Eleged van a lehullott falevelekből? Így könnyen megszabadulhatsz tőlük

Agrárszektor   
  Megosztom
Eleged van a lehullott falevelekből? Így könnyen megszabadulhatsz tőlük

Nagy fejtörést tud okozni a lehulló falevelek eltakarítása kertünkből, sokan a legegyszerűbb utat választják, elégetik vagy bezsákolják. A lombtakarítás nem kell, hogy problémát okozzon,  az Agrárszektor most a hasznosításhoz ad pár ötletet!

Komposztáljunk

A legtöbb fa levele kétszer annyi ásványi anyagot tartalmaz, mint a trágya, ezért sem szabad csak úgy haszontalan szemétként tekinteni rá. A levelek szerves rostjai intenzíven képesek javítani a talaj víztartó képességét és levegőztetését. Ugyanakkor tökéletes tápanyagot nyújtanak a talajban élő hasznos mikrobák számára, szinte életre keltik a talajt. Mivel minden fa levele sajátos, így vannak köztük nehezen komposztálható, hosszú lebomlási idejű levelek, de fontos megjegyezni, hogy minden levél hasznosítható - írta az Agrárszektor.

A levelek tápanyagtartalmuk lehullásuk következtekor a legmagasabb, miután lehullott a földre, rohamosan csökken a tápértékük. A leveleket érdemes mihamarabb összegyűjteni, hogy a sejtfalaik még hajlékonyak és könnyen lebomlóak legyenek, így hamarabb juthatunk a kívánt minőségű komposzthoz. Mivel a levelek lassan bomlanak, érdemes azokat egy nitrogéntartalmú anyaggal rétegezve keverni (pl. fűnyesedék). Ha tehetjük, a leveleket aprítva adjuk a komposztunkba, ezzel is meggyorsíthatjuk a folyamatokat.

Takarás

Sok érzékeny, mediterrán származású növény meghálálja, ha télire kapnak egy kis takarást. Védelmet és enyhébb hőmérsékletet tudunk ezzel biztosítani a növényeinknek, pl. a fügének, de akár a veteményeskertünknek is! Az évelővirág és örökzöld növények takarására ugyancsak használhatunk falombot. Egyes növényeknél (Magnolia, Aucuba, Gynerium, Eulalia stb.) a falombbal takarjuk le a gyökereket s a növény alsó részét is, és ezt még takarjuk egy szalmaburkolattal. E takarásra nehezen rothadó falomb használandó, mert a puha falomb penészedik és könnyen rothad, ami ártalmára van a betakart növénynek. A diófalevél kivételével bármelyik fa levelével takarhatunk. Ha pedig mindezek mellett a kertészek még állatbarátok is, akkor a falevelekből fészket készíthetnek a sündisznóknak, amelybe az apró tüskék állatkák bekuckózhatnak télre.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, itt!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falevél

agrárszektor

ősz