Kertészek titkos trükkjei őszre: de ezt a merényletet soha ne kövesd el a kerted ellen

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Kertészek titkos trükkjei őszre: de ezt a merényletet soha ne kövesd el a kerted ellen

Az évelő növények talajtakarása számos előnnyel jár, hiszen a talajtakaróként kihelyezett, jól lebomló komposzt biztosítja a szükséges tápanyagokat a hideg évszakokban is. A mulcsot a talaj hőmérsékletének mérséklésére, a hőingadozás kiegyenlítésére, a talaj nedvességtartalmának megőrzésére, valamint a gyomok elnyomására is használjuk. Az évelő növények talajtakarása kulcsfontosságú része az őszi-téli kertrendezésnek, ugyanakkor számos hibát elkövethetünk, ha rosszul fogunk hozzá. Mutatjuk, melyek a legfontosabb teendők, hogy a megfelelő talajtakarással védjük a növényeinket, ne pedig kárt tegyünk bennük.

A talajtakarás a kert téliesítési rituáléja, amivel megvédjük a növények gyökereit, és segítjük őket túlélni a telet. A vastag talajtakaró célja, hogy megakadályozza a fagyás-olvadási ciklusokat az átmeneti időszakokban, amelyek elpusztíthatják a növényt. Sokuk jól viseli, ha decemberben keményen fagyok vannak, viszont a hőmérsékletingadozást nem, mivel nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni a növények. A talajtakarás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy megelőzzük a külső hőnérséklet ingadozása miatt bekövetkező károkat.

Nem minden növénynek van szüksége téli talajtakarásra

Általánosságban elmondható, hogy az őshonos fajok gyakran jól érzik magukat téli védelem nélkül. Sok hibrid vagy speciális kultúrfajta ezzel szemben kevésbé szívós, és szükség lehet a talajtakaró réteg által nyújtott extra védelemre. Egyes növényfajok sokkal jobban elviselik a fagyás-olvadási ciklusokat, ha már megszokták a környezetet. Éppen ezért, gyakran célszerű az első egy-két télen talajtakarni az új növényeket, majd elhagyni ezt a szokást, ha már jól megtelepedtek.

Persze vannak olyan fajták is, melyek rothadásra hajlamos évelők, ezek gyakran nem a szélsőséges hidegtől, hanem a túlzott nedvességtől pusztulnak el. Így számukra, amire leginkább szükségük van a tél túléléséhez, az nem a szigetelés, hanem a jó vízelvezetés. Valójában, mivel a talajtakaró segít a talajnak megőrizni a nedvességet, az ilyen növények számára káros lehet, ha felhalmozzák köréjük a mulcsot.

A legtöbb helyen a talaj nem fagy be három teljes hónapra, és általában egy folyamatos fagyás-olvadás ciklus játszódik le, amíg be nem köszönt a tavasz. Ez meglehetősen nagy teher a talajnak, és az abban pihenő, áttelelő növényeknek is.

A talaj megmentője: a talajtakaró

Habár a talajtakaró segít a talajhőmérséklet szabályozásában, a hidegebb területeken nem előzhető meg vele a talaj teljes átfagyása (melegebb éghajlatokon erre sokkal több esély van). Elsődleges szerepe valójában a gyorsfagyások és hirtelen olvadások kiküszöbölése. A jó őszi talajtakaró olyan, mint egy jó tollkabát – olyan anyagból van, ami lazább, és képes megtartani magában a levegőt.

A fa melléktermékek is jó talajtakarók lehetnek, első sorban szigetelés szempontjából. Nehezen sűrűsödnek be (kivéve a fűrészpor – helyette próbálj kéregdarabokat beszerezni), de nehezen is bomlanak bele a talajba. A tűlevelek mind sűrűségük, mind lebomlási idejük szempontjából előnyösek, de első sorban savasabb talajt kedvelő növények alatt érdemes használni őket, és vastag rétegre van szükség belőlük az ideális szigetléshez.

Túl sok vagy túl kevés talajtakarás

A talajtakarás, mulcsozás kiválóan alkalmas a gyomok elleni küzdelemre és a talaj nedvességtartalmának megtartására. Azonban ha túlzásba visszük, rosszul járunk: blokkolja a légáramlást, tömöríti a talajt, a növények szára köré halmozva pedig rothadást, különféle betegségeket idézhet elő. A másik véglet a túl kevés mulcshasználat, ami a gyomok elburjánzását eredményezheti. A klímaváltozás hatására ősszel és télen is előfordulnak melegebb napok, amikor is a pangó nedvesség gombásodást okozhat a növényen.

Ha viszonylag meleg és száraz az idő, esetleg kevés a rendelkezésre álló víz, a szerényen adagolt talajtakaró nem védi meg a talaj nedvességét, ami könnyen kiszáradáshoz vezet. Ha problémát tapasztalunk, győződjünk meg arról, hogy a víz átjut-e a talajtakarónkon és el is tud folyni odáig, ameddig kell, illetve tartsuk észben, hogy a növények szárától néhány centire távolabb terítsük le a talajtakarónkat.

