Kész őrület, milyen szapora ez a zöldség: bárki saját kertjében termesztheti, mégis alig esszük

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Kész őrület, milyen szapora ez a zöldség: bárki saját kertjében termesztheti, mégis alig esszük

A csicsókának kinézetével ellentétben semmi köze a burgonyához, bármilyen meglepő, a napraforgó rokona. Igénytelen növény, termesztése egyszerű, de ha nem figyelünk oda, akkor túlzottan el is szaporodhat - Kósa Dániel kertészmérnököt kértük meg arra, hogy avasson be bennünket ennek a szuperzöldségnek a rejtelmeibe!

A csicsóka a szegény emberek krumplija volt a korábbi évszázadokban, Erdélyben ma is népszerű, sok helyen terem, sokat fogyasztják. Igénytelensége miatt bárhol megterem, és aztán szépen elszaporodik a földben, ki sem lehet irtani onnan, ahová egyszer elültetjük, csak maximum nehézségek árán. Népszerű szuperélelmiszere lehetne a hazai kerteknek és az ipari mezőgazdaságnak, azonban valamiért ez az áttörés még mindig nem történt meg. Piacokon többnyire falusi nénik árulják, a Jófogáson és közösségi oldalakon is árulják a kistermelők, ahhoz képest igen borsos áron, hogy némi vízen kívül semmire nincs szüksége a növénynek, abból is elég neki annyi, amennyit a természet ad csapadék formájában. 2022-ben helyi termelőktől és a piacon 300-600 forintért lehet a csicsóka kilóját beszerezni. A krumplival ellentétben nem lett hatósági áras, viszont egészségesebb, és jóval kevésbé munkaigényes növény, ráadásul tavaly óta az ára sem igen változott!

Visszatérhet még a csicsóka reneszánsza?

A szakemberek szerint a klímaváltozás miatt egyre kevesebb területen lehet öntözés nélkül burgonyát termeszteni. Vészesen lecsökkent egyébként Magyarországon a burgonya termőterülete az utóbbi években, míg 2019-ben 13287 hektáron ültettek étkezési burgonyát, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 2021-re 8711 hektárra zsugorodott, 2022-ben pedig mindössze 7852 hektáron ültették ezt a népszerű gumós növényt. Noha az Európai Unió 1701 burgonyafajtát ismer el, az évente megjelentetett Nemzeti Fajtajegyzéken csak 23 államilag elismert fajta szerepel, és ezeknek is csak a töredékét termesztik, mert az ágazat szereplői ragaszkodnak a bevált, megszokott fajtákhoz. Ezzel szemben a csicsóka szinte igénytelen, édeskés ízű gumóit a krumplihoz hasonló módon lehet elkészíteni, hiszen köretet, salátát is csinálhatunk belőle, de párolhatjuk is és fogyaszthatjuk akár nyersen is, például gyümölcsökkel, turmixként. A lassabban felszívódó fruktózt, vagyis gyümölcscukrot tartalmazza a répacukorral vagyis glükózzal szemben, ami miatt a diabéteszben szenvedők is bátrabban fogyaszthatják a burgonyánál.

Évelő növény, de a termelésben egyévesként termesztik

Származását figyelembe véve a csicsókának Amerika a hazája, mégis nagy sikerrel termeszthető saját kertünkben is. Évelő növény, de a termelésben egyévesként termesztik, tehát minden évben újra kell vetni – közölte a HelloVidék megkeresésére Kósa Dániel.

Ahogy a szakember elmondta, a csicsóka megjelenésében is esztétikus, tehát dísznövényként is hasznosítható, akár 3 méterre is megnőhet. Szára érdes, napraforgóhoz viszonyítva vékonyabb. Virágai 8 cm átmérőjű, sárga színű fészkes virágzatok, melyekből akár 80 darab is kifejlődhet tövenként.

Tarackoló gyökere van, evvel szaporítható, mivel az éghajlatunkon nem érnek be magjai. A gyökereken megvastagodott szárképletek képződnek, melyek a növény tövéhez képest akár 20 cm-re is elhelyezkedhetnek. Ennek következtében a betakarítása nehezebb, de megéri a fáradtságot. Gumója nehezen tisztítható, ugyanis összetettek, és sűrű barázdák vannak rajtuk

- egészítette ki a szakember.

