Közeleg a tél, de vajon jön a hideg és a hó is? Erre számíthatunk hamarosan

HelloVidék   
  Megosztom
Közeleg a tél, de vajon jön a hideg és a hó is? Erre számíthatunk hamarosan

Szeptember 23-án kezdetét vette a csillagászati ősz, az Északi-sarkon pedig a fél évig tartó éjszaka. Október elején rég nem látott mértékű hófelhalmozódás kezdődött Szibériában, október 9-ére a hóval borított terület nagysága 9 millió négyzetkilométerre gyarapodott. Ez volt 2009 óta a második legnagyobb kiterjedés. Mindez korai hidegbetöréseket eredményezhet hazánkban is.

Ha a poláris örvény erős, akkor lényegében bezárja a hidegebb levegőt a sarki területekre, ami enyhébb telet eredményez az Egyesült Államokban és Európa nagy részén. Ilyenkor felerősödnek a nyugat-kelet irányú (zonális) áramlások, amelyek az óceán felől enyhe légtömegeket szállítanak a kontinens belsejébe, írja az Időkép.

Mit is jelent ez? Több évtizedes megfigyelések alapján

Minél nagyobb területet borít be ugyanis hó, annál erősebb téli magasnyomású rendszer alakulhat ki Szibéria fölött. Ez több függőleges energiát segít feljuttatni a sztratoszféra, ami ott a hőmérséklet emelkedéséhez vezethet. Európa közelében, így a Barents-Kara-tengeren jelenleg az átlagosnál kevesebb jég található, amely szintén a poláris örvény gyengülését eredményezheti.

Hazánkban jelentősebb téli periódusok akkor alakulhatnak ki, ha a Brit-szigetek térségében vagy Skandinávia fölött jelenik meg blokkoló anticiklon, ekkor ugyanis északias, utóbbi esetben keleties-északkeleties áramlással hideg, fagyos levegő indulhat meg Európa középső területei fölé, amely a Földközi-tenger medencéje fölé érve mediterrán ciklonokat generálhat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

meteorológia

tél

hidegbetörés