Mit nekik fűtési szezon: ezzel melegítik teraszaikat a tehetős vidéki magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Mit nekik fűtési szezon: ezzel melegítik teraszaikat a tehetős vidéki magyarok

Ki ne szeretne egész évben - beleértve a téli és az őszi hónapokat is - ücsörögni az udvaron, teraszon és élvezni a szabadban töltött időt. Nem beszélve azokról, akiknek fontos a vendégek kényelme, mint például a vidéki vendéglátóhelyek, melyek terasszal is rendelkeznek, vagy a szálláshelyek, melyekhez szintén tartozik kisebb terasz, udvar. Nekik is rendkívül jó befektetés lehet egy teraszmelegítő készülék beszerzése, hiszen így még jobban kihasználhatóvá válnak a plusz terek a látogatók számára. Ilyen esetekben egy kültéri melegítő elengedhetetlen kelléknek bizonyul. Mennyibe kerülnek? Milyen fajták léteznek? Ennek jártunk most utána. 

Kiadta figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgála, mely szerint, Délnyugat felől egy csapadékrendszer érte el hazánkat, amely fokozatosan északkelet, kelet felé halad. A Dél-Dunántúlon éjfélig 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet (lokálisan 25-30 mm sem kizárt).

A hegyvidéki területeken, kiemelten a Zempléni-hegység, Aggteleki-karszt, kisebb eséllyel a Bükk 300-400 m fölötti részein 5-10 cm hóréteg sem zárható ki. Szombaton az Északi-középhegységben (Mátra, Bükk) hózáporok előfordulhatnak, melyekből további lepel-2 cm hó összegyűlhet a magasabb hegycsúcsokon. A hóréteg a magasabb hegycsúcsokat (~500-600 m felett) leszámítva szombat napközben olvadozni fog.

Hozzátették, szombatra virradó éjszaka a kevésbé szeles délnyugati, nyugati határvidéken sűrű köd képződhet. Szombat este egy újabb mediterrán ciklon érkezik jórészt esővel, azonban a nyugati, délnyugati országrészben (különösen a magasabban fekvő területeken) nem zárható ki a halmazállapot-váltás (havas esőbe, hóba), de megmaradó hóréteg ebből nem valószínű.

Mi lesz a kerti- és teraszbútorokkal?

Arról már írtunk korábban, hogyan tehetjük igazán trendivé és időtállóvá a teraszunkat, most pedig eljött az ideje, hogy azon gondolkodjunk el, hogyan tudjuk felkészíteni a hideg, esős és fagyos őszi-téli napokra a teraszunkat, hisz nem mindegy, hogy a drágán megvásárolt kerti bútoraink és kiegészítőink hosszú évekig bírják-e még a strapát, vagy vehetünk belőlük újakat tavasszal. Jó, ha tudjuk, hogy a kerti bútorokban is nagy kárt tehet a fagy és a csapadék, így ezek védelméről is gondoskodnunk kell. Ennek mentén a téliesítésénél két dolgot kell figyelembe vennünk, először is azt, hogy fedett vagy zárt teraszról van-e szó, a másik pedig a bútoraink alapanyaga.

Az első dolog, hogy milyen környezetben vannak a bútoraink. Fedett vagy zárt terasz esetén nincs különösebb teendőnk, mivel a hideg és a fagy ebben az esetben nem árt a bútoroknak. Amennyiben azonban olyan teraszunk van, ahol csapadék éri a bútorunkat, akkor attól függ a teendőnk, hogy milyen anyagból készült a termék.

  • A fémből és műanyagból készült bútorainkat nyugodtan kint hagyhatjuk a teraszon, amennyiben rendesen le tudjuk takarni őket.
  • Fabútoroknál azonban már jóval árnyaltabb a kép, de a megfelelő impregnálás, valamint letakarás után ezeket is kint hagyhatjuk.
  • A festett fabútorokat érdemes a pincébe vagy a garázsba elpakolni, ahol biztosan nem lesz semmi bajuk.

Télen is használhatjuk teraszunkat, mutatjuk, hogyan

Ki ne szeretne egész évben - beleértve a téli és az őszi hónapokat is - ücsörögni az udvaron, teraszon és élvezni a szabadban töltött időt. Nem beszélve azokról, akiknek fontos a vendégek kényelme, mint példul a vidéki vendéglátóhelyek, melyek terasszal is rendelkeznek, vagy a szálláshelyek, melyekhez szintén tartozik kisebb terasz, udvar. Nekik is rendkívül jó befektetés lehet egy teraszmelegítő készülék beszerzése, hiszen így még jobban kihasználhatóvá válnak a plusz terek a látogatók számára. Ilyen esetekben egy kültéri melegítő elengedhetetlen kelléknek bizonyul. Mivel a kültéri fűtőtestek számtalan típusa közül választhatunk, elég csak az igényeket meghatározni, hogy eldöntsük, melyik számunkra a legmegfelelőbb. A Praktiker szakemberei szerint több lehetőség is a rendelkezésünkre áll, ha kültéri fűtőtestet keresünk:

  • infra hősugárzó:

    Az elektromos kültéri hősugárzók közül rendkívül népszerűnek számít a kültéri infra hősugárzó. A fűtőtest az általa termelt hőt infravörös sugárzással terjeszti, a környezetében lévő tárgyak pedig ezt elnyelik, majd felmelegszenek. Ez a típus azért lehet különösen jó választás, mert a hő, amit előállít kellemes és természetes hatású a bőr számára. Az infravörös hősugárzók teljesítménye 500 - 2000 W között mozog, de bizonyos modellek még ennél is többet tudnak. Ez a teljesítmény egyébként nagyjából egy 15 négyzetméteres terület felfűtésére alkalmas. Az elektromos teraszfűtés további előnye közé tartozik, hogy a talajra - mint paneles hősugárzó állvány -, az asztal alá vagy akár a falra is felszerelhető. Utóbbit kicsivel az ajtó magassága fölé célszerű helyezni, így fentről lefelé fogja sugározni a meleget.
  • karbon hősugárzó:

    A következő kültéri fűtés típus, amit érdemes megemlíteni, a karbon hősugárzó. Ez fűtőtest egy nikkellel bevont, karbonszálas csővel rendelkezik, aminek köszönhetően 98%-os hatékonysággal alakítja át az elektromos áramot hővé. Élettartama jóval hosszabb, mint a hagyományos hősugárzóknak, azaz több, mint 10 000 óra. A szakértők szerint, mivel ez a készülék alacsony frekvenciájú infravörös sugárzással dolgozik, a hő mélyebbre tud jutni a testben, ráadásul egyenletesebb mértékben. Nem véletlen, hogy a szaunákban is - karbonszálas melegítőt használják - a hő, amit előállít, annyira természetes hatású, hogy érzete a bőrön a nap sugaraira emlékeztet.
  • gázkályhás hősugárzó:

    Az elektromos terasz hősugárzó harmadik változata a gázkályhás, ahol a fűtőtest a készülék elülső részén kapott helyet, innen sugározza a meleget. A hátsó részére szereltek fel egy gázpalackot, és sok berendezést kerekekkel is elláttak. Ezek a hősugárzók probán-bután gázzal működnek, teljesítményük kb. 3 - 13 kW közé esik, fogyasztásuk pedig 0,5 kg óránként. A hősugárzó által használt gázpalack ráadásul könnyedén beszerezhető, akár a legközelebbi benzinkúton meg tudjuk vásárolni.

Borsos ára lehet a kényelemnek

Azoknak, akik rendelkeznek terasszal vagy kerttel, hasznos kiegészítő lehet a kültéri fűtőberendezés, hiszen így minden évszakban szervezhetnek programot a szabadlevegőn. Nem beszélve arról, hogy így a leghidegebb éjszakákon is kényelmet és melegséget biztosíthatunk családtagjaink számára, ha úgy döntünk, ücsörögnénk a teraszon, vagy odakint fogyasztanánk el egy reggelit vagy ebédet. Így aztán bármikor belevághatunk egy kerti sütögetésbe a hűvösebb hónapokban is, mivel egy nagyobb terasz vagy udvar remek színtere lehet a főzés mellett a családi vagy baráti összejövetelekhez is.

Persze nem mindegy mennyiért és mit vásárolunk. Ahogy a szakemberek felsorolták, több variáció is létezik, ha kültéri fűtésről beszélünk. Mi most annak jártunk utána, hogy a nagyobb áruházak milyen áron kínálják ezeket a termékeket. Ennek alapján láthatjuk, hogy

  • a Praktiker online kínálatában a kültéri fűtések ára a következőképp alakul: a teraszfűtők 24 990-84 990 Ft között mozognak.
  • az OBI online weboldalán 19 990-69 990 Ft között mozognak.
  • a MediaMarkt webshopjában az infra fűtőtestet 38 699-99 999 Ft áron vehetjük meg.
  • a Bauhaus online shopjában az infra hősugárzó 21 990-99 990 Ft áron kapható.

Aki a hidegebb napokon is szeretné élvezni terasza, udvara nyújtotta lehetőségeket, annak hasznos befektetés lehet egy ilyen készülék megvásárlása. Persze az árak tekintetében érdemes mérlegelni, több áruházban is érdeklődni, mivel egy-egy ilyen terméknek igazán borsos ára is lehet, mérettől és teljesítménytől függően.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fűtési szezon

teraszmelegítő