Vészjósló hírek a magyar zöldség- és gyümölcsről: sorra dőlhetnek be a hazai vállalkozások?

HelloVidék   
  Megosztom
Vészjósló hírek a magyar zöldség- és gyümölcsről: sorra dőlhetnek be a hazai vállalkozások?

Egy év alatt összesen 30-50 százalékkal drágultak meg a kertészeti szektorban a termelési költségek Magyarországon, mostanra csak a gáz-és villamosenergia ára 10-15 százalékkal emelkedett meg az ágazatban - tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az energiaárak emelkedése a leginkább a gombatermesztőket, illetve a hajtató kertészeteket érinti, a kisebb likviditással rendelkező gazdaságok közül többen akár fel is adhatják majd jelenlegi tevékenységüket - közölte az Agrárszektorral a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A gombatermesztőknél ugyanis a termesztőberendezések klímaszabályozása jelentős elektromos energiaigénnyel bír. Őket követi a feldolgozóipar, a hajtató kertészek, de a szabadföldi zöldségtermelők is bajban vannak, hiszen a termények nagy részét folyamatosan, hűtőházi tárolást követően értékesítik, emellett az öntözési költségeik nekik is jelentősen emelkedtek.

Elképzelhető, hogy a megnövekvő energiaárak miatt a kisebb likviditással rendelkező kertészeteknek fel kell adniuk a jelenlegi tevékenységüket, de általánosan nézve a kertészeti szektort, a hajtatásos/üvegházi termesztés hosszú távon növekedést mutathat majd. Az üvegházi termesztés jelentheti a jövőt, hatékonysági és klimatikus adaptációs tényezőket figyelembe véve. Energiahatékonyság fejlesztésével és erőforrások diverzifikálásával kell majd megerősíteni az üvegházi termesztést a jövőben, de sok múlik most azon, hogy a hajtató kertészetek, hogyan jönnek ki a télből, mennyire tudják átvészelni ezt a nehéz időszakot.

- közölte a Fruitveb.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldség-gyümölcs

fruitveb

infláció

gazdaság

rezsi

rezsiár emelkedés