Komoly bírságot kaphatnak a kertesház-tulajdonosok: ezt ne tedd ősszel!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Komoly bírságot kaphatnak a kertesház-tulajdonosok: ezt ne tedd ősszel!

A kertben álló fák lehullott leveleire sokan még mindig szemétként tekintenek, holott számos különféle módon lehet hasznosítani őket, egyféleképpen azonban nem érdemes megszabadulni tőlük, égetéssel. Nem csak azért, mert elképesztően káros, az avarégetés jelentősen rontja a levegőminőséget, de még egy egész komoly bírságot is nyakába kaphat az ingatlan tulajdonosa - írta a Pénzcentrum.

Októberben is számos fontos feladat vár a kerttulajdonosokra - erről a HelloVidék itt írt, elkezdhetik például az alma-, a körte- és a cseresznyefa metszését, de az avar felgereblyézése és eltüntetése is egy tipikus és kihagyhatatlan feladat ilyenkor. A lehullott levelekre máig szemétként tekint a kerttulajdonosok jó része, holott számos módon lehet hasznosítani őket, többek között mulcsként, komposztként vagy gyeptrágyaként, egyet nem szabad csinálni velük: elégetni őket - figyelmezetet a Pénzcentrum cikkében.

Elképesztőn káros!

A tiltás egyik fő oka, hogy a kerti és zöldhulladék égetése során rengeteg egészségre káros anyag kerül a levegőbe. Az avarégetés jelentősen rontja a levegőminőséget: 100 kg avar égetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti. Az esti égetés semmit sem javít ezen a helyzeten, sőt szélcsendes időben órákig megrekednek a szennyező anyagok a házak között, könnyen kitarthatnak reggelig, és persze a nyílászárók résein is jelentős mennyiségű füst tud a beltérbe jutni.

Nem éri meg kockáztatni

Kertben égetni tehát a veszélyhelyzet végéig, ha az önkormányzat úgy határoz, még lehet. Viszont aki áthágná a szabályokat, ne adj isten a későbbiekben tűzgyújtási tilalom alatt gyújtana tüzet, az nagyon keményen megütheti a bokáját. Szabályból pedig akad bőven.

A jelenlegi szabályozás lényege ugyanis, hogy se a helyi szabályok, se az esetleges általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidél

hulladék

levél

ősz

égetés

avar

bírság