Érik a karácsonyi árhorror: méregdrága lesz idén a dió is, ez fájni fog!

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a karácsonyi árhorror: méregdrága lesz idén a dió is, ez fájni fog!

A termelők szerint legalább 5000 forint lesz egy kiló dióbél ára a piacon, de a boltokban ennél is magasabbra emelkedhet. Idén az átlagnál kevesebb termett, a minőség viszont jobb - írta a Vaol.hu.


 

A csipkereki Varga-család tagjai 2007-2009 között 56 hektáros területen ültettek el 11 ezer diófát. A csemeték az évek során szépen termőre fordultak. Ahogy Varga Árpád, a családi vállalkozás vezetője a megyei napilapnak elmondta, a szürettel nemrégiben végeztek, már látják, milyen lett az idei termés:

Azt tapasztaltuk, hogy a termés az átlaghoz képest kevesebb lett. A dió minősége viszont jobb. A feldolgozás javában tartunk, minden egyes munkafolyamatot magunk végzünk el. A dió jelentős részét Magyarországon adjuk el, de jut exportra is.

Varga Árpád kifejtette, az aszály a diós ültetvényt is károsan érintette volna, ha nincs öntözőrendszerük. De van, így a gyökerekhez mindig eljutott a kellő mennyiségű víz. Ahogy mesélte, "tavasszal a virágzással volt egy kis probléma, nem kötött meg annyi, mint korábban, de emiatt most szép nagyok lettek a dióink."

A dióburokfúró-légy ellen csapdákat alkalmaznak.

Ha a kártevő bejut a dióba, akkor a termés menthetetlen. Megelőző védekezésként, még a tömeges rajzás előtt végigpermetezik a fákat. A gazdálkodó szerint most úgy tűnik, hogy megérte az egymillió forintba kerülő pluszköltség.

A várakozások szerint egy kilogrammja a piacokon elérheti az 5000 forintot. A boltban pedig lehet, hogy még ennél is többet kell érte fizetni. Az árak azonban még így sem követik le a termelők költségnövekedését. Varga Árpád szerint már az sokat javítana a helyzeten, ha – akár védővám bevezetésével – korlátoznák az olcsóbb, de sokszor rosszabb minőségű importot.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dió

dió ára

infláció

mezőgazdaság

élelmiszer

árdrágulás