Idén is jön a poloskainvázió? Mutatjuk, hogy tartsd távol a betolakodó bogarakat

Harmati-Nagy Brigitta   
  Megosztom
Idén is jön a poloskainvázió? Mutatjuk, hogy tartsd távol a betolakodó bogarakat

Hiába a redőny, a szúnyogháló, a poloskák minden rést megtalálnak, hogy az őszi és téli hideg ellen menedéket találjanak. Idén a szokásos invázió azonban elmarad. Végre valami pozitív, amit az aszály számlájára írhatunk.

A legtöbb poloska faj szárazföldi és gyümölcsök nedveit szívja, de akadnak köztük ragadozók, gomba-, és algaevők is. Magyarországon többnyire a gyömölcsnedveken élő fajjal találkozhatunk.

Nem éppen rokonszenves rovarok, több szempontból sem. Egyrészt táplálkozásuk közben károsítják a növényeket. A közvetlen roncsolás kevésbé jelentős, de a nyálukban található enzimek hatására a növény egyes szövetei elhalnak. A levelek és hajtások csak károsodnak, de a bimbók, virágok és magkezdemények teljesen el is halhatnak, a magvak csírázóképessége csökken.

A másik ok, amiért nem vált kedvencünkké ez az amúgy közepesen szemrevaló állat, az az, hogy emberre ugyan nem veszélyes, de senki sem szeretne a lakásában ezekkel a bogarakkal együtt élni. A barna színű poloskák szinte bárhol megjelennek a lakásban, felmásznak mindenhova, a legkisebb rést megtalálva akár a ruhásszekrénybe is befészkelhetik magukat.

Annak „hála”, hogy az elmúlt években rendkívüli módon elszaporodtak Magyarországon, a természet gondoskodott is róla, hogy legyen néhány természetes ellenségük (mint például a katicabogár, a pókok és egyes madarak), de még így is szinte lehetetlen felvenni velük a harcot. Akad pár praktika, melyek többé kevésbé beválnak, de a lecsapás garantáltan nem tartozik közéjük, ugyanis ebben az esetben rettenetes bűz marad utánuk.

Sár József entomológus pár hete a Metrolpolnak adott interjújában kifejtette, hogy az idei történelmi aszály jócskán megtizedelte a poloskák számát.

A mediterrán éghajlatot kedvelő állatoknak korábban kedvezett a hosszú, meleg nyár, idén viszont az aszály miatt a poloskák nem jutottak hozzá a számukra létfontosságú növényi nedvekhez. De nem csak ez tizedelte ezeket a rovarokat. A korábbi években tapasztalt vénasszonyok nyara is elmaradt idén, a hirtelen beköszöntött hidegebb, csapadékosabb őszi időjárás szintén sok poloska pusztulását okozta.

Sár József azt is hozzátette, hogy a korábbi 2-3 évben történt robbanásszerű szaporodás egy úgynevezett populáció-összeomlást hozott magával. Ráadásul a poloskák természetes ellenségeit kezdetben távol tartó bűzös váladékot megszokták a pókok, békák és énekesmadarak, amelyek ma már pusztítják az állományt.

Védekezésképpen bevethetünk illóolajat, a menta és a teafaolaj vízzel hígítva ugyanis remek permetszer. Ha az ablakok környékét bepermetezzük vele, remekül távol tartja a rovarokat.

Ha bírjuk a hagymaszagot, akkor próbálkozhatunk fokhagymával is. Az olajokhoz hasonlóan vízzel higított permetszert kell belőle készíteni és körbefújni az ablakokat.

Szintén remek permetezőszer készülhet ecet, szódabikarbóna és víz keverékéből is, amely akár hetekig is távol tudja tartani a nem kívánt betolakodókat.

Fontos, hogy a poloska – bármennyire is kellemetlen vendég – nem veszélyes az emberre, nem csíp, nem harap.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

poloskainvázió

büdösbogarak

poloska

enyhe ősz