Sokan hibáznak vele: téli növénytakarás

A frissen ültetett évelők, rózsák takarást igényelnek, hogy a fiatal növények túléljék a nagy fagyokat is. A téli takarást nem szabad túl hamar, azaz például októberben elkezdeni, célszerűbb a tél elején, decemberben, mert jobb, ha minél kevesebb időt tölt a növény a takarás alatt, illetve egy esetleges melegebb időszakban a takarás felmelegszik, így a növény télre való felkészülése nem a megfelelő ütemben zajlik.

Ha a növény körül egy dróthálót teletömünk lombbal, falevelekkel, szénával, szalmával, akkor gyakorlatilag pont a talajhőt zárjuk el a növénytől, ezért a helyes megoldás, a következő:

Építsünk sátrat a növény köré

Csináljunk egy indiánsátrat, azaz egy vázat a növény fölé kúp, gúla formában. A váz lábait rögzítsük a talajban, mert egy nagyobb szél el tudja mozdítani a takarást. A takarás vázát akár egy nagyobb hordó is adhatja. A vázat le kell takarni valamilyen hőszigetelő anyaggal, takarókkal, plédekkel, paplannal, lepedőkkel, akár hungarocell táblákkal, kőzetgyapottal, ez fogja meg a talaj hőjét, majd kívülre kell egy (lehetőleg világos, fehér vagy szürke) fóliatakarás, hogy ne ázzon el.

Mivel az egyik legfagyérzékenyebb gyümölcstermő növény, a füge is bírja a hideget -15 fokig, a káki (datolyaszilva), a gránátalma, selyemmirtusz -20 fokig, ezért az is megoldás, ha csak ezekre a hideg éjszakákra készítjük el a takarást. Ezek a -15-20°C-os éjszakák általában egy-egy télen 1-2 alkalommal fordulnak csak elő, a többi időszakokban enyhébb idő van, nem szenvednek fagykárt a fagyérzékenyebb növényeink olyankor.

Extrém hideg esetén plusz fűtés

Ha előrelátóak vagyunk, elkészítjük a takarás vázát ősz végén, tél elején, és csak arra az 1-2 éjszakára tesszük fel a takarást, készítjük el a hőszigetelést. Erre a néhány éjszakákra akár egy 50-100 W-os égőt is kihúzhatunk a takarás alá, amivel 10 fokkal magasabb hőmérsékletet lehet elérni a takarás alatt. Ez azt jelenti, hogy ezzel a megoldással -23 fokig biztosan nem lesz baja a fügének, márpedig -23 °C fok azért elég ritkán van. A datolyaszilva, gránátalma, selyemmirtusz esetében ez azt jelenti, hogy -26-28 °C fok esetén sem lehet baja a fánknak.

További tippek a hatékony őszi talajtakaráshoz

  • Takarj mélyen, de ne túl mélyen. Habár a cél elsősorban a szigetelés, a túl vastag talajtakarók gátolják az extra nedvesség elpárolgását, ami idővel a talajba jut, és rothadáshoz, illetve fertőzésekhez vezethet. A szerint szabályozd takaród vastagságát, hogy milyen kemények szoktak lenni a telek otthonod környékén. Ha a fagyok ritkábban fenyegetnek, akkor nincs szükséged mély takaróra. Ne feledd, hogy a lehullott hóréteg is kínál némi hőszigetelést.
  • Igyekezz olyan anyagot választani, amit a szél nem fog elfújni. A levéldarabkák vagy a szalma könnyedén a levegőbe repülhetnek, de némi csirkehálóval leszoríthatod takaródat a talajra. Ügyelj rá, hogy a takaró ne kerüljön a növények szárának (például a fatörzsek) közelébe. Ha a takaró a növényekhez ér, akkor azok nem száradnak majd meg, és a nyirkos részek a rothadás és a betegségek melegágyai lehetnek.
  • Ne használj kérges talajtakarót otthonod vagy bármilyen épület közvetlen közelében – a nedvszívó takarókból folyamatosan szivárgó nedvesség kárt tehet a házak alapjában. A levélből álló talajtakaró és a levélkomposzt (vagy levélhumusz) két külön kategória. Míg az előző valóban alkalmas talajtakarásra, addig az utóbbi szorosan összesűrűsödik, és egy gátló réteget képez majd a levegő és a talaj között. A komposztálódó tavalyi leveleket inkább használd talajadalékként, és ez után végezd el a takarást, de valami mással.
  • A termőtalajra hullott leveleken nyugodtan hajts át egy fűnyíróval, vagy használd azokat a levéldarabkákat, amelyeket fűnyíród tárolója összegyűjtött. Ahogy azt már fentebb említettük, a feldarabolt levelek remek talajtakarók lehetnek, és gazdag nitrogénforrásként használhatók fel a talaj dúsítására. Nem árt figyelembe venni a talajtakaró kinézetét, különösen ha azt szeretnéd, hogy ne zavarja meg kerted esztétikai összhangját. Persze ez csak sokadlagos szempont.

Az élő talajtakaró növények is remek alternatívák lehetnek, különösen már kifejlett fák és bokrok körül. A talajtakaráshoz sosincs túl késő – még ha januárban kezdesz is bele, az extra védelem mindig csak segítheti kerted növényeit és talaját.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mulcs

mulcsozás

őszi talajtakarás

fagyvédelem