Talajra, vízre, fényre igénytelen

A szakember, Kósa Dániel kiemelte, hogy a csicsóka egyik fő erénye, hogy szélsőséges körülmények között is termeszthető, a futóhomoktól a vékony termőrétegű kőzethatású talajokon is. Általánosságban igaz rá, hogy bár kibírja a szélsőségeket, azért a jó tápanyaggazdálkodást, illetve fényviszonyokat meghálálja. Szárazságot jól tűri, de inkább az üde vízgazdálkodású talajokat szereti:

Telepítése hasonló a burgonyához, de sokkal szélesebb időszakban lehetséges, októbertől egészen májusig lehet ültetni. Viszonylag ritkán kell ültetni, (egymástól körülbelül 60cm-re) ugyanis el fog szaporodni a területen. Épp ebből kifolyólag szükséges telepíteni gyökércsapdát, ami meggátolja, hogy teljesen elszaporodjon a területen. Gumóhozama akár 150 mázsa is lehet hektáronként, tehát gazdagon terem. Meg kell említeni a szár hozamot is, mert azt takarmányozásra nagyon jól hasznosítható

Csicsóka a piacokon

Ha nincs saját kertünk, akkor vehetünk a piacokon és a nagyobb zöldségeseknél, időnként a szupermarketek zöldséges standjain is csicsókát, a krumplinál drágább, de az édesburgonyánál jóval olcsóbb, jelenleg online, termelőktől rendelve 300-500 forint körüli áron szerezhető be kilója, szupermarkekben és a piacokon 700 forint / kilója.

A magas ár relatív, az sokkoló infláció ellenére az egyik olyan zöldségünk, amelynek ára nem kúszott az egekbe. Lehet fehér, rózsaszín, simább vagy rücskösebb. Nem szükséges meghámozni, de a sok földes zeg-zug miatt nagyon alaposan le kell súrolni. Az íze igazából nem hasonlít a krumpliéhoz, leginkább a retekére vagy a karalábéra emlékeztet az állaga, nem annyira laktató, hamar átszalad az emberen.

Miért fogyasszunk csicsókát?

Rengeteg benne az inulin, ez a vízben oldódó növényi rost, amely a hasznos bélbaktériumokat táplálja, a károsakat pedig kiéhezteti, így hatékonyan javítja a bélflórát. Nem emeli meg a vér cukorszintjét, ahogy a krumpli teszi, tehát cukorbetegek is bátran fogyaszthatják - ha bírják, ugyanis nagy mennyiséget fogyasztva belőle puffadást okozhat. De érdemes mégis minél többször beiktatni az étrendünkben, mivel fogyasztásával megelőzhetjük a szív- és az érrendszeri megbetegedéseket is, mivel csökkenti a koleszterin és a triglicerin szintjét. Több kutatás bizonyította, hogy bizonyos fajta rákos megbetegedések megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Annyira sok jó tulajdonsága van, hogy nem csak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is megállhatja a helyét.

Bioboltokban kapható édes csicsókasűrítmény és -szirup, valamint a semleges ízű csicsókapor. Ezek a legtöbb ételbe belekeverhetőek, és többszörös gyógyító hatással rendelkeznek.

Bátran ajánlható diétázóknak is!

Ötször-hatszor nagyobb a csicsóka rosttartalma, mint a burgonyának, ez pedig gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, ugyanakkor fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulást. Különösen ajánlják elhízásnál és cukorbetegség esetén, valamint bélflóra helyreállításhoz, de ezen túlmenően széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki és még kozmetikai készítményekhez is alkalmazzák.

A csicsóka energiatartalma 30 kcal/100 gramm, amely érték jóval kisebb a burgonyáénál (burgonya: 90 kcal/100gramm), így kiválóan beilleszthető a fogyókúrás étrendbe. Szénhidráttartalmuk is közel azonos, a csicsókáé 12–17 gramm/100gramm, a burgonyáé 20 gramm/100 gramm, fehérjéből a csicsókában (és a burgonyában is) 2-2,4 gramm/100 gramm van.

A gumók tartalmaznak káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, béta-karotint, B1-, B2-, és C-vitamint. Emellett megtalálható benne életfontosságú aminosavként lizin, arginin, hisztidin, cisztin és triptofán. Mint azt már az előző oldalon említettem, inulint is tartalmaz, illetve csekély mennyiségben keményítőt.

Készítettél már cukkini fasírtot “csicsóka pürével”?

Itt az ideje, hogy megkóstold! Következzék hozzá egy egyszerű recept, egyenesen a TikTokról:

@borsoscintia Cukkini fasírt “csicsóka pürével” a legkisebbeknek, garantált a siker!?? #negondoldtúl #hozzátáplálás #nyugi #anya #baba #babamenu #finom ♬ YOU'RE MY SUNSHINE - The Upsided

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csicsóka

kert

burgonya

termesztés

mezőgazdaság

háztáji

egészséges táplálkozás