikor tűz ütne ki, nehéz lenne az oltás, a robbanásveszély viszont hatalmas méreteket öltene. Ha ennek ellenére mégis itt tárolnánk ezeket az elemeket, győződjünk meg arról, hogy semmi nem képes tüzet okozni, hogy a vezetékeket rendszeresen ellenőrizve vannak, és érdemes füstjelzőt telepíteni odalent, valamint a további szintekre is.
  • Régiségek, festmények és fontos papírok: Általános ökölszabály, hogy ha felbecsülhetetlen, szentimentális vagy bármilyen módon nem pótolható tárgyakról van szó, azokat ne tároljuk ott, ahol a kártevők, a páratartalom vagy az áradás tönkreteheti őket.
  • Étel és ruházat: Szintén ugyan ez vonatkozik erre a kategóriára is, ne tároljuk ezeket olyan helyen, ahol kártevők, egerek, vagy a páratartalom és víz károsíthatja őket.

Rengeteget spórolhatunk az élelmiszereken is

Rengeteget spórolhatunk, ha egy kicsit jobban figyelünk arra, miként tudjuk kihasználni ingatlanunk adta lehetőségeket. Ha rendelkezünk pincével vagy kamrával, egészen biztos, hogy a megfelelő tárolással rengeteg pénzt megtakaríthatunk, hogy az őszi, téli időszakban ne keljen boltban megvásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket. Ehhez viszont ismerni kell, mit és hogyan tárolhatunk, épp úgy, ahogy egykor nagyszüleink is tették. Éppen ezért, mutatjuk, hogy használhatjuk ki okosan a pincét vagy a kamrát!

Ha rendelkezünk bevetett kerttel és közeleg a szüret akkor azért, ha ismerőstől, szülőktől, nagyszülőktől kaptunk nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, akkor pedig azért érdemes tudni, mit és hol érdemes tárolni a lakásban. Ha nem tartjuk ezt figyelemmel és csak egyik sarokból a másikba pakoljuk őket a konyhába, a romlás, rohadás veszélye magasabb, ezzel viszont rengeteg pénzt dobhatunk kukába. Nem beszélve arról, mekkora pazarlást is jelent, ha egy-egy kiló zöldség vagy gyümölcs a kukában végzi.

Mit és hová raktározzunk el?

  • Alma: tároljuk sötét, hűvös pincében, alagsorban, esetleg garázsban. Különítsük el őket, mert az etiléngáz, amit kibocsátanak, megrohaszthat más zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb fajtát 3-6 hónapig tárolhatjuk.
  • Körte: pincében szintén tárolhatjuk, esetleg tegyük zárt zacskókba, hogy ne száradjon ki. 60 napon belül fogyasszuk el.
  • Karfiol, brokkoli, kelbimbó: vászontáskában vagy hálós zsákokban lógassuk fel őket a pincében, ahol a hőmérséklet nem esik fagypont alá. Legfeljebb egy hónapig tartanak ki.
  • Káposzta: Minden káposztát egyenként érdemes becsomagolni, és egy polcra helyezni, hagyva néhány centimétert a fejek között. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk a káposztát csomagolás nélkül a pincében, mert a szaga az egész pincét képes beteríteni.
  • Hagyma: Hálós zsákokban vagy nyitott kosárban tartsuk hűvös, száraz helyen, ami lehet pince vagy kamra is.
  • Póréhagyma: Szakemberek szerint érdemes egy vedérben tárolni, amibe bele tudjuk állítani. Sokan tesznek a vedér aljára egy kis nedves homokot is. 3-4 hónapig tárolhatjuk így.
  • Fokhagyma: Hálós zsákban vagy összefűzve felakasztva is tárolható a pincében, de a kamrákban is.
  • Burgonya: hűvös, sötét helyen tartsuk, ahol 10-15 fok van. Jó megoldás, ha papírzacskókba tesszük, amit előzőleg kilyuggattunk, hogy tudjon levegőzni. Ne tároljuk a hagymához közel, ami az almához hasonlóan szintén etiléngázt bocsáthat ki, és ezzel megrohaszthatja a krumplit! Ilyen formában hónapokig elállhat, de arra is figyeljünk, hogy ne érje fény. Hűtőbe semmiképp ne tegyük, mert a hideg miatt elveszíti az ízét.
  • Édesburgonya: A legtöbb gyökérnövény jó választás, ha pincében akarjuk tárolni, így az édesburgonya is mehet ládákba. Érdemes csak a sértetlen, hibátlan burgonyát elraktározni, így tovább friss marad. Fontos továbbá az is, hogy ládába, jól szellőző polcokon tároljuk.
  • Tök, sütőtök: tisztítsuk meg alaposan, hogy elkerüljük, hogy bármilyen gomba vagy baktérium kárt tegyen a termésekben! Hűvös helyen tartsuk, akár 6 hónapig is eláll, mondjuk a pincében, vagy a kamrában.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kamra

pince

takarítás

spórolás

spórolási tippek