Hét meterológiai intézet is ezt jósolja: extrém, az átlagostól nagyon eltérő telünk lesz

HelloVidék   
  Megosztom
Hét meterológiai intézet is ezt jósolja: extrém, az átlagostól nagyon eltérő telünk lesz

Hét nemzetközi meteorológiai és klimatológiai intézet előrejelzését vetettük össze, hogy kiderüljön milyen időjárásra van a legnagyobb esély a 2022/23-as téli időszakban. Jó vagy rossz hír, döntsétek el: de az átlagosnál lényegesen enyhébb tél, átlagos vagy kevesebb csapadékkal.

A nemzetközi intézetek előrejelzései alapján az idei tél lényegesen melegebb lesz, mint az átlagos hazai telek a Kárpát-medencében. Különösen az ősz és a tél első fele ígérkezik a szokásosnál enyhébbnek, míg a tél második felében már inkább átlag körüli, vagy annál kissé melegebb tendenciák uralkodnak majd.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek a téli időszakban erős hidegbetörések. A La Nina jelenség gyengébb poláris örvényt valószínűsít, ami elősegítheti a sarki hideg leszakadását az alacsonyabb földrajzi szélességekre. Ez pedig időszakosan erős hidegbetörést eredményezhet Európában is.

Ez pedig érintheti a Kárpát-medencét is, különösen annak délkeleti felét. Így nem zárható ki, hogy folytatódik az idei évben megfigyelt tendencia, mely szerint a csapadékeloszlás nagy területi különbségeket mutat.

A vizsgálatba bevont intézetek az amerikai NASA, NOAA, IRI, a japán JAMSTEC, a brit Metoffice, az európai ECMWF, a Meteo-France és a német DWD. Az esotanc.hu téli időjárás előrejelzése ezen intézetek nyilvános szeptemberi szezonális előrejelzésein alapulnak.

Az előrejelzés pontossága

A fenti szezonális előrejelzések megbízhatósága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké, amelyek az előttünk álló néhány nap időjárását jelzik előre.

Míg a rövidtávú előrejelzések konkrét hőmérsékleteket adnak meg, addig a szezonális előrejelzések valószínűségekről beszélnek, azaz arról, hogy adott időszakban az átlaghoz képest enyhébb vagy hidegebb, illetve csapadékosabb, vagy szárazabb forgatókönyv valószínűsíthető.

Hogyan készülnek a szezonális előrejelzések?

A szezonális előrejelzések alapvetően olyan meteorológiai és éghajlati adatokon alapulnak, amelyek lassan változnak. Ilyen például a tengervíz hőmérséklete a jéggel fedett területek aránya. Ezek a jelenségek hosszú távon és lassabban változnak és alapvetően befolyásolják az időjárás jellegét hosszabb távon. Az idei évben a La Nina jelenség befolyásolja erősen az időjárási mintázatokat Európában is.

További részletes adatok intézetenként ITT találsz!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás előrejelzés

tél

2022-2023