Ne várd meg, míg egy vagyont fizetsz: így készítsd fel most a rossz időre a teraszod

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ne várd meg, míg egy vagyont fizetsz: így készítsd fel most a rossz időre a teraszod

Egyre hűvösebb van, hajnalban már kifejezetten hidegnek mondható az idő, pénteken hajnalra 2 és 7 fok közé hűl le a levegő, talajmenti fagy több helyen lehet, sőt máshol is 0 Celsius fok alá csökkenhet a hőmérséklet az előrejelzések szerint, és a csapadékban sincs hiány az utóbbi hetekben. Ideje átgondolnunk, hogyan tehetjük ősz és télállóvá a teraszunkat, vele pedig a kerti bútorainkat.

Arról már írtunk korábban, hogyan tehetjük igazán trendivé és időtállóvá a teraszunkat, most pedig eljött az ideje, hogy azon gondolkodjunk el, hogyan tudjuk felkészíteni a hideg, esős és fagyos őszi-téli napokra a teraszunkat, hisz nem mindegy, hogy a drágán megvásárolt kerti bútoraink és kiegészítőink hosszú évekig bírják-e még a strapát, vagy vehetünk belőlük újakat tavasszal. Jó, ha tudjuk, hogy a kerti bútorokban is nagy kárt tehet a fagy és a csapadék, így ezek védelméről is gondoskodnunk kell. A Globero szakértője segített a legfontosabb tudnivalók ismertetésében, mi pedig mutatjuk a szükséges tennivalókat.

A fémből és műanyagból készült bútorainkat nyugodtan kint hagyhatjuk a teraszon, amennyiben rendesen le tudjuk takarni őket. Fabútoroknál azonban már jóval árnyaltabb a kép: a teak- és az eukaliptuszfa nagyon masszív, így a megfelelő impregnálás, valamint letakarás után ezeket is kint hagyhatjuk, míg a festett fabútorokat érdemes a pincébe vagy a garázsba elpakolni, ahol biztosan nem lesz semmi bajuk.

Az első dolog, hogy milyen környezetben vannak a bútoraink. Fedett vagy zárt terasz esetén nincs különösebb teendőnk, mivel a hideg és a fagy ebben az esetben nem árt a bútoroknak. Amennyiben azonban olyan teraszunk van, ahol csapadék éri a bútorunkat, akkor attól függ a teendőnk, hogy milyen anyagból készült a termék.

Alumínium bútorok esetén nincs semmilyen dolgunk, mivel porszórt felületüknek és rozsdamentes szerkezetének nem árt az eső vagy hó. Székek esetében gyakran találkozhatunk textilén ülőfelületekkel és háttámlákkal, de ezekre sincsenek negatív hatással az időjárási viszontagságok. A fa bútorokat viszont fokozottan óvni kell. A legjobb, amit tehetünk, hogy letakarjuk őket, kültéri takaróponyvával

- sorolja Könyves Máté.

A letakarás előtt érdemes letisztítani a felületeket, és ha ezt vízzel tesszük, akkor mindenképp várjuk meg, amíg megszárad, mielőtt ráterítenénk a takaróponyvát. Télre a párnákat tegyük száraz, jól szellőző helyre, fa bútorok esetében pedig évente legalább egyszer kezeljük vagy kezeltessük le a fa felületeket. Ezt megtehetjük a téliesítés előtt is ilyenkor szeptemberben, hogy tavasszal ne legyen rá gondunk, viszont mindenképp ügyeljünk arra, hogy fa bútort csak teljesen szárazon takarjunk le.

Téliesítendő bútorok vásárlásánál érdemes figyelni arra, hogy a székek például rakásolhatók legyenek, mivel így sok helyet spórolhatunk meg. Még most szerezzük be a takaróponyvákat, amelyek készülnek székre, asztalra, napernyőre, és mérettől, márkától függően 4600 forinttól 21900 forintig is kaphatóak, mert általános tapasztalat, hogy októberben-novemberben kapkodnak az emberek, és olyankor a hirtelen jelentkező nagy kereslet miatt készlethiány léphet fel.

2022 legkedveltebb anyagai és azok előnyei:

  • Alumínium: könnyű, mégis stabil; kevés karbantartást igényel; környezetbarát. Egy ilyen anyagból készült, prémium kategóriás kerti ülőgarnitúra ára most 1 190 000 Ft, ezért nem kevesebbet, mint egy háromszemélyes kanapét, két fotelt és egy dohányzóasztalt kapunk.
  • Rozsdamentes acél: rozsdaálló; erős és stabil; könnyen karbantartható;főleg kiegészítésként használják a bútoroknál ezt az anyagot.
  • Rattan: természetes anyag; le kell takarni; könnyen, akár vízzel és mosószerrel tisztítható; bútorok kedvelt alapnayaga, viszont az ára húzós.
  • Polirattan vagy műrattan: természetes hatású; rozsdaálló alumínium keret; vízálló, szinte nem igényel karbantartást. A könnyű alumínium porszórt vázból, fonott időjárásálló műrattan felületekből, vízlepergető és mosható párnákból készült négyrészes kerti ülőgarnitúra ára 820 ezer forint körül mozog, az eredeti rattan szinte megfizethetetlen.

Ennyibe kerülnek most a kerti nyugágyak

A függőágyak esetében az árakat több tényező befolyásolja - tudta meg a HelloVidék a Praktikertől. Az alap modellek már 4 499 forinttól, míg az állványos termékek 79 990 forinttól elérhetőek. A hintaágyak árait is számos körülmény befolyásolja: a párna minősége, az ülés mérete és az ülőfelület szövése. Egy alap modell már 39 990 forintért megvásárolható.

