Gyilkos kártevő pusztít a magyar földeken: mindent tönkretesz, óriási lehet a baj

Agrárszektor   
  Megosztom
Gyilkos kártevő pusztít a magyar földeken: mindent tönkretesz, óriási lehet a baj

Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de egyes területeken idén rendkívül erős a gyapottok-bagolylepke-fertőzés. Óriási károkat okoz ez a kártevő.

A növény- és állatfajokra is nagy veszélyt jelent az élőhelyek pusztulása, valamint az idegen fajok megjelenése, azok behordása, esetleges megtelepedése, terjedése. Ezek vonzataként hazánkban „újonnan” megjelenő rovarkártevők közé sorolják a szakemberek többek között a gyapottok-bagolylepkét is. A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) délről érkezett, szárazság- és melegkedvelő vándorlepke, amely a klíma számára kedvezővé válásának köszönhetően már 25-30 éve meghonosodott nálunk. Eredeti élőhelye Észak-Afrika és Eurázsia trópusi, szubtrópusi területei. A gyapottok-bagolylepke rendkívül kártékony faj, ami szinte minden természöldséget, számos szántóföldi dísznövényt és a virágot is támadja. Többszáz tápnövénye ismert, a legtöbb hobbikertész a paradicsomon, paprikán, másodvetésű babon okozott kártételével találkozik. Egy hernyó több termést is megtámad mielőtt lepkévé alakul - írt az Agrárszektor.

A fő kértevő a lárvája, amely a generatív részek fogyasztásával okoz jelentős károkat. A kukoricacsőre rakott tojásokból kifejlődő lárvák a címervirágzat felől rágnak a csőbe, ahol a későbbiekben rejtve maradnak. Számukra a csapadékos, magas páratartalommal rendelkező időjárás igen kedvező. A lepke fénykerülő hernyójának színe a világoszöldtől a feketés zöldig változhat. Fő ismertetőjegyük a háton és a potrohszelvények oldalán hullámosan végighúzódó pászta. Az idősebb hernyók hosszúsága akár 40 mm is lehet.

A gyapottok-bagolylepke kártétele

Hernyója sok gazdanövényű, azaz polifág kártevő. Hazánkban a termesztett növényeink közül fő tápnövénye a kukorica, de más növényeinket is szívesen fogyasztja, mint a cirok, az őszi káposztarepce, a búza, a napraforgó, a dohány, a bab, a borsó, a szója, a lucernafélék, a paprika és a paradicsom. Dísznövényeik közül pedig leggyakrabban a muskátlin és a krizantémon találkozhatunk hernyóinak károsításával, emellett egyes gyomfajokon is megfigyelték jelenlétét (pl. parlagfű). Tömeges rajzásakor mindent megtámad, így gyümölcs- és erdészeti kártevőként is ismertté vált. Főként a növény generatív részeit pusztítja, azaz a virágot és a termést. Azonban ezek hiányában a levélzetet is elfogyaszthatja.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyapottok-bagolylepke

meződadaság

kukoria

kukoriatermesztők

kártevők

kártevő irtás