Nyakunkon a poloskainvázió: mutatjuk, hogy tartsd távol a betolakodó bogarakat

HelloVidék   
  Megosztom
Nyakunkon a poloskainvázió: mutatjuk, hogy tartsd távol a betolakodó bogarakat

Összegyűjtöttük, hogyan tudja megakadályozni, hogy a poloskák ellepjék a termést vagy bejussanak a lakásba.

A poloskák jó néhány éve már minden ősszel megkeserítik az életünket. Ennek az invazív rovarnak egyelőre semmilyen természetes ellensége nincsen hazánkban. Ráadásul az enyhe telek miatt minden évben egyre több van belőlük. Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, a poloskák elkezdik keresni az áttelelésükhöz alkalmas helyet. Fészerekben, farakásokban tanyáznak, és tucatjával próbálnak bejutni a házakba, lakásokba is. Jobb, ha előre felkészülünk a támadásra - írta a Kisalföld.

Poloska a kertben - mit tegyünk?

A Dr. Kóbor Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa az Agrárszektornak úgy fogalmazott, legtöbbet a megelőzés segíthet:

  • Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk.
  • Nem-olajos permetezés: egy bio módszer, amely a poloskalárvákat elpusztítja, de hasznos rovarokat nem. Hátránya, hogy kifejlett egyedek ellen nem hatásos.
  • Ha már nagyon elszaporodtak a poloskák, akkor a kézzel gyűjtsük őket össze, majd dobjuk egy ecetes vizes üvegbe, hogy biztosan elpusztuljanak.
  • Tegyünk sűrűn szőtt zsákocskákat azokra termésekre, amiket meg szeretnénk védeni (például paradicsom), így nem tudják a poloskák szívogatni.

A szakértő kiemelte, hogy a rovarölő szerek alkalmazása a már jelenlévő állatok ellen megoldást jelenthet, azonban két szempontból problémás lehet. Egyfelől ezek nem szelektív szerek, így a környéken jelenlevő más, sokszor hasznos ízeltlábú szervezeteket is elpusztítják, másfelől, mivel ezek a rovarok főleg érésben lévő vagy érett terméseket részesítik előnyben, ezért a permetezés utáni várakozási idő sok esetben a termés elvesztését is okozhatja.

Poloska ellen a lakásban

A poloska épületekbe való behúzódása ellen ezeket a módszereket érdemes bevetni:

  • Egy jól záródó, erős szúnyogháló megakadályozza, hogy a poloska bejusson a lakásba.
  • A poloska érzékeny az illatokra, ezért riasztó hatású lehet, ha a nyílászárók környékére mentaolajat csepegtetünk.
  • Ha erkélyünk van, akkor tegyünk ki éjszakára egy nedves törülközőt. Ezen szívesen megtelepszenek, majd reggel egyenként dobjuk őket ecetes vízbe, hogy biztosan elpusztuljanak.

Ismeritek a Drakula módszert?

A büdös bogarak - biztos, ami biztos, a ellen leghatásosabb szer álítólag a fokhagyma! Nem véletlen hívják ezt a filléres poloskaűző keveréket Drakula-módszernek.

Mi kell hozzá? Íme, egy Tik-tok videó, amiből mindenre fény derül:

@leopardbarbie Válasz @zsofiakatona88 részére poloska elleni házi praktikák #poloska #praktika #polsokaellen @szebenyi.peter ♬ Bright and fun video BGM 25 minutes long song(1240085) - Kei

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

poloska

invázió

kert

kertgondozás