Hasonló mértékű áremelkedésről számolt be az IKEA is, bár ahány termék, annyiféle drágulás:

Nem vagyunk immunisak a makroökonómiai hatásokra, amelyekkel az üzleti vállalkozások, a kereskedők és a nagyközönség szembesül. Az elmúlt hónapok és évek korábban nem látott nyomás alá helyezték a kereskedelmi szereplőket. Az IKEA világszerte megemelte a termékeinek árát. Az áremelés mértéke országról országra változik és reflektál a helyi inflációs sajátosságokra, beleértve a nyersanyagokkal és az ellátási lánccal kapcsolatos kérdéseket is. Bár nem tudunk információt adni az árkorrekció átlagos mértékéről, megerősíthetjük azt, hogy sok termékünk ára változatlan marad, de portfóliónk nagy részének ára emelkedik, összhangban a megemelkedett nyersanyagárak és az ellátási lánc költségeivel. Az áremelkedés néhány százalékponttól az alacsony kétszámjegyű százalékig terjed.

- közölte Bakos-Kiss Enikő, az IKEA kommunikációs koordinátora.

Télálló bútorok

Jó hír, hogy vannak a piacon már télálló bútorok, és ezek nem igényelnek semmilyen törődést, mivel rozsdamentesek, időjárásállóak, és többnyire alumíniumból készülnek.

Kifejezetten időjárásállónak az alumínium bútorokat szoktuk hívni. Ezek 100%-ban rozsdamentesek, a felületük porszórásának köszönhetően még egy védőréteggel el van látva. Székek és napozóágyak esetén a textilén ülő és fekvőfelületekkel ellátott termék hagyhatók akár egész évben a szabadban. A mostani trendeknek köszönhetően egyre több kötélfonatos/textilfonatos bútort lehet vásárolni. Ilyen termékek nyitott teraszra történő vásárlása esetén érdemes meggyőződni arról, hogy a váz alumíniumból legyen és a textil vízlepergető, kültéri anyagból készüljön

- sorolja a szakember.

Ősszel a kiegészítő termékeké a főszerep

A bútorok beszerzését általában tavasszal végzik a vevők, őszre és télre pedig a kültéri kiegészítő termékeké lesz a főszerep. Ilyenek a hősugárzók, a takaróponyvák és a vízálló kültéri lámpák. Utóbbiak nagyon kedveltek, mivel nemsokára ismét korán fog sötétedni, viszont a terasz nyújtotta kikapcsolódást és a természet közelségét olyankor is szeretné élvezni az ember egy hosszú munkanap után.

Ha valaki télre bútort szeretne vásárolni, akkor fedett teraszra bármilyen termék elhelyezhető, illetve kedvelt termékek a függőfotelek, mivel az átmeneti időszakban egy pokróccal vagy hősugárzóval kiegészítve még el lehet tölteni néhány órát benne például olvasással. Érdemes viszont figyelni arra, hogy a függőfotelek nem télállóak.

Ősszel és télen is használhatjuk a nyitott teraszt

Ha télen is szeretnénk használni a nyitott teraszt, akkor bútorok választásánál az alumínium vázas bútorokat javasoltak, kiegészítésnek pedig elengedhetetlen a hideg időben egy jó minőségű kültéri hősugárzó. Ezek ára egészen széles skálán mozog, attól függően, hogy elektromos, álló vagy beszerelhető vagy felfüggeszthető, vagy netán gázüzemű hősugárzót keresünk: 33000 forinttól 150 ezer forintig találhatunk jó minőségű és kedvező árú hősugárzókat, persze gyártótól és webáruháztól függően az árskála is változhat.

A hősugárzóknak két csoportja van, a gázüzemű és az elektromos. Gázüzemű hősugárzót csak jól szellőző, nagyobb területen lehet használni. Az elektromos hősugárzókat kisebb terekben is használhatjuk, továbbá előnyük, hogy könnyen mozgathatók, valamint akár falra is szerelhetők. Ilyen készülékek vásárlása esetén a teljesítmény mellett kiemelten fontos ellenőrizni, hogy megfelelő IP besorolása legyen, hiszen ez a mutató jelzi, hogy a készülék mennyire vízálló. A nálunk kapható termékek egyébként minden kültéri használatra alkalmasak, gázüzemű hősugárzóink pedig borulásérzékelővel is el vannak látva

- mondta el Könyves Máté.

Érdemes még tudni, hogy az őszi/téli szezon időjárási viszontagságai megviselik a bútorokat és a kiegészítőket. Főleg nyitott teraszok esetén nagyon fontos, hogy amit oda elhelyezünk, az minőségileg alkalmas legyen erre, a műszaki cikkeknél - hősugárzó, lámpa - figyeljünk oda az IP besorolásra, bútoroknál az anyagokra. Fontos az is, hogy a kültéri bútorok párnái minden esetben levehetők és moshatók legyenek, valamint vízlepergető anyagból készüljenek, ami egy bizonyos pontig vízállóvá teszi azokat, viszont felhőszakadásnál azok is átáznak. A szivacsok tölteléke legyen vízáteresztő, gyorsan száradó anyagból készüljön, amitől nem fülled be a szivacs, és nem penészesedik.

Az ilyen apróságnak tűnő részletek nagyon fontosak, ha egész évben szeretnénk zavartalanul használni a teraszunkat, anélkül, hogy több tízezer forintért kellene egy-egy nagyobb esőzés után lecserélnünk a párnákat, textileket, netán a bútorokat több százezer forintért.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerti bútorok

terasz

ősz

téliesítés