17 milliós giga faültetés: így újította meg leromlott állományát ez a hazai parkerdő

MTI   
  Megosztom
17 milliós giga faültetés: így újította meg leromlott állományát ez a hazai parkerdő

A Pilisi Parkerdő tavasszal 61 ezer facsemetét ültetett el az Érd melletti Beliczay-szigeten, az új, őshonos fajokból álló erdő átvészelte az aszályos nyarat - közölte a társaság szóvivője az MTI-vel.


 


 


 

Mészáros Péter tájékoztatása szerint az erdőgazdaság egyik legnagyobb idei természetvédelmi beavatkozásában az érdiek népszerű sétáló- és kirándulóhelyén 10 hektáron olyan, változatos fajokból álló, puhafás ligeterdőt alakítottak ki, mely erdészeti beavatkozás nélkül csak évszázadok alatt jönne létre.

A 17 millió forintból megvalósult erdőtelepítés során szürkenyár, fehérnyár, korai juhar, mézgás éger, valamint szil csemetéket ültettek. Az állományt a terület nagy látogatottsága miatt a városi parkokban is jellemző fafajként több ezer platáncsemetével egészítették ki.

Az Érd-Ófalu melletti Beliczay-sziget a város környékének legháborítatlanabb formában megmaradt területe. A sziget árvizekkel gyakran elöntött területén részben megmaradt a Duna partjaira jellemző galériaerdő.

Az itt lévő hatvanhét hektáros erdő nagy része eredetileg gazdasági céllal ültetett, egykorú és azonos génkészletű nemes nyár volt. Ezeknek jellemzője a rövidebb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni gyenge ellenállóképesség.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Területét évente 30 millió látogató keresi fel. Az erdőgazdaság 2022-ben kétmilliónál több csemetét ültetett el.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

parkerdő

pilis parkerdő

faültetés

faállomány