Ilyen nincs: szeplőtelen fogantatás történt ebben a vidéki városban?!

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen nincs: szeplőtelen fogantatás történt ebben a vidéki városban?!

Nagy volt a meglepetés, amikor először szembesültek a szegedi vadaspark munkatársai azzal, hogy Sancer-tó partján elhelyezkedő terráriumban született született egy kis rákosi vipera. Ugyanis 2-3 éve csak ugyanazok a nőstény példányok éltek a terráriumban. Beszökött egy lovag, vagy szűznemzés történt?

Nagy volt a meglepetés, amikor először szembesültünk azzal, hogy valami különös eset történt a Sancer-tó partján elhelyezkedő terráriumban. Fotó bizonyította azonban, hogy valóban született egy kis rákosi vipera augusztus utolsó napjaiban

– számolt be az eseményről a Szegedi Vadaspark. Mint kiemelték, az utolsó kétségeket az oszlatta el, hogy közelről is meg tudták vizsgálni az ifjú mérges kígyót. A kétkedésre jó okuk volt, hiszen 2-3 éve csak ugyanazok a nőstény rákosi viperák éltek a terráriumban.

A Szegedi Vadaspark oldalán közzétett hír szerint sajnos kizárható a romantikus magyarázat, hogy egy környékbeli vipera lovag jutott be és hódította meg az egyik nőstény szívét, majd kevésbé lovagias módon továbbállt. Ugyanis Magyarország egyik legritkább hüllőjéről van szó, amelyet már a kipusztulás fenyegetett. Bár a hazai természetvédelem egyik sikertörténete az, hogy sikerült megmenteni a kígyófajt, még viszonylag kis területen és számban élnek vadon, Szeged környékén nem fordulnak elő.

A magyarázatot Halpern Bálint, a Rákosivipera-védelmi Központ szakembere adta meg, aki megvizsgálta a viperákat. Csodáról természetesen szó sincs, de zoológiai szenzációnak számít az eset, hiszen elmondása szerint ugyan erre eddig nem hallott példát ennél a fajnál, más hüllőknél előfordulhat a szűznemzés, vagy az, hogy a nőstények extrém hosszan tárolják az ivarsejteket. A választ a kérdésre majd egy genetikai vizsgálat adja meg, amelyet a Központ szakemberei végeznek el.

A kis viperát egyelőre elkülönítették a többiektől, így a látogatók továbbra is csak a szülőket láthatják a naposabb órákban, amíg téli nyugovóra nem térnek a helyükön kialakított telelőüregben. Amennyiben melegebb az időjárás, még november elején is hosszabb-rövidebb ideig a felszínen tartózkodhatnak. A vipera fióka egyelőre tehát a háttérben cseperedik, a telet meleg terrárium biztonságában töltve.

Címlapkép: Szegedi Vadaspark honlapja

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vipera

rákosi vipera

csoda

szűznemzés