Végre van egy jó hírünk: ennek a gyümölcsnek legalább nem megy fel az ára

infostart.hu   
  Megosztom
Végre van egy jó hírünk: ennek a gyümölcsnek legalább nem megy fel az ára

Itt a szüret ideje, már látni, hogy a hazai étkezési alma idei termése megfelelő volt, de az ipari célra termesztett gyümölcsöt nem kímélte az aszályos időszak. A lengyel importtal magyarázható, hogy nem emelkedik az ára.

A fiatal és öntözőberendezéssel ellátott almaültetvények jól vészelték át az aszályos periódust. Ez amiatt jó hír, mert ezek termelik a magyar étkezési almák majdnem száz százalékát. Ugyanakkor az idősebb kertekben nagyon alacsony az idei termésátlag, ami elsősorban az ipari feldolgozókat érinti rosszul

– közölte az InfoRádiónak Takács Ferenc, a FruitVeB alelnöke az idei almatermésről.

A szakember kiemelte, hogy az idei aszály valódi károsultjai azok az ipari feldolgozóüzemek, amelyeknek nem lesz elegendő alapanyaguk a kapacitásuk kihasználására. A magyar termelők ugyanis a minőségű almatermesztés felé fordultak, és egyre csökken az ipari alma mennyisége. A magyar alma minősége semmivel sem rosszabb Olaszország, Ausztria és Németország terményeinél, de külföldön mégsem tud versenyképes lenni – tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Mennyiségileg ugyanis nem termelünk annyit, hogy a nagy piacokra 12 hónapon keresztül azonos minőségben exportáljunk.

Lengyelország a kontinens legnagyobb almatermesztője, de a kelet felé irányuló exportjuk a világhelyzet miatt most korlátozott. Takács Ferenc szerint emiatt a felesleges termény nagy része Európában fog landolni, ami várhatóan a hazai árakat is lenyomja majd.

Arra kell ösztönöznünk a fogyasztókat, hogy elsőként a magyar almához nyúljanak, hiszen ez legalább olyan jó minőségű, ha nem jobb, zamatosabb és finomabb

– mondta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alma

gyümölcs

almaecet